Ny el-crossover: MGS5 klar mod Renault Scenic E-Tech og Skoda Elroq
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Lamborghini omfavner en elektrisk fremtid med en såkaldt ultra-GT-model. Konceptbilen Lanzador viser, hvad vi kan forvente af en elektrisk GT med crossover-profil.
TEKST Morten B. Bek FOTO PR
Lanzador kommer ikke som en decideret overraskelse. Den inciterende konceptbil fra Lamborghini kommer som manifestationen af elektrificering, som italienerne annoncerede i 2021 – og så kommer den med inspiration fra den unikke Huracán Sterrato, der er en sportsvogn med terrænegenskaber.
Lanzador er en “ultra-GT”, en grand tourer med anseelig frihøjde, og selv om den endelige model først går i produktion i 2028, er konceptbilen mere end bare et luftkastel. Som pressemeddelelsen fortæller, så er “Lanzador ikke en fantasi fra designerne og ingeniørerne; den giver konkret indsigt i produktionsmodellen, som Lamborghini præsenterer i 2028.”
Traditionelle Lamborghini-kunder, som elsker de italienske sportsvogne med V10- og V12-motorer, vil næppe værdige Lanzador et blik. Ikke kun fordi der er tale om en elbil, men også fordi vi har med en crossover med fire sæder at gøre.
Men sådan en modeltype er et mere sikkert bud på en elbil, der giver stor indtjening – produktionstallet og publikumsinteressen kan ligge langt højere end for en traditionel sportsvogn, og Lamborghini forventer da også at udbygge både produktionsanlæg og stab i Sant’Agata Bolognese, hvor Lamborghini hører hjemme og vil producere elbilen.
Power, præstationer og og præcision. Lamborghini går ind i sin elektriske fremtid med store traditioner i rygsækken, og de tre kodeord skal sikre, at udviklingen af Lanzador følger traditionerne – også selv om de er pakket ind i et karrosseri, som med inspiration fra både Huracán og SUV’en Urus er helt utraditionelt.
Det bliver ikke let at få en stor og tung elbil, endda en med stor frihøjde, til at køre som en sportsvogn. Men Lamborghini har ikke bare erfaringen, men også tiden og teknologien på sin side. Frem mod målet i 2028 vil både batterier, elmotorer og øvrig teknologi udvikle sig kraftigt i retning af mere effektivitet og markant mindre vægt. At Lanzador ligger fem år ude i fremtiden er en fornuftig beslutning.
LÆS OGSÅ | Lamborghini har bygget sin sidste Aventador
Power kommer Lamborghinis elbil selvfølgelig ikke til at mangle. Lanzador får fire elmotorer, og der vil sidde en elmotor ved hvert af de fire hjul med en samlet effekt på mere end 1 megawatt, som svarer til 1.360 hk.
En elmotor ved alle fire hjul giver, i sagens natur, mulighed for firehjulstræk og meget præcis styring af kræfterne og kraftfordelingen. Med aktivt elektrisk momentfordeling mellem forhjulene vil der være fokus på, at Lanzador har styreegenskaberne med smag af baghjulstræk.
Med fem år eller mere til produktionen af Lanzador går i gang i Italien, kan rigtig meget nå at ske. Men præcis som elmotorer og batterier vil undergå store udviklingstrin frem mod 2028, vil brugen af bæredygtige og genanvendte materialer eksplodere i de kommende år.
Lamborghini drømmer om, at hele interiøret i produktionsmodellen – som det er i konceptbilen – skal være lavet af bæredygtige materialer, som primært er lavet i Italien. Merino-uld fra australske får (skibes kun en gang årligt til Europa) bruges til paneler og sæder, og læderet i bilen er farvet ved hjælp af vand, der kommer som en rest fra olivenolie-produktion. Mange plastdele er lavet med genanvendt plast samlet op i havene, og selv kulfiberdelene er lavet af genanvendte dele.
Det italienske mærke venter ikke helt til 2028 med at gå i gang med elektrificeringen. Alle eksisterende modeller som Urus og kommende modeller vil inden udgangen af 2024 være udstyret med hybrid-teknologi. For Urus betyder det, at en plug-in hybrid erstatter eksisterende modeller, men der er også sandsynlighed for, at afløseren til Huracán vil komme som plug-in hybrid.
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Den nye Kia EV3 med 604 kilometer rækkevidde og Prestige-udstyr til spotpris på privatleasing: 1.495 kr. om måneden i 36 måneder. Man skal bare være klar til høj engangsydelse.
Hvert år findes Årets Bil i Danmark og Årets Brugtbil – og i samme genre kåres Årets Varebil. I 2025-kåringen er et meget varieret felt kogt ned til fem modeller.
XPeng G6 har kun været på markedet i Danmark siden august, men nu er den model forældet. I Kina har XPeng præsenteret en G6 med hurtigere opladning, designændringer og mere lækkert interiør.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.