Den mindste Mercedes-Benz har eksisteret i et kvart århundrede. Det startede i 1997 med en underlig lille bil, som væltede i elgtesten – og i dag er A-Klassen en helt anden bil. Og en kassesucces
TEKST Morten B. Bek FOTO PR
Nye tider hos Mercedes-Benz. Et støvet image og et lidt for smalt modelprogram førte midt i 1990’erne ikke bare til en af de tidligste luksus-SUV’er – ML (i dag GLE), men også til den lille A-Klasse.
For første gang nogensinde skulle folk køre Mercedes-Benz med forhjulstræk. Ikke bare en forhjulstrækker. En lille MPV-formet bil på kun lidt over 360 cm (vi snakker Hyundai i10-størrelse), som var så langt fra en klassisk C-Klasse, som den næsten kunne være. En lille familiebil med unik sandwichkonstruktion: Ved sammenstød røg motoren ikke ind mod kabinen, men ned under gulvet.
A-Klassen skulle være klassisk prestige størrelse skotøjsæske. Dyr, selvfølgelig – men tilgængelig nok til, at folk med almindelig indkomst kunne være med. I Danmark var det at strække den. Den billigste A-Klasse, A 140, kostede i 2002 296.000 kr., som i dag svarer til næsten 400.000 kr. Med 82 hk, men uden udstyr.







Det blev en katastrofal start for den lille A-Klasse. I hænderne på det svenske medie Teknikens Värld (Teknikkens Verden) kørte A-Klassen ikke lige ud i det, der er blevet berømt som elgtesten, men i stedet på to hjul – og derfra om på siden.
Det ændrede alt. Tilbagetrækning af A-Klassen og fuld mediestorm. Løsningen, for A-Klassen som bil, var at stække dens små, men vilde vinger. Alle A-Klasse, allerede producerede som dem på samlebåndet, blev udstyret med ESP-system og fik bl.a. ændret affjedring og dæk. ESP-systemet lagde en dæmper på ethvert tegn på ballade.
Vi kan takke den væltede A-Klasse i Sverige for, at ESP (som i dag kaldes ESC – ESP er et varemærke under Bosch) hurtigt kom i fokus. Det var også med til at løfte første generation Audi TT fra en frygtelig start i 1999: TT var ustabil ved høje hastigheder, og det kostede 5 mennesker livet. TT fik monteret ESC (allerede solgte biler fik det eftermonteret) – og en lille spoiler på bagsmækken.







En motor foran, en motor bagtil
Den første A-Klasse, som blev produceret fra 1997 til 2004, kom aldrig i en rigtig AMG-version. Det forstår man godt, når man ser på den høje minibil. Der blev eksperimenteret med en version med to motorer – en foran, en bagtil.
Det var AMG, som stod bag A 190 Twin, som kom med to 1,9-liters motorer. Den bageste kunne startes som en ekstra motor ved at trykke på en knap – så man, effektivt, havde en A-Klasse med 3,8 liters slagvolumen og 253 hk.
Det nærmeste, der overgik den første generation A-Klasse i den retning var A 210 Evolution. Med 140 hk. En GTI, der aldrig blev en GTI. Men se lige en gang på den første A-Klasse. Der var ingen grund til, den skulle belemres med mange kræfter.
MPV? Så skal du købe en B-Klasse
Anden generation A fra 2004 kom med al den soliditet og langt mere luksus end den gamle. Mens første generation også fandtes i en Lang-version, 17 cm længere med endnu mere plads, blev 2. generation A-Klasse i stedet delt i to: B-Klasse til dem, der ville have mere plads – og det kasseformede udtryk.
B-Klassen overtog med 3. generation A-Klasse fra 2012 rollen som familiecontainer. A-Klassen blev fuldstændig forandret – en ægte konkurrent til Audi A3 og BMW 1-serie, en lav hatchback. Alt MPV-lignende var væk. Det radikale var væk til fordel for, hvad det bredere publikum egentlig ønskede sig.
Og sådan er det også i dag, 25 år efter den første A-Klasse. Praktisk kompakt Mercedes-Benz? Så køb B-Klasse. Eller GLA. Eller GLB. I dag er antallet af kompaktmodeller enormt i forhold til dengang i 1997.




Men fantasien rakte helt sikkert ikke til, hvor A-Klassen er i dag. Den er, som A 45 S 4Matic+ udstyret med den stærkeste firecylindrede benzinmotor i serieproduktion. En 2-liters turbomotor med 421 hk.
En kompakt model var rigtigt set af Mercedes-Benz i 1990’erne, for A-Klassen og alle dens aflæggere er blevet store hits, og mærket med stjernen havde ikke været, hvor det er i dag uden den kompakte model. Pengene er rullet ind på den konto.
Fremtiden for A-Klassen er som for de fleste biler. Fuld elektrificering. Om det bliver med A-Klassen, som vi kender den i dag, som omdrejningspunkt er tvivlsomt. Elektrificeringen kræver nytænkning og nye platforme – om 25 år er der sikkert ingen A-Klasse.
