juni 4, 2019

Klar til roadtrip: Få styr på de uskrevne regler

Et roadtrip kan være en fantastisk måde at rejse på, når du vil opleve nye steder med vennerne eller familien. Men hvis ikke I er enige om reglerne, kan de mange timer i en bil blive ulidelige. Her får I nogle af de vigtigste uskrevne regler… God tur!

Tekst: Esben Skrumsager Foto: Colourbox | Dato: 4. juni 2019

En kør-selv-ferie eller et roadtrip giver ikke mening, hvis stemningen i bilen minder om en begravelse. Det skal være hyggeligt at køre på tur sammen. Men for at dét kan lade sig gøre, at det vigtigt, at man har respekt for de uskrevne regler og de roller,  der følger med de forskellige pladser i bilen.

Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilket sæde i bilen, du planter bagdelen i, når et roadtrip venter forude. Det giver sig selv, at personen i førersædet har en særlig rolle, men der følger også specifikke opgaver med pladsen i passagersædet og på bagsædet.

Lad os dog lige begynde med de helt overordnede regler for alle i bilen:

Generelle regler i bilen

Intet affald på gulvet

Der skal ikke ligge slikposer, bananskræller eller brugt snotpapir på gulvet i bilen. Og ikke noget med “bare lige indtil næste stop”. Hvis du har glemt at medbringe en pose til affaldet, holder du det i hånden, indtil I når næste stop.

Frisk luft efter aftale

Det er absolut en god idé at lufte lidt ud i bilen undervejs. Men har du ikke afstemt det med resten af bilens passagerer, kan det blive en ubehageligt buldrende omgang – særligt hvis I kører på motorvejen.

Giv lige lyd, før du ruller ruden ned, så de andre er forbedredte og eventuelt kan rulle flere vinduer ned på samme tidspunkt for optimal udluftning.

LÆS OGSÅ | Værd at vide før du drager på kør-selv-ferie

Regler for mad og drikke

Party-blære på pause

Lad nu være med at bunde halvanden liter Faxe Kondi eller fire kopper kaffe, så snart du har sat dig til rette i bilen. Særligt hvis du ved, din blære har svært ved at håndtere det. Der er ikke noget mere frustrerende end ustandselige pauser, som får tidsplanen til at skride ad helvede til.

LÆS OGSÅ | Undgå kør-selv-katastrofen: Sådan får du ro på bagsædet

Og nej – det er ikke et alternativ at tømme blæren i den tomme Kondi-flaske under kørslen. Skal man, så skal man. Og så er det altså ud.

Udskyd festen

Apropos party-blære… Der er ingen fest i bilen under kørslen. Der må naturligvis gerne være god musik og endnu bedre stemning, men vent lige med at tage hul på dåsebajerne til dagens etape er overstået. Både fordi I skal være flere, der kan køre bilen, hvis føreren bliver træt, og fordi en decideret fest i bilen nemt kan koste opmærksomhed, og det er som bekendt livsfarligt i trafikken.

Proviant på turen

Det er ikke alle bilejere, der accepterer indtagelse af mad i bilen. Det er forståeligt nok, men på et roadtrip bør man løsne en anelse op for reglerne, da man kan spare meget tid ved at indtage nogle af måltiderne under kørsel. Det er dog afgørende, at I på forhånd er enige om, hvad der må spises.

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Frankrig: Ruter

Undgå så vidt muligt madvarer, der lugter. Ingen fisk, kraftige hvidløgspølser eller overmodne oste. For eksempel. Og hvad angår de søde sager er der også produkter, I bør undgå. Chips og chokolade sviner som bare pokker. Til gengæld er vingummi, bolsjer og lakrids noget nemmere at have med at gøre.


Nå, men som tidligere nævnt skal vi også lige runde de specifikke opgaver for de enkelte pladser i bilen:

Førersædet sidder på magten

Som fører er din primære opgave at køre bilen. Fokus er på vejen og andre trafikanter, så det er okay at udstede ordrer til passagererne i bilen som “stik mig lige en flaske vand” eller “find nogle flere lakridser”. Men hvis du spørger pænt, bliver stemningen sikkert bedre.

Det er som udgangspunkt også op til dig, hvilken vej du kører. Du behøver altså ikke indrømme, at du er kørt forkert, for du er i din gode ret til at tage en omvej, bare fordi du har lyst.

LÆS OGSÅ | Drømmebilen: Komfortabel California er frihed på fire hjul

Mange bilister har tendens til at blive stædige, når de sidder bag rattet. “Jeg kan sagtens køre et par timer mere. Vi er der jo snart!”. Men lad være. Det er dit ansvar at sige stop, mens legen er god. Aftal eventuelt faste køretider, så I ikke kører mere end 3-4 timer ad gangen.

Shotgun: En passagerplads med forpligtelser

I de fleste familier er pladserne i bilen givet på forhånd. Men er det vennerne, du skal på tur med, kan udtrykket “shotgun” sikre dig pladsen i passagersædet, hvis du er den første, der råber det, når bilen er i syne.

Den eftertragtede passagerplads giver et godt udsyn, og du har ofte lidt bedre plads end på bagsædet. Men det er ikke en gratis omgang at sidde foran. Du skal for det første holde dig vågen. Du er nemlig forpligtet til at holde føreren ved selskab, så har du brug for en lur, må du bytte med én på bagsædet.

Én af grundene til, at du skal holde dig vågen, er, at det er dig, der er ansvarlig for navigationen. Det kan godt være, bilens navigationsanlæg hjælper på vej, men skal der guides til en tankstation, rasteplads eller attraktion er det dig, der assisterer føreren.

En sidste opgave – som både kan være fed og ubarmhjertig – er, at du er DJ. Du styrer musikken! Du kan selvfølgelig bare tune ind på en radiokanal, men du kan også bruge din magt aktivt.

Hvis chaufføren er stresset eller bare buldrer afsted med speederen i bund, kan nogle afslappede hængekøjehits få vedkommende til at sænke skuldrene og måske slippe det hårde tråd på speederen. Omvendt kan en ture gennem Metallica-pladerne få pulsen til at banke, når stemningen bliver lidt sløv. Lad bilen være dit dansegulv. Play that funky music, DJ!

Bagtroppen på bagsædet

Bortset fra at agere transportbånd mellem køleboksen i bagagerummet og personerne på forreste sæderække er dine forpligtelser som bagsædepassager minimale.

Du skal faktisk bare sørge for ikke at være til gene. Så lad være med at puffe knæene ind i ryggen på sædet foran. Lad være med at snorke, smaske, prutte eller spørge, hvornår vi er der.

Læn dig blot tilbage og nyd udsigten over landskabet, der flyver forbi. God tur!

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS