november 15, 2023

Salget af brugte elbiler sætter rekord på rekord

Oktober måned blev rekordernes måned for det danske brugtbilmarked. Igen er det elbilerne, der løber med de store overskrifter.

AF: Zacharias Lund FOTO: Bilbasen

Interessen for elbiler har det seneste år taget et kvantespring opad og har primært én årsag: Prisniveauet.

Udviklingen går virkelig stærkt i øjeblikket, og elbilerne kan opfylde flere og flere danskeres behov. Sammenholdt med de konstant lavere priser på brugte elbiler forhøjer det interessen markant.

Nu sætter salget rekord og det samme gør prisniveauet, som selvfølgelig har en unægtelig sammenhæng. Vi har kigget nærmere på salget og priserne. Kan de brugte elbiler snart blive billigere? Det kan du læse om her.

Laveste prisniveau

De seneste måneder har budt på lavere prisniveauer end nogensinde før. Rekorden blev dog slået i oktober måned med et prisindeks på 74,8. (Q4 2021=100)

Det betyder, at de brugte elbiler er mere end 25% billigere end de var for blot to år siden. Det lave prisniveau smitter også af på liggetiden, hvor elbilerne dominerer listen over de ti hurtigst omsatte biler.

Har man en Tesla Model Y til salg på Bilbasen, så ligger den i gennemsnit til salg i 14 dage, før den bliver solgt. Dernæst kommer Volvo XC40, der skal bruge 15 dage før den bliver solgt og med 16 dage følger Kia EV6 skarpt efter.

Elbilernes lave prisniveau har altså stor indvirkning på markedet. Både på liggedage, men bestemt også på volumen af salg.

Højeste antal solgte elbiler

Når nu priserne i gennemsnit er 25% lavere end for to år siden, er det interessant at se på udviklingen i salget af de brugte elbiler også. De sidste par måneder har salget sat rekord måned på måned og det er endnu engang tilfældet.

For første gang nogensinde blev der handlet over 6.000 brugte elbiler i Danmark på én måned. I oktober blev der solgt 6.112 eldrevne brugtbiler. Dermed følger brugtbilmarkedet i hælene på salget af nye biler, hvor elbilerne også vinder markedsandele.

Helt overordnet holder brugtbilmarkedet fortsat momentum med et totalt antal transaktioner på 49.623, hvilket er 13,1% højere end oktober 2022, og samlet er brugtbilmarkedet 3,5 procent oppe i forhold til 2022.

Prisnedsættelser i lange baner

Sammen med udviklingen af selve prisniveauet på brugte biler, følger antallet af biler, der bliver rettet ned i pris, med. Og det er ikke kun elbilerne, der er tale om her. Særligt også dieselbiler rettes ned i pris.

I oktober måned nåede antallet af prisnedsættelser nye højder, hvor 16.904 biler blev sat ned i pris. I gennemsnit blev de 16.904 biler sat 3,9% ned. I kroner og ører er det en gennemsnitlig nedsættelse på 10.107 kr. Sammenlagt sænkede forhandlerne deres biler med 170 millioner kroner i oktober måned alene.

Med de rekordmange prisnedsættelser, når det overordnede prisindeks for alle typer biler ned på 94,9 (udgangspunkt i 2015 = 100). Med andre ord er priserne på brugtvognsmarkedet 5% lavere end for 8 år siden.

Fortsætter prisen nedad?

Det er svært at sige om priserne fortsætter nedad og hvorvidt de brugte elbiler fortsætter med at blive billigere end nogensinde. De sidste mange måneder har forbrugerne oplevet markante prisfald på de populære elbilmodeller.

Priserne er på nuværende tidspunkt er ganske attraktive og danskerne får virkelig meget brugt elbil for pengene. Det er svært at spå om markedet bliver mere attraktivt eller om udbuddet kan følge med den store efterspørgsel.

Lige nu tyder det på, at de danske forhandlere fortsat kan importere elbiler hjem fra det europæiske marked til favorable priser og dermed holde det attraktive prisniveau.

Dermed ikke sagt, at priserne forventes at falde yderligere, men at det nuværende attraktive prisniveau fortsætter lidt endnu.

Del artikel:

Flere Tesla Model Y til salg på Bilbasen

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Zacharias Lund

Zacharias er ved at uddanne sig til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er i forbindelse med sit studie i praktik ved Bilbasen, hvor han får lov at udnytte sin store interesse for biler.

Zacharias har trods sin korte tid som motorjournalist allerede bevæget sig rundt blandt større etablerede medier som Børsen og Bilmagasinet, hvor han også har været redaktør for årbogen “Årets Biler” i 2022 og 2023.

Ved siden af skole og praktik driver Zacharias det lille videomedie 3-Punkts-Vending, hvor han laver videoer med biler i fokus.

Zacharias er stor fan af design og flotte linjer, ligesom en vellydende og gennemført sportsvogn også nemt fanger hans opmærksomhed.

Ved Bilbasen laver Zacharias en masse forskelligt, men arbejder typisk med at skrive artikler og finde interessante artikler at bringe.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS