Kategorier
Elektrisk Forbrugerstof

Hvad sker der med bilerne, hvis Tesla går konkurs?

Elon Musk er lige så utroværdig, som han er genial. En række sager har fået aktien til at styrtdykke, og det kan måske ende med at koste Tesla livet. Her får du en række bud på, hvad konsekvenserne bliver for Tesla-ejere, hvis virksomheden går konkurs.

Tekst og foto: Esben Skrumsager | Video: Anders Berner | Dato: 21. juni 2019

Tesla er under pres. Elbilproducenten, der må tilskrives en stor del af æren for elbilens gennembrud, har mistet et af sine stærkeste våben. For med de seneste måneders aktiedyk er virksomhedens værdi nærmest halveret i løbet af de seneste 18 måneder. Og det kan få store konsekvenser.

Den tidligere meget høje værdi har nemlig været en effektiv løftestang, som virksomhedens grundlægger Elon Musk har brugt til at tiltrække nye og større investeringer i de lange perioder, hvor pengene er fosset ud af kassen.

Men en række tilbageslag – fra blandt andet skuffende regnskaber og anklager om kursmanipulation til spørgsmål om efterspørgslen på elbiler og rapporter om ringe pålidelighed i den nye Model 3 – har fået investorerne til at trække følehornene tilbage.

Alene i år er aktierne faldet med næsten 40 procent, og Tesla-aktien handles nu tæt på deres laveste niveau i to og et halvt år. Det betyder naturligvis ikke, at firmaet styrer direkte mod en konkurs, men skulle det i sidste ende være tilfældet, kan det få usædvanligt store konsekvenser for de mange ejere af en Tesla verden over.

Men før vi ser nærmere på konsekvenserne, forklarer Anders Berner dig i videoen her, hvorfor den nye Tesla Model 3 trods risikoen er en af hans absolutte yndlingsbiler:

Hvad betyder det for bilejerne, hvis Tesla går konkurs?

Det kan godt være, du ikke har brændt nallerne på at smide pensionsopsparingen efter aktier i Tesla, men de økonomiske udfordringer hos den amerikanske bilproducent kan risikere at få langt større betydning. Har du en Tesla holdene i indkørslen – eller overvejer at anskaffe dig én – kan du her få et overblik over, hvad det kan komme til at betyde for dig, hvis Tesla går konkurs.

Ladenetværk | Tesla driver et stort netværk af ladestandere – de såkaldte Superchargere – hvor man som Tesla-ejer kan få ladet bilen op på farten. Men hvis Elon Musk ikke længere kan betale for driften og strømmen i pistolen, så bliver det med ét en noget større udfordring at trille på tur i din Tesla.

Jo, der er findes andre opladere, du kan bruge, men de er i de fleste tilfælde langsommere, og de koster penge at bruge.

Opdateringer | Det har været en tendens hos Tesla, at de ikke har været tilbageholdende med at sende nye modeller på gaden, selvom der har været små og større fejl på bilerne. Løbende opdateringer via netværk har nemlig rådet bod på mange af fejlene, ligesom nye funktioner er tilføjet undervejs.

De løbende opdaterinder er uden tvivl noget af det mest revolutionerende ved Tesla. Det er dog samtidig et af de største problemer for ejerne, for hvis Tesla går konkurs, er det slut med opdateringer – inklusive sikkerhedsopdateringer – og det vil formodentlig få værdien på de brugte biler til at styrtdykke.

Opkobling | En Tesla har sin egen 4G-forbindelse, hvilket betyder, at den hele tiden er online. Foruden de førnævnte opdateringer er opkoblingen til internettet afgørende, fordi bilen bruger Google Maps til navigation, mens underholdningen blandt andet leveres af Spotify. Det er begge tjenester, der er afhængige af at være på nettet.

At internet er en afgørende del af en Tesla fandt vi også ud af i fjor, da vi tog på kør-selv-ferie i en Tesla Model X. På vej gennem Berlin mistede bilen forbindelsen, og pludselig var den hverken i stand til at finde vej eller angive det estimerede batteriniveau på turen. Dét må forventes at blive hverdag for en Tesla-ejer, hvis virksomheden ikke længere sørger for opkoblingen.

Reservedele | Hvis Tesla går konkurs, bliver opladning dyrere og mere besværligt, softwaren i din bil forældes, og du får problemer med navigation og andre online-baserede tjenester. Men du kan leve med det.

Det kan du til gengæld ikke, hvis din forrude får et stort stenslag, eller noget mekanisk skal skiftes. Tesla har i modsætning til at de fleste andre bilproducenter opretholdt et monopol på dele til bilerne. Derfor kan du risikere, at det i praksis bliver umuligt at skaffe nye reservedele til din bil, og så er det ikke bare besværligt at køre Tesla. Så er det umuligt.

Derfor går Tesla ikke konkurs

Før du går helt i spåner ved tanken om, at din Tesla i indkørslen kan ende med at være værdiløs, så er der god grund til at slå koldt vand i blodet.

Selvom aktiekursen er presset, og Elon Musk roder sig ud i den ene skandale efter den anden, er der fortsat ringe sandsynlighed for, at hele foretagendet lukker. Gang på gang har han formået at hive milliarder af dollar ud af investorer, og så sent som i maj måned fik virksomheden en indsprøjtning på 2,7 milliarder dollar. Det er mildest talt ikke en sund forretningsmodel. Men så længe der er nogen, der betaler regningerne, kan virksomheden overleve.

TIL SALG | Søg efter brugte Tesla på Bilbasen

Selv hvis Tesla går konkurs, er der er en god chance for, at der ville være en kø af andre investorer, der er interesserede i at overtage dele af virksomheden for eksempelvis at få adgang til batteriteknologien.


Tror du, Tesla overlever? Deltag i debatten på Bilbasens Facebookside.

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.