Tesla Model 3 test
februar 13, 2019

Nu lander ny Tesla: Første test af Model 3 i Danmark

Det er en af de mest omtalte biler, der nu er ved at være klar til de første kunder i Danmark. Det er bilen, der skal give elbilen et globalt gennembrud med lang rækkevidde til en opnåelig pris. Vi har kørt den første tur i den ambitiøse folke-elbil, Tesla Model 3.

Tekst: Esben Skrumsager | Foto: Esben Skrumsager og Lars Kristensen | d. 11. februar 2019

Tesla flytter grænser. Den første model – en lille åben sportsvogn i form af Tesla Roadster – illustrerede på bedste vis en af elbilens store styrker i form af nærmest uvirkeligt hurtig acceleration. Model S brød grænser for rækkevidde og gjorde det muligt at køre elbil med stil. Og med Model X demonstrerede Tesla, at en elbil ikke behøver være en kompakt og ukomfortabel bil, der er begrænset til at holde sig inden for bygrænsen.

SE OGSÅ | Video: Sådan er det at køre på skiferie i en Tesla Model X

Med Model 3 tager den amerikanske virksomhed dog det helt store skridt på vejen mod et egentligt gennembrud for elbilen. Tesla Model 3 har allerede taget det amerikanske marked med storm, og netop nu er de europæiske modeller på vej til de højglanspolerede showrooms.

Leveringerne – også til de første danske kunder – begynder i denne uge, men på Bilbasen har vi som nogle af de første allerede fået muligheden for at teste den lille elbil med de store ambitioner. Her kan du komme med bag rattet på den første tur.

Første indtryk af Tesla Model 3

Selvom billeder af bilens minimalistiske interiør har været mange, er det alligevel en overvældende oplevelse at sætte sig ind i førersædet på Tesla Model 3. Den store skærm suger opmærksomheden til sig som en høj blondine i en kinesisk provinsby. Og fraværet af instrumenter såsom speedometer og kørecomputer bag rattet er en angstprovokerende oplevelse. Næsten som hvis du skulle flyve i et fly uden vinger.

Kun vinduerne, dørene og havariblinket har fået tildelt egentlige knapper. Ellers er kabinen nærmest renset for mekaniske elementer. Alt er integreret i skærmen. Og det er vitterligt alt. Lige fra navigation og opsætning af køreprogrammer til indstilling af sidespejle og åbning af handskerummet.

Jo, alt er i skærmen. Og det kræver tilvænning. Også mere tilvænning, end jeg kan nå på et enkelt døgn med bilen. Men det kan sikkert lade sig gøre, og jeg er bestemt ikke afskrækket af den minimalistiske opsætning.

LÆS OGSÅ | 8 ting der var bedre i gamle dage

Med en bilnøgle installeret på min smartphone, får jeg adgang til bilen og en lang række af dens funktioner. Som at varme kabinen op inden afgang, at planlægge opladning eller spore bilen, hvis det kniber med at finde den. Og vigtigst af alt i denne sammenhæng; at låse den op og starte bilen. Så lad os komme afsted.

Sådan kører en Tesla Model 3

Accelerationen i Tesla Model 3 er i en liga, som de fleste sportsvognsejere kun kan drømme om. Relativt uproblematisk stikker Telsa fra 0 til 100 km/t på bare 3,5 sekunder. Fra en kraftfuld elmotor – eller som i denne udgave to kraftfulde elmotorer – sendes energien effektivt ud til alle fire hjul. Og accelerationen stopper først på den nervepirrende side af 250 km/t.

En sådan præstation kan nemt give en forventning om, at resten af bilens køreegenskaber så er tilsvarende sportslige. Men det er ikke tilfældet. Styretøjet har ikke den direkte respons, og affjedringen er ikke lige så raffineret, som du vil eksempelvis vil opleve i en dynamisk premiumbil,

Men det er okay.  Ved nærmere eftertanke er det vel sådan, det bør være. For hvis Tesla Model 3 skal levere det store gennembrud, skal den jo være et reelt bud på din næste familiebil. Så selvom den er hurtig, må den ikke være så hård, at bumpene på ungernes skolevej er som nyrestød fra Mikkel Kessler.

TIL SALG | Søg efter Tesla Model S på Bilbasen

Det kræver en omstilling af en traditionel bil-hjerne at acceptere, at hurtig acceleration ikke nødvendigvis behøver at hænge sammen med sportslige egenskaber, men med den præmis på plads må Tesla Model 3 siges at være en velkørende og relativt komfortabel oplevelse.

Rækkevidde i Tesla Model 3

Man skulle være et skarn, hvis man fik stillet en potent elbil til rådighed, og man så ikke benyttede lejligheden til at teste accelerationen. Så på motorvejen nord for København får Tesla Model 3 lov til at strække ben. Og det går stærkt. Men det sluger også strøm. Så selvom denne første tur i bilen ikke ligefrem har fokus på at teste den reelle rækkevide, lader jeg speederen slippe måtten i bunden af bilen og fortsætter nordpå med blød hat.

Tesla Model 3 test

Helenekilde Badehotel er ét af de steder i Nordsjælland, der tilbyder “Destination Charging”.

Testbilen er topudgaven af Model 3 – en såkaldt Long Range Performance – med en teoretisk rækkevidde på 530 kilometer. Ved afgang fra indre København var der 82 procent strøm tilbage på batteriet. Under en frokost på Helenekilde Badehotel i Nordsjælland fik bilen et moderat skud strøm. Her tilbydes nemlig såkaldt destination charging, hvor du kan lade gratis op, mens du enten spiser eller overnatter på hotellet. Butikker, restaurationer og hoteller med dette tilbud kan alle findes i Tesla-applikationen på din smartphone.

Med cirka 10% mere strøm på batteriet fortsætter vi vestpå, hvor den lille færge i Hundested sørger for tørskoet overfart til Rørvig på den anden side af fjorden.

Turen fortsætter ned langs fjorden, rundt om Holbæk, gennem Roskilde og via Køge tilbage mod hovedstaden. Tesla-applikationen på min telefon angiver, at der med dagens ekspedition er røget 250 kilometer på tælleren. Men batteriet er også dalet fra 82 til mindre end 20 procent.

Det er således et stykke op til den teoretiske rækkevidde på den pæne side af 500 kilometer. Men til bilens forsvar skal det siges, at dagens kørsel er foregået i koldt og fugtigt vintervejr, og en reel rækkevidde på op mod 400 kilometer er bestemt ikke urealistisk. Men det må en senere og mere grundig test af rækkevidden gøre os klogere på.

Hvad koster en Tesla Model 3?

En lang rækkevidde koster. Det samme gør den svimlende acceleration. Vil du have toppen af poppen – som testbilen må siges at være – skal du slippe ca. 580.000 kroner. Men hvis mindre kan gøre det, kan du lige nu bestille en Tesla Model 3 med ”long range” fra rundt regnet 470.000.

Som med så mange andre aspekter i tilværelsen, belønner tålmodighed sig. Og Tesla Model 3 er ingen undtagelse. Senere introduceres nemlig også udgaver med mindre batteripakker, og det sænker naturligvis prisen yderligere. Du kan se priserne på Tesla Model 3 her.

Finansiering af Tesla Model 3

Tesla tilbyder finansiering af Model 3 mod en udbetaling på knap 165.000 kroner. Herefter koster den ca. dig 3.500 om måneden i 8 år.

Det mere end det gennemsnitlige bil-budget hos en almindelig dansk bilejer, men her er det trods alt værd at tage i betragtning, at du potentielt set kan spare mange penge ejerafgift og brændstof, så når regnestykket gøres op, er prisen bestemt ikke uattraktiv.

Leasing af Tesla Model 3

Bilejernes organisation, FDM, tilbyder leasing af Model 3 Long Range for 7.995 om måneden. Med i pakken får du 16.000 kilometer årligt, mens førstegangsydelsen lyder på 15.990.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS