marts 2, 2025

Test: Ford Capri er et mærkeligt mix, der godt kan fungere

Der var bævrende underlæber hos Ford-fans, da Ford genbrugte Capri-navnet på en elektrisk crossover med VW-teknik. I virkeligheden viser den sig at være helt udmærket. Vi tester Ford Capri.

TEKST & FOTO Simon Hallenslev

Navnet siger sportsvogn, staturen siger crossover. Logoet siger Ford, teknikken siger VW. Og så er der designet, der, set i profil, giver kraftige mindelser om Polestar 2, mens de fire LED-prikker i forlygterne ganske enkelt må være inspireret af Porsche.

Ford Capri er et mærkeligt miskmask, der, helt fra begyndelsen, har fået en hård medfart. Det sjove sammensurium af stilarter, former og teknik forvirrer mere, end det gavner. Og så er der brugen af navnet Capri, der af fyrige Ford-elskere kaldes blasfemi.

Spørgsmålet er, om der en god bil gemt i Ford Capri, eller er den så dum som navngivningen?

Indvirkning fra VW

Beskyldningerne om blasfemi udspringer af navnet Capri: En sportsvogn fra 60’erne, som mange (tilsyneladende) nærer et tæt forhold til. I stedet for klassisk Capri-coolness, sportsvognsformer og sugemotor, er den nye Ford Capri blevet til en familievenlig crossover på strøm.

Får man styr på de sårede Ford-følelser og den bævrende underlæbe, vil man dog se, at den elektriske crossover bygger på en velprøvet bund. Ligesom det er tilfældet med Ford Explorer, bygger Ford Capri på MEB-platformen fra VW, og det ses tydeligst i kabinen.

Nøglen, den digitale instrumentering, de to stilke bag rattet, panelet til indstilling af kørelys og knapperne til sideruderne er taget direkte fra en ID.4. Ford giver sit eget bud på de touch-følsomme ratknapper, der fungerer lige så elendigt som i en VW. Knapmangel er en generel ting, Capri har arvet fra VW, og det er en kæp i hjulet på brugervenligheden.

Den 14,6” store skærm til infotainment fungerer heldigvis betragteligt bedre. Systemet er hurtigt og let at finde rundt i, ligesom integrationen af Apple Carplay er en af de største og bedste, som jeg endnu har set. Kirsebæret på toppen er, at skærmen kan vinkles, så man kan slippe helt for solens genskær – og får et skjult rum til aflægning nedenunder.

Kørepositionen er dejligt høj, og det er let at finde sig komfortabel i de fine forsæder. Foruden den smarte skærm, der kan vinkles, er kabinen prydet med detaljer, der giver kant og struktur. Lidt stof på den aflange B&O-soundbar i instrumentbordet og imiteret kulfiber pirrer øjet, men gør ikke op for det faktum, at materialekvaliteten i bedste fald er svingende. 

Enormt bagagerum

Selvom at både en VW ID.4 og ID.5 er slægtninge, og Ford Explorer på papiret en tvilling, så overgår Capri dem alle i længde og bagagerumskapacitet. Den måler 463 cm i, og det betyder, at man skal have meget lange ben, hvis man skal komme i karambolage med forsæderne. Det er dog et fælles fodslag for platformen, og da hovedpladsen er mere ordinær, er det ikke alene på kabineplads, at Capri skal vælges.

Det er i stedet i bagagerummet, at Ford Capri gør rent bord. Ser man bort fra VW ID.7 Tourer og ID. Buzz, der har åbenlyse fordele, er Capri den model på platformen, der har mest plads. Her er 572 liter i kapacitet med rigelig dybde og en god, bred åbning. Det er kun den hældende bagrude, der kan drille, hvis man ynder at fragte høje ting.

Kører Capri som en Capri?

Der er 27 år imellem den første Ford Capri og jeg så dagens lys. Jeg har, sagt med andre ord, aldrig været tæt på at køre en original Capri. Alligevel kan jeg med sikkerhed sige, at den nye Capri ikke kører ligesådan. En crossover på to tons kan ikke køre som en sportsvogn.

Taget både vægt og statur i betragtning, er Ford Capri en køreglad bil – også mere end de fleste af slægtningene på platformen. Undervognen er sænket, og så er der lavet Ford-løjer med styretøjet, så det fremstår lettere og mere spidst uden at miste præcisionen.

Ford Capri har ikke adaptive støddæmpere, som det fås i andre MEB-modeller, og med en let sænkning, giver det en mere kontant oplevelse. Der er ikke tale om en decideret ukomfortabel undervogn, men man mærker mere til storbyens strideste brønddæksler.

Til gengæld sikrer undervognen også et fast greb i asfalten, når man tager den kringlede landevej hjem. Den skriggule testbil er en mellemvariant med 286 hestekræfter på bagakslen, som klarer turen fra 0 til 100 km/t på 6,4 sekunder – men det voksne moment på 545 Nm er vigtigere.

Momentet får nemlig Capri til at føles kompetent, når man trykker til ud af et sving. Den er ikke helt så smidig som en Cupra Tavascan, men vi er ikke langt fra. Det er en stor ros.

På motorvejen fordufter det lette element i styretøjet hurtigt, og Capri kører så stabilt som enhver af sine søskende på platformen. Med det 77 kWh store batteri, siger den officielle rækkevidde op til 598 kilometer i testbilen. 

På motorvejstunge ruter i vinterkoldt vejr ligger mit forbrug i omegnen af 22-24 kWh, hvorfor man ikke skal regne med mere end 350 kilometer. Det er ikke uhørt og meget lig det, som en VW ID.4 eller Skoda Enyaq præsterer i lignende omgivelser.

Udfordringen for Ford

Startprisen for Capri RWD SR Select med 170 hestekræfter, baghjulstræk og lille batteri til 389 kilometer i rækkevidde er 319.990 kr. Testbilen er en Capri UR RWD med 286 hestekræfter og 627 kilometer i rækkevidde til 364.990 kr. Derudover fås den store Capri UR AWD med 340 hestekræfter, firehjulstræk, batteri på 79 kWh og en rækkevidde på op til 592 kilometer, der starter fra 379.990 kr.

Det priser, der er mellem 15- og 20.000 kr. højere end Ford Explorer over hele linjen, alt efter hvilken variant, man vælger. Sammenlignet med Cupra Tavascan og Skoda Enyaq, er Ford Capri en smule dyrere, mens den er en smule billigere end en eksempelvis VW ID.5.

Og tilgiv mig for at være lidt upræcis, men det er et par tusind eller 10 til forskel mellem de mange søskende – med lidt udsving i udstyrsniveauerne. Indgangsvarianten hos Ford hedder Select, og selvom man på latterlig vis skal tilkøbe varmepumpe for 8.000 kr., så mangler der ikke noget. Her er alt fra adaptiv fartpilot og bakkamera til 12-vejs el-justerbart førersæde.

Den store udfordring for Ford er hverken standardudstyr eller et par tusind i forskel til de beslægtede biler. Det er manglen på en ordentlig fabriksgaranti, som Audi, Cupra, Skoda og VW nu tilbyder. Vælg en Enyaq, ID.4, Tavascan Q4 E-Tron, Elroq, Born, ID.5… og du får fem års garanti. Hos Ford får du to.


DEN ENDELIGE DOM

Der er ikke noget at være sur på Ford Capri over. Et marketingmæssigt selvmål om at genbruge et legendarisk navn, har sendt Capri bagude på point. Bag roderiet gemmer der sig i virkeligheden en på alle måder konkurrencedygtig crossover, der udnytter teknikken og den bundsolide platform præcist så godt som sine beslægtede konkurrenter.

Til det store MEB-sammenskudsgilde har Capri først og fremmest en stor og velorkestreret infotainmentskærm med til bordet. Dertil kommer et stort bagagerum og køreegenskaber med kant. Design er en smagssag, og hvis det duer i dine øjne, er der ingen grund til, at Capri ikke kan fungere.


SPECIFIKATIONER

Ford Capri UR RWD Premium

Motor: Elmotor (bag)
Ydelse: 286 hk / 545 Nm
0-100 km/t: 6,4 sekunder
Tophastighed: 180 km/t
Forbrug: 14,6 kWh/100 km
Rækkevidde: 598 kilometer
Batteristørrelse: 77 kWh
Ladekapacitet: 135 kW
Mål (L/B/H): 463/187/163 cm
Køreklar vægt: 2.189 kilo
Trækvægt: 1.200 kilo
Bagagerumsvolumen: 572-1.510 liter

Pris: 359.990 kr. (Capri fås fra 319.990 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Ikke oplyst
Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

XPeng G6 er allerede forældet

XPeng G6 har kun været på markedet i Danmark siden august, men nu er den model forældet. I Kina har XPeng præsenteret en G6 med hurtigere opladning, designændringer og mere lækkert interiør.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Simon er en ung og passioneret motorjournalist, der har specialiseret sig i anmeldelser af biler, sammenlignende dueltests og nyheder fra bilindustrien.

Han følger altid nøje med i, hvad der rører sig i branchen, og bestræber sig på at formidle sin viden i et, til tider farverigt, men altid let forståeligt sprog. Hans artikler er rettet mod både de læsere, der ikke er bileksperter, og de dedikerede entusiaster som ham selv.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS