Honda Jazz Hybrid
juli 11, 2020

Første tur: Honda Jazz Hybrid får nøjsomheden frem i os

Det er den fuldelektriske Honda E, der for tiden løber med opmærksomheden hos Honda, men man kommer overraskende langt på el i den nye Jazz

Af: Morten Bek / d. 11. juli 2020

Der er forbehold og hensyn at tage, før man ender med at skifte fra en bil med forbrændingsmotor til en elektrisk en af slagsen. Og der er kun mere at tænke over, hvis elbilen, som den nye Honda E, har en rækkevidde, som kun sniger sig over 220 kilometer på en fuld opladning – vel at mærke, hvis man holder sig væk fra motorvejen, hvor strømmen fordufter som gratis is på en sommerdag.

SE OGSÅ | Priserne på biler er RASLET ned. Her er de skarpeste

Hvor kan man lade, er ladestanderen optaget, og virker den i det hele taget? Hvis man kan lade hjemme i indkørslen og aldrig skal på langtur, så er der selvfølgelig færre ting at tænke over, før forelskelsen bliver til et køb eller leasing af den nye Honda E. Men rigtig mange af os kan godt lide en længere tur – eller har brug for at køre den. Og så er det en bedre idé at kigge nærmere på en anden lille ny bil fra Honda, som også er elektrificeret. Jazz, som i den seneste og helt nye form kun kommer som hybrid.

Specifikationer

Honda Jazz

1,5 Hybrid Executive

Motor: R4 benzin, 1.498 ccm + to elmotorer

Ydelse: 109 hk / 253 Nm

0-100 km/t: 9,5 sek.

Tophastighed: 175 km/t

Forbrug: 21,7 km/l

Startpris: 253.000 kr. (Basismodel fra 215.000 kr.)

Man kommer da ikke langt på el i en almindelig hybrid?

Det er rigtigt. I næsten alle tilfælde. Prøv at se, om du kan køre på el mere end 500 meter i en Ford Mondeo Hybrid eller en Toyota C-HR Hybrid. Held og lykke. Måske du er meget bedre til at køre hybrid end mig, for det er aldrig lykkedes mig.

I Jazz Hybrid kører jeg mere på strøm end i nogen anden almindelig hybrid, altså en ikke-plug-in-hybrid, jeg har prøvet. Litium-ion-batteriet er så lille, at Honda slet ikke nævner det i de tekniske data, man finder bag i brochuren. Kun den samlede ydelse (109 hk og 253 Nm) samt det faktum, at ydelsen produceres af en 1,5-liters benzinmotor og to elmotorer, kan man læse sig til. Men saft og kraft i batteriet er der, og jeg oplever at kunne køre 2-3 km på strøm. Endda op ad bakke. Og på landevejen.

LÆS OGSÅ | Se kortet: Her er der størst risiko for at blive blitzet

Det er et sindrigt system, Jazz Hybrid kører med. Den har tre køremodes, som vi stort set ingen indflydelse har på som chauffør. Bortset fra trykket på speederen, som i høj grad influerer systemet. Meget af tiden med let til medium tryk kører vi på el. Er batteriet “fladt” genererer benzinmotoren energi til elmotorerne, som så driver forhjulene. Er man typen, som vil hurtigt op i fart eller bare elsker at accelerere, så brummer benzinmotoren som en arrig ko og sender kræfterne direkte til forhjulene.

Med 109 hk er Jazz Hybrid motoriseret til jævn kørsel. En sprint får koen frem i motoren, og selv om den så kaster 253 Nm af sig (motoren, ikke koen), og vi hurtigt kommer op i fart, så er det meget sjovere at se på forbruget. Efter et par dages kørsel med cirka 250 km tilbagelagt, hvor motorvej og landevej har fyldt meget, rammer jeg uden problemer cirka 23 km/l. Det er mere end hvad Honda lover (21,7 km/l for Executive-versionen). Det er godt klaret.

Hvad er ellers værd at lægge mærke til ved den nye Honda Jazz?

Designet er så anonymt, at det er lige før, andre bilister overser Jazz’en. I forhold til den elektriske Honda E, så har Honda-designerne holdt sig heeeelt tilbage. Men den er, hvis man kan sige det, rar at se på, den nye Jazz. Den har intet af det kantede og klodsede, som den udgående Jazz har, og jeg er endt med at blive glad for det uprætentiøse frontdesign med den lukkede grill. Hvis man vil have en åben grill, plastpaneler og lidt mere frihøjde, så er der en SUV-ificeret Jazz CrossStar.

LÆS OGSÅ | 10 irriterende trends i nye biler

Almindelig Jazz eller Jazz CrossStar – det er hybrid eller ingenting. Honda er i elektrificerings-mode (hvilken bilproducent er ikke det?), og i effektivitetens tegn er de rene benzinudgaver sløjfet. Med det forbrug, Jazz Hybrid lægger for dagen, så kommer der ingen brok herfra.

MPV i lille format

Jazz, der er en MPV i lille format, har altid været en outsider i mini-klassen og det bliver den ved at være. Men netop takket være MPV-formatet er rummeligheden som i en meget længere bil.  Så pladsen på bagsædet er usædvanlig for klassen, mens bagagerummet på 304 liter er fint, men ikke usædvanlig.

Var det noget med magiske bagsæder? I Jazz kan man trylle bagsædet om til en stor opbevaringsplads til en cykel på tværs eller indtil flere flyttekasser – Magic Seats er et vildt smart koncept, hvor siddehynderne kan løftes op og låses fast, så de står som tomme sæder i en biograf. Derefter er det bare at læsse ind gennem bagdørene, som åbner vidt op.

LÆS OGSÅ | Toyota Proace City Verso er din japanske Berlingo

Mens den elektriske bror, Honda E, har flere skærme i storformat, kamerabaserede sidespejle og et dagligstue-lignende interiør til at imponere i ret så voldsom grad, så har Jazz et mere ordinært interiør. De fleste andre steder end i Danmark ligger E og Jazz meget langt fra hinanden i pris, med Jazz som den billige, og det kan selvfølgelig ses. I de veludstyrede versioner (det gælder ikke basismodellen Comfort) er der et infotainmentsystem med 9” touchscreen – langt bedre end Honda har lavet den slags før. Digital instrumentering med en superfunktionel skærm er standard.

Køreegenskaberne er så “milde” som designet. Et let styretøj, fint vejgreb og en gennemsnitlig til god affjedringskomfort passer til den nøjsomme drivlinje.

Hvad koster Honda Jazz Hybrid, og hvad koster en 3 år gammel model?

Hybrid og masser af sikkerhedsudstyr kommer ikke gratis. Jazz Hybrid starter langt over de mere traditionelle hatchbacks i klassen. Du kan få en Citroën C3 til 115.000 kr. – den billigste Jazz koster 100.000 kr. mere. I de 215.000 kr. for den billigste burde infotainmentsystemet med 9” skærm og læderrat nok være standard, men bortset fra det er den godt proppet. LED-forlygter, automatisk klimaanlæg, regnsensor, adaptiv fartpilot og som en af de første biler på markedet har den en airbag mellem sæderne. Så slår man ikke hovederne sammen, hvis Jazz bliver ramt fra siden.

Mellemvarianten Elegance (med infotainmentsystemet, trådløs Apple CarPlay, alufælge, p-sensorer med videre) til 234.000 kr. bliver mit valg i rækken af Jazz Hybrid. Den testede Executive (større alufælge, læderrat, navigation, nøglefri adgang/start med videre) og CrossStar-udgaven presser prisen for langt op: Henholdsvis 253.000 kr. og 284.000 kr.

LÆS OGSÅ | Stor undersøgelse: Her er de mest – og mindst – pålidelige brugte biler

Honda har en gang før lavet en Jazz Hybrid, men der er vi to modelgenerationer tilbage og den var til salg med start i 2011. Der spillede Honda en pionérrolle, men den almindelige Jazz var allerede nøjsom med benzinen, så for de færreste gav den mening. Der er en enkelt Jazz Hybrid til salg på bilbasen.dk – en 2011’er med 112.000 km bag sig. 94.900 kr. koster den.

En almindelig Jazz af den udgående generation fra 2017 er lige så praktisk – den har også Magic Seats, som den nye. Med 1,3-liters benzinmotoren med 102 hk er sådan en desuden okay motoriseret. Et eksemplar med 79.000 km på tælleren finder jeg til 124.800 kr.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS