Ny el-crossover: MGS5 klar mod Renault Scenic E-Tech og Skoda Elroq
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
TEKST Simon Hallenslev FOTO Zacharias Lund
Nogle gange rammer man hovedet så snorlige på sømmet, at man ikke ser behov for fornyelse. Sådan må Mazda have det med MX-5.
Den ikoniske lille sportsvogn kører på fjerde generation, og det har den gjort siden 2016. Opdateringerne har i tidens løb været forsvindende få med lidt teknisk fintuning samt nye farver og fælge. Ellers ligner den sig selv.
Det gør den også nu, hvor Mazda MX-5 igen ‘opdateres’ med nye farvevalg til såvel kabine som karosseri, nye fælge og et nyt stabilitetssystem. Det er dog præcist, som det skal være.
En ny kalechefarve og en ny karosserifarve er ret beset dét, der er opdateret udvendigt på Mazda MX-5 2023. Konfigurationsmulighederne, når man bestiller, er også mildt opdateret, hvor de topudstyrede specialmodeller Kazari og Kizuna er nye i brochuren.
Testbilen er en topudstyret ikke-specialmodel, kaldet Homura, med en uændret motor på 2 liter med 184 hk. Kombinerer man Homura-udstyret med denne motor, får man som noget nyt et Brembo-bremsesystem, Bilstein-tårnstiver og støddæmpere samt BBS-alufælge.
Det lyder lækkert, og det bliver endnu mere lækkert, når man hører, at Mazda foruden de sportslige tilføjelser har fiflet med stabilitetssystemerne. Mazda MX-5 kører i dag med Kinematric Posture Control (KPC), der stabiliserer bilen i hurtige sving.
KPC-teknologien er et elektronisk system, der ikke tilføjer ét gram i vægt til den letbenede MX-5, men som matcher farten mellem de to baghjul ved at bremse let på det inderste hjul, når man kører bilen på grænsen. Det mindsker krængning og stabiliserer bagenden.
LÆS OGSÅ | Mazda MX-5 er guld værd som brugt
Måske det bare er min bagdel, der ikke er fintfølende nok, men jeg mærker ingen væsentlig forskel fra sidst, jeg kørte MX-5 i 2021. Det må også være svært at gøre den sjoveste bil sjovere. For Mazda MX-5 er stadigvæk noget af det sjoveste, penge kan købe.
Øget stabilitet eller ej, så krammer MX-5 sig fortsat til asfalten, når man maser den ud af en hårnål. Sugemotoren er decideret herlig og skubber de beskedne 1.000 kg sportsvogn fra et sving til et andet med selvsikkert overskud samt 7.500 skrigende omdrejninger.
Styretøj, pedaler og gearkasse er helt rigtigt vægtet med skarp mekanisk følelse, hvilket i al sin enkelthed giver en bil, man har lyst til at køre. Altid og hele tiden – så længe der er tørvejr.
For nyligt kunne min kollega Morten Bek berette om prisstabiliteten på brugte MX-5’ere, hvilket er et salgsargument, de færreste kan prale med. Vil man have den stærke 2-liters motor, der er at foretrække til sportsvognen, sparer man ikke mere end 35-40.000 kr. på en brugt med et par år på bagen. Selv med op til syv og otte år på bagen, er værditabet på en MX-5 med den lille 1,5-liters motor bare 31,3%.
Prisforskellen mellem 1,5-liters motoren med 132 hk og så den herlige 2-liters sag er 35.000 kr. med tilsvarende Exclusive-Line udstyr. Den koster kun 30 kilo på den køreklar vægt og 1 km/l på økonomien, hvilket betaler sig tifoldigt hjem i kraftoverskud og lydbillede.
Den mindre 1,5-liters motor fås helt nede fra 295.100 kr. med Prime-Line udstyr, som dog får 16” fælge i stedet for 17”, aircondition i stedet for klimaanlæg, stofsæder i stedet for læder og intet bakkamera. Det er ikke kun den forkerte motor, men også en tand for skrabet udstyrsmæssigt, hvis man spørger mig.
Her vil jeg hellere tigge og bede bankrådgiveren om de 385.100 kr. som den lækre 2-liters variant koster med Exclusive-Line udstyr.
Det er efterhånden et par år siden, at stærke rygter om en efterfølger begyndte at svirre. Mazda må også have et indædt ønske om at afløse fjerde generation, før den kan fejre 10 års jubilæum – men de behøver ikke skynde sig.
LÆS OGSÅ | Test: Er diesel det rigtige til Mazda CX-60?
Mazda MX-5 tåler sagtens et år, to eller tre år mere på posten som den sjoveste sportsvogn til små penge. Det gør den, fordi den er sublim til det samme, den altid har været; at være en involverende, dynamisk og underholdende køremaskine.
Den har aldrig været bedst til ting som infotainmentsystem, støjisolering eller pladsforhold, ikke for ni år siden og ikke i dag, og derfor tillægger man det ikke så stor betydning. Mazda har fundet ud af, hvad de er gode til og har holdt fast.
Tager man køreoplevelsen og lægger sammen med det begrænsede værditab, så har man en gave, der er blevet ved at give i ni år og på utrolig vis fortsætter ufortrødent.
Mazda MX-5 2,0 Homura
Motor: R4, 1.998 cm3
Ydelse: 184 hk / 205 Nm
0-100 km/t: 6,5 sekunder
Tophastighed: 219 km/t
Forbrug: 14,5 km/l
CO2: 155 gram/km
Mål (L/B/H): 392/174/123 cm
Køreklar vægt: 1.052 kilo
Bagagerumsvolumen: 130 liter
Pris: 415.100 kr. (MX-5 fås fra 295.100 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 14.995/5.295 kr. (MX-5 fås fra 14.995/3.995 kr.)
Find brugte Mazda MX-5 til salg på Bilbasen:
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Den nye Kia EV3 med 604 kilometer rækkevidde og Prestige-udstyr til spotpris på privatleasing: 1.495 kr. om måneden i 36 måneder. Man skal bare være klar til høj engangsydelse.
Hvert år findes Årets Bil i Danmark og Årets Brugtbil – og i samme genre kåres Årets Varebil. I 2025-kåringen er et meget varieret felt kogt ned til fem modeller.
XPeng G6 har kun været på markedet i Danmark siden august, men nu er den model forældet. I Kina har XPeng præsenteret en G6 med hurtigere opladning, designændringer og mere lækkert interiør.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.