Første kig på elbilerne Toyota Urban Cruiser og Toyota C-HR+
Det er to store og fuldelektriske nyheder, som Toyota løfter sløret for i København. Vi ser nærmere på Toyota Urban Cruiser og Toyota C-HR+.
TEKST OG FOTO Morten B. Bek
Sommeren nærmer sig, så jeg får den sædvanlige fornemmelse, som fører mig direkte til Bilbasens søgemaskine med brugte biler. Jeg skal se, om den nye sommer skal være tid til en brugt Mazda MX-5.
Klik, kig, klik, kig, klik, kig. Samme skuffelse som sidste år, forrige år og året før. En Mazda MX-5 taber så lidt af sin værdi, at jeg lige så godt kan kigge på en ny.
Et eksempel er nok til at slå fast, at MX-5 er mere værdifast end alle andre biler, der ikke lige er specialudgaver af Porsche 911 eller et hvilket som helst ældre eksemplar af typen VW Bus: MX-5 1,5 indregistreret i marts 2016. 39.500 kilometer har den rullet i sol og sommer. Nypris cirka 313.000 kr. Prisen i dag er 249.900 kr.
LÆS OGSÅ | Test: Mazda 3 er her stadig – og den er stadig god
Jeg gider slet ikke regne det årlige værditab ud. Det er forsvindende lille. Og det er virkelig skuffende, når man håber at finde en billig brugt MX-5. Men skuffelsen kan vendes til glæde, for en helt ny MX-5 1,5 koster nemlig kun 50.000 kr. mere end den 6 år gamle MX-5.
Jeg hører alligevel til den fraktion af MX-5-fans, som tillader sig at mene, at 1,5-liters motorens 132 hk og 152 Nm er i underkanten. Den lille motor mangler punch og power, fordi den lille roadster er så uforfalsket og velskabt.
Det er 2-liters motoren, som for år tilbage fik et skud adrenalin og en tur i bootcamp, der er den helt, helt rigtige MX-5-motor for mig. Den startede med 160 hk og var ikke sååå glad for omdrejninger – så fik den 184 hk og opdagede glæden ved at holde på op over 5.000 o/min.
LÆS OGSÅ | Første tur: CX-60 PHEV varsler nye tider hos Mazda, men den mangler finpudsning
Jamen, med den store motor vejer MX-5 jo meget mere, og de ekstra kilo ligger på forenden, hvor vi ikke vil have dem? Gør den virkelig? 2,0’eren vejer 29 kilo mere. Det er det hele. Hvis det er nok til at du vil undvære den langt smidigere motor, der gør at du kan køre fra de irriterende typer i stærke familiebiler, der altid skal udfordre den lille sportsvogn, så skal du da gøre det.
Helt så tilbudsagtigt lyder det ikke, når jeg fortæller, at 2-liters motoren koster 65.000 kr. mere end 1,5’eren. Så er prisen mindst 364.900 kr.
Men man skal være opmærksom på, at Mazda samtidig monterer 17” alufælge i stedet for 16”, bygger et spærredifferentiale ind – og giver Edition-pakken med læderindtræk, regnsensor, sædevarme og automatisk klimaanlæg med i prisen. Den pakke koster 30.000 kr. til 1,5’eren, og det er uden opgraderingen af hjulene.
MX-5 er en af de meget få biler, man kan have det sjovt i, selv når man kører langsomt. Den liver op i det øjeblik, jeg trykker på startknappen. Den ryster i konstruktionen, signalerer at den er 110 procent klar.
Det perfekte koblingspunkt, den lille gearstang som ligger helt naturligt for højre hånd og bedre bundtræk end den nogensinde tidligere har haft. Fra hjulene begynder at rulle føler jeg mig integreret i MX-5 og en del af kørslen – ikke bare en deltager i turen.
LÆS OGSÅ | Ny Mazda CX-50 er lækker, men forbuden frugt
Fordi den er så let, og med let taler vi omkring 1.000 kilo med en person på 75 kilo bag rattet, er den frisk og hurtig i svingene også med 1,5-liters motoren. 2-liters motoren har den klare fordel, at på bilen på strækkene mellem svingene også føles magtfuld og decideret hurtig.
Jeg er lykkelig over hvert eneste minut bag rattet af den lette Mazda. At teste den over en uge er som at blive ramt af en humørbombe, og det er derfor, jeg hvert år i det tidligere forår vender tilbage til de brugte MX-5’ere.
Vi har testet MX-5 mange gange hos Bilbasen. Sidste år havde min kollega Simon besøg af en, udstyret som testbilen med 2-liters motoren med 184 hk. At jeg så tester en med samme motor året efter, vil kun stå klart for de mest inkarnerede fans. Mazda justerer og forbedrer med jævne mellemrum sine biler, uden at man kan se det, og 2022-modellen kommer med sådan en usynlig opgradering.
LÆS OGSÅ | Test: Mazda CX-5 ligner en million, koster 310.000 kr.
Faktisk ikke helt usynlig denne gang. Testbilens mørkeblå kaleche, som koster 5.000 kr. til Cosmo og Cosmo Sport, er som metallakeringen Platinum Quartz en nyhed. Sæderne i den testede Cosmo er klædt i terracotta-læder. Den blå kaleche og den lyse lak er en stilig og elegant mere end sportslig beklædning, men jeg er glad for, de to ting er en mulighed.
De i forvejen perfekte køreegenskaber er yderligere forfinet med Kinematic Posture Control (KPC). Ingen stress – det er ikke en ny type terapi, bilsælgeren prøver af på dig, men et bremseindgreb på et af baghjulene. Det inderste baghjul bremses let, som skal være med til at gøre MX-5 mere stabil. Den er meget stabil, men det var den også i forvejen.
En MX-5-generation lever længe. Derfor de små og lidt større ændringer undervejs i modellens liv. Derfor også dens popularitet og dens imponerende lave værditab.
Efter sigende, og hvis man skal tro det store Internet, er næste års sommer den sidste for ND-generationen, den nuværende MX-5. Den blev præsenteret helt tilbage i 2014. I 2024 skulle en ny MX-5, som naturligt nok kaldes NE, komme ud, og Mazda har heldigvis slået fast, at den igen får baghjulstræk og benzinmotor. Let elektrificering, men kun let, så den kan holde den lave vægt.
Jeg har nogle få ønsker til den nye MX-5. Lidt bedre styr på støjniveauet, for jeg kan rent faktisk rigtig godt lide at køre motorvej i flere timer med 130 i timen. Nyt infotainmentsystem, lidt mere sidestøtte i sæderne. Men intet andet. Når en bil er så god og føles så fantastisk efter så lang tid på markedet, undrer det mig ikke, at den holder værdien. Men nogle gange ville jeg virkelig ønske, MX-5 ville tabe mere i værdi.
SPECIFIKATIONER
Mazda MX-5 2,0 Cosmo
Motor: R4, 1.998 cm3
Ydelse: 184 hk/205 Nm
0-100 km/t: 6,5 sekunder
Tophastighed: 219 km/t
Forbrug: 14,5 km/l
CO2: 155 gram/km
Mål (L/B/H): 392/174/123 cm
Køreklar vægt: 1.052 kilo
Bagagerumsvolumen: 130 liter
Pris: 394.500 kr. (MX-5 fås fra 299.500 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 24.995/4.395 kr. (MX-5 fås fra 24.995/3.595 kr.)
Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst
Det er to store og fuldelektriske nyheder, som Toyota løfter sløret for i København. Vi ser nærmere på Toyota Urban Cruiser og Toyota C-HR+.
Nissan skruer op for charmen og tilbyder 36 måneders privatleasing med elbilen Ariya til kun 2.765 kr. om måneden. Det giver sammenlagt under 115.000 kr., hvis man kan nøjes med 10.000 km årligt.
Første kvartal af 2025 er gået, og i de tre måneder har VW ID.4 været den mest indregistrerede nye bil i Danmark. Tesla Model Y er stadig med i toppen, men det er VW ID. Buzz overraskende nok også.
Trump, told og tariffer. Tre ord, der efterhånden går hånd i hånd. Nu kan ordet ‘statsstøtte’ knyttes til trekløveret, da Trump vil booste salget af Tesla-modeller i Europa.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.