Mercedes-Benz-GLB-åbner
april 26, 2020

TEST: Ny GLB fra Mercedes-Benz er en vigtig vinder

Plads i rigelige mængder, komfort og motorkraft til den lange rejse. Den nye kompakt-SUV fra Mercedes-Benz er selvskrevet til en vigtig rolle for mærket i Danmark

Af: Morten Bek / d. 26. april 2020

SUV’erne har tilhængere og de har det direkte modsatte. Mange kan på ingen måde forstå, hvorfor der er grund til at betale mere for en højere bil, som typisk har dårligere køreegenskaber. Vi er tilbøjelige til at give kritikerne ret – modefænomenet har på alle måder taget overhånd. SUV’erne er dyrere, de bruger mere brændstof og de er med til at gøre udvalget af lavere modeller mindre.

LÆS OGSÅ: Her er de bilmærker, der er billigst at forsikre i Danmark

Med jævne mellemrum kommer en ny SUV, hvor det ikke kræver en høringsrunde for at finde enkelte plusser i forhold til en lavere model. Den nye Mercedes-Benz GLB er en SUV, der får mange plusser i bogen. Også når den sammenlignes med både lavere biler og andre SUV-modeller.

Specifikationer

Mercedes Benz GLB 250

4Matic Advantage

Motor: R4 benzin, 1.991 ccm

Ydelse: 224 hk / 350 Nm

0-100 km/t: 6,9 sek.

Tophastighed: 236 km/t

Forbrug: 12,7 km/l

Startpris: 540.000 kr.

Smørhullet giver plusser

Hvad det er, GLB får alle sine plusser for, kommer vi ind på lidt længere nede. Her først lidt baggrund om den nye SUV. Mercedes-Benz har længe kørt med den kompakte GLA, som om kort tid også lander i Danmark i en ny udgave, og den større og mere luksuriøse GLC. GLB er en tilføjelse, som lægger sig mellem GLA og GLC. Bare ikke når det kommer til designet. Hvor GLA og GLC er vindslikkede modeller med bløde former, er GLB inspireret af kantede modeller som den gamle GLK, den enorme GLS og ikke mindst den rustikke G-Klasse. At se GLB som en familievenlig version af den terrænduelige og særdeles dyre G-Klasse er at strække den, men de er i hvert fald begge høje og mere kantede end det meste andet fra Mercedes-Benz.

GLB er et medlem af den store kompaktfamilie, som tyskerne har rullet ud over de seneste par år. Den omfatter desuden A-Klasse hatchback, A-Klasse sedan, B-Klasse, CLA Coupé, CLA Shooting Brake og GLA. Det er mange modeller, men der virker til at være kunder til de på mange måder vidt forskellige modeller.

Er den nye GLB noget særligt?

På flere måder er GLB noget ganske særligt. Den giver mange købere adgang til en rummelig SUV, som synes at den C-Klasse-baserede GLC er alt for dyr. GLB koster som veludstyret Advantage-model fra 465.000 kr. – GLC fra 653.000 kr. Næsten 200.000 kr. mindre er håndgribeligt. På privatleasing er der også meget stor forskel: GLB fra 4.495 kr. om måneden, GLC fra 7.195 kr. om måneden.

GLB viser sig samtidig at være langt mere rummelig end både GLC og C-Klasse stationcar. Med udgangspunkt i A-Klasse-platformen med forhjulstræk, er der fremragende plads i kabine og bagagerum. Den er faktisk så rummelig, at man for cirka 17.000 kr. kan tilvælge to ekstra (nedfældelige) sæder bag række to, hvor man kan placere børn eller svigermødre med en højde op til 168 cm. I versionen med fem sæder, som vi tester her, er bagagerummet på op til 1.755 liter, og bagsædet kan justeres 14 cm frem og tilbage. Enten til mere plads i bagagerummet eller mere plads på det meget rummelige bagsæde.

LÆS OGSÅ | VW Golf 8 overbeviser, men er ikke perfekt

Hverken Audi eller BMW kan stille noget op mod nyheden fra Mercedes-Benz. Der er ingen Q3 eller X1 med så god plads eller mulighed for syv sæder. Blandt premiummærkerne står Mercedes-Benz altså usædvanligt stærkt med GLB. Den nærmeste konkurrent er fra Volkswagen med Tiguan Allspace. Og regner man efter på standardudstyr, er det billigere at købe en GLB end dén.

GLB er indtil videre en SUV, som kører udelukkende på benzin eller på diesel. Ingen elektrificering er endnu at spore, men meget tyder på, at der kommer både en plug-in-hybrid (med drivlinje fra den nye A 250 e) og en fuldt elektrisk. Den kan ende med navnet EQB og et ændret design.

Hvordan kører den?

Det er en fornøjelse at kunne sige, at Mercedes-Benz med GLB sætter ind med højt komfortniveau, som vi savner i mange nye SUV-modeller. Affjedringen er afstemt med både høj komfort og køresikkerhed for øje. Styretøjet er ikke kunstigt hurtigt, og elementer som sæder, støjniveau og udsyn fortjener også stor ros.

Søger man efter en bil med direkte sjove køreegenskaber, vil vi undre os over, man kigger på en bil som GLB. Så skal man i stedet holde sig til en C-Klasse stationcar med baghjulstræk, som leverer det klart bedre styretøj og mere fornøjelse i svingene.

LÆS OGSÅ | 8 virkelig dumme ting i biler

Med 4Matic-firehjulstræk er der ingen risiko for, at vi kører gummiet af fordækkene, selv om benzinmotoren i den testede 250’er har 224 hk og er både temperamentsfuld og udmærket omdrejningsvillig. Den nye brændstofnorm, WLTP, siger, at GLB 250 4Matic Advantage kan levere 12,7 kilometer på en liter benzin. Men det erklærer vi for at være et konservativt tal. Det er, uden at behandle speederen som et råddent æg, muligt at klare 14-15 km/l på en blanding af meget forskellige veje.

Vi har til gode at teste andre udgaver af GLB, men vi forestiller os, at basismodellen GLB 200 med 1,3-liters benzinmotor og 163 hk kan blive presset. Den testede GLB 250 eller en af dieselversionerne, GLB 200 d med 150 hk eller GLB 220 d med 190 hk, vil være bedre bud. I topmodellen AMG GLB 35 er der stort fartpotentiale – 306 hk.

Hvad er prisen for GLB, og hvad koster en 3 år gammel model?

De veludstyrede Advantage-modeller starter som sagt ved 465.000 kr.,  for en GLB 200 med forhjulstræk, automatgear og 163 hk. Advantage-modellerne er dem, Mercedes-Benz har udvalgt som bedst sælgende varianter, og de er krydret med langt mere standardudstyr. Selv om de i mange tilfælde er billigere end standardversionerne. Den billigste GLB på den ordinære prisliste, 180 d med dieselmotor og bare 116 hk, koster 445.098 kr.

LÆS OGSÅ | Stor undersøgelse: Her er de mest – og mindst – pålidelige brugte biler

GLB er den første af sin art fra Mercedes-Benz. Der har ikke været en rummelig og kompakt SUV fra mærket før, og går vi til udbuddet af Mercedes-Benz-modeller for tre år siden, er det enten den langt mindre rummelige GLA eller den langt dyrere GLC.

Der er lige nu 61 styk af den udgående generation GLA til salg på bilbasen.dk. En tre år gammel GLA 200 aut. med benzinmotor, 156 hk og forhjulstræk med 49.000 km på tælleren koster eksempelvis 325.000 kr., mens GLC er langt mere talrig med 241 styk til salg. Priserne er i en helt anden liga, og en tre et halvt år gammel GLC 250 aut. med dieselmotor, 204 hk og firehjulstræk med 55.000 km på tælleren står til eksempelvis 599.900 kr.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS