november 2, 2021

TEST: Ny Porsche 911 GT3 får os til at savne på forhånd

I en ikke al for fjern fremtid vil vores biler hovedsageligt være elektriske. Så en gang imellem kan det være sundt at minde os selv om, hvad det er, vi vil savne.

Tekst: Jacob DalbyFoto: Jeppe Dalby /  Dato: 2. november 2021

Elbiler mig her og elbiler mig der. Der er elbiler alle vegne. Den ene højbenede, elektrificerede crossover efter den anden. Det skal være grønt, det skal være økologisk, det skal være korrekt. Jeg ved det godt – og det er fint! Til hverdag og til dagligdagen er elbiler fantastiske. Men hvad med passionen? Vil vi overhovedet, om 10 år, kunne huske, hvordan det var rigtigt at køre bil? Jeg håber det… Ugens testbil er i hvert fald med til at manifestere og brænde oplevelser fast på nethinden, så jeg om 10 år kan fortælle min søn om vaskeægte køreglæde.

Specifikationer

Porsche 911 GT3 (PDK)

Motor: B6 benzin, 3.996 ccm

Ydelse: 510 hk / 470 Nm

0-100 km/t: 3,4 sek.

Tophastighed: 318 km/t

Forbrug: 7,7 km/l

Startpris: 3.314.900 kr.

Testbil pris: 3.927.092 kr.

Det er den nye Porsche 911 GT3 fra fabrikken i Weissach. Bilen man på forhånd ved er en sensationel skabelse. Med sin direkte blodlinje til motorsporten illustrerer den på fineste vis en af de største klicheer i bilverdenen: En racerbil til gadebrug. For det er lige dét, det er. Tillad mig at forklare.

Atletisk kropsbygning er en fordel

At der mere er tale om en bil til banen end til gaden kommer til udtryk allerede, når vi stiger ind. Testbilen er med Clubsport-pakke og det betyder bur, brandslukker og ikke mindst kulfibersæder – de er kompromisløse og det er en mindre akrobatisk præstation at stige ind og ud. Men når vi sidder der, skal vi ingen steder. H-selerne sørger for at holde os klinet til sæderykken uanset hvilke g-kræfter, vi måtte udsætte os selv for.

LÆS OGSÅ | Elektrisk Porsche-stationcar med Taycan Cross Turismo

G-kræfter er der dog ikke mange af, da vi stille triller fra forhandleren på Nørrebro igennem byen og ud mod landskabet, hvor GT3 kan få lov at trække vejret. Ud hvor der er luft. Og apropos luft:

Den der gigantiske spoiler bagpå har faktisk en funktion. Den trykker med 385 kg ved 200 km/t – helt lige meget på offentlig vej men uundværligt på et banejern på jagt efter banerekorder. Hvad der til gengæld ikke er lige meget på offentlig vej er den komfort, som ingeniørerne har formået at finde frem. Der er naturligvis små hop over ujævnheder og det er tydeligt, at undervognen har travlt. Men GT3 falder fuldstændig solidt på plads og jeg håber vitterligt ikke, at det er for en blød undervogn ved lave hastigheder, at man investerer i en bil som GT3. Det samme gælder, når man bygger hastigheden op på en lidt ujævn landevej – her har undervognen stadig travlt. Jo hurtigere man kører jo mere sofistikeret føles undervognen. Og selvom den har travlt føles den alligevel kontrolleret.

9.000 omdrejninger

Vi er endelig ude af byen og rammer tilkørselsrampen på motorvejen på vej mod Roskilde. Det er første gang, at vi trykker GT3 lidt på maven og første gang, at vi hører motoren synge ved 9.000 omdrejninger. 9.000! Dem der laver de biler her, de ved altså, hvad de laver. Det er også første gang, at vi for alvor mærker, hvor hurtig GT3 egentlig er. Boxermotoren, der i øvrigt ingen hjælpemidler har i form af turbo eller anden nonens, yder 510 hk. Det lyder ikke voldsomt, men det er rigeligt – sådan har det altid været i GT3. Hvem har egentlig brug for mere end 500 hk i en bil, der vejer omkring 1.500 kg?

Der er moment fra omkring 6.000 omdrejninger og fuld power omkring 8.600 omdrejninger. Til hverdag er det selvfølgelig sjældent at motoren får lov at snurre den slags omdrejninger i minuttet for allerede i andet gear løber man hurtigt tør for hastighedsgrænse. Det føles helt sindssygt at give gas til 9.000 omdrejninger i en serieproduceret bil. Og det er selvom der ikke er helt så meget rabalder fra udstødningen som i den gamle takket været EU-direktiver. Til gengæld er der skruet op for lyden fra indsugningen og det lyder ret sprødt.

LÆS OGSÅ | Ny Porsche 911 GT3 holder det ægte uden turbo og elmotor

PDK-gearkassen er sindssygt hurtig og det lyder vildt, når man skifter gear som en superhelt med 9.000 omdrejninger. Du kan som sagt bestille GT3 med manuel gearkasse, men det behøver du ikke. Der er rigeligt at se til i forvejen.

Kirurgisk præcision

Vi kører af motorvejen igen for at finde et lidt mere afsides stykke asfalt med små snoede landeveje. Hvis du er kendt omkring Roskilde vil du vide, at her særligt er ét sted, som er yndet blandt motorcyklister og entusiastiske bilister. Flere gode svingkombinationer med gode oversigtsforhold skaber fine rammer for lidt mere frisk kørsel.

LÆS OGSÅ | Ny BMW M5 generobrer tronen

GT3 styrer absurd præcist. Måden forhjulene dissekerer indgangen i et sving, rammer apex og styrer ud ad svinget er intet mindre end fantastisk og en opleves. Samtidig meddeler styretøjet hvert et asfalt-korn igennem rattet – det er ubegribeligt. Selvom det ofte er greb på baghjulene, der bliver fremhævet i GT3, er forenden mindst lige så imponerende.

Men det er svært at tale om greb i GT3 på offentlig vej. Det er nemlig meget sjældent, hvis overhovedet, at GT3 kommer bare tæt på grænsen på offentlig vej og den er så hurtig og så kompetent at det er svært at forstå, hvor meget greb der egentlig bliver bygget op igennem et sving. En ting er dog helt sikkert. Man har lyst til at mose med bilen og udforske grænserne.

Som at komme hjem

Indenfor i GT3 er følelsen som så mange gange før i en 911. Det er ligesom at komme hjem i vante rammer. Køreposition, sæder, måden knapperne klikker på – man føler sig hjemme og man ved instinktivt, at det er et våben man har taget plads i.

LÆS OGSÅ | WOW! Ford Mustang GT500 Shelby er sindssyg

Et våben der ikke fås bedre, når du en søndag får lyst til at køre til en bane i Europa, køre resten af dagen og køre hjem igen. Alting er så godt skruet sammen. Og jeg er helt sikker på, at når vi er blevet helt elektriske, kommer vi til at savne det her. Det er dét her, vi kommer til at savne.

Når alt kommer til alt fortjener GT3 naturligvis en bane for at komme til sin ret. Og det har Berner heldigvis været. Du kan se hans film med GT3 lige her.

SE OGSÅ | VIDEO: Porsche 911 GT3 – ét styk vanvittig Porsche

9 ud af 10 kan spare i gennemsnit 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS