august 11, 2022

Ugens fund: Kør stationtioncar som Senna med 5-cyl, turbo og Quattro

Audi har altid været eksperter i at bygge lede stationcars – også længe før der var noget, der hed Audi RS6! Denne Ugens fund er en 5-cylindret 90’er-slæde med Quattro, som vi ser nærmere på her.

Tekst: Simon Hallenslev
Foto: Salgsbilleder

Det er svært at sige ‘hurtig stationcar’ uden også at sige Audi RS6. Bevares, Mercedes-Benz har bygget et par stykker, og i nyere tid har Porsche også knækket koden med både Panamera Sport Turismo og Taycan Sport Turismo.

Men Audi rammer hovedet på sømmet hver gang, og det har de gjort, siden ruder konge var knægt. Dét er denne Ugens fund er et strålende eksempel på.

Den populære RS6 kom først til verden i 2002, mens denne Ugens fund, en Audi S4, er fra begyndelsen af 90’erne. Jeg ser nærmere på bilen, den legendariske drivlinje og får en snak med sælger lige her.


Audi S4 Avant Type C4

Motor: R5 benzin, 2.226 cm3
Ydelse: 230 hk / 350 Nm
0-100 km/t: 7 sek.
Tophastighed: 237 km/t
Forbrug: 9,2 km/l
Mål (L/B/H): 
179/180/144 cm
Køreklar vægt: 
1.660 kg
Bagagerumsvolumen: 390 liter
Nypris i ’92: 
Ca. 800.000 kr.


Sælger fortæller

Det er Kristian fra Vejle, der sælger denne Ugens fund. En Audi-glad mekaniker, der selv har sørget for at få bilen til at stå, som den gør i dag. Den har gået næsten 400.000 km og har sine skønhedsfejl – men mekanisk spiller den!

Den 5-cylindrede herlighed, der ligger under hjelmen, er hovedrenoveret for omkring 15.000 km siden, og i den forbindelse har Kristian opgraderet diverse sliddele: Alt fra lejer og ventiler til tandrem og vandpumpe fået en tur. 

LÆS OGSÅ | 3x specielle Audi S-modeller med potentiale

Gearkassen er renoveret med forstærkede dele, der blandt andet stammer fra Porsche. Kristian har også opgraderet bremserne, således den i dag kører med 360 mm Brembo skiver og kalibre. Dét er tilsvarende en moderne Audi RS4

Denne Ugens fund har været i Kristians varetægt i godt og vel 4,5 år – men den har været i Danmark fra start. Den blev nemlig solgt af Audi i Hjørring tilbage i 1992, og har derfor lagt størstedelen af sine 400.000 km på dansk grund. For to år siden havde Kristian dog bilen med til ‘hjembyen’ Ingolstadt, hvor Audi inviterede til kæmpetræf for S og RS-modeller i alle afskygninger.

Kristian er langt fra færdig med Audi. Han har blot kastet sig over en gammel Audi 90 med fem cylindre og Quattro, der skal have samme tur som S4’eren. Skal den 5-cylindrede stationcar blive din, må du af med 130.000 kr. Se bilen her, hvis ikke den er solgt.

Navneforvirring

Den er god nok. Denne Ugens fund er en S4, selvom den bygger på en Audi 100-platform, som i dag hedder A6 i Audi-regi. Det skyldes, som jeg startede med at beskrive, at den, sammen med Audi S2, er den første sportslige Audi, der fik den sportslige S-betegnelse.

Denne Ugens fund kaldes populært derfor også ‘Ur-S4’, der kommer fra det tyske ord Ursprünglich, der betyder oprindelig. I 1994 fik Audi 100 et kosmetisk facelift, og i den ombæring droppede Audi modelbetegnelsen ‘100’.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Vanvittig Audi er hurtigere end Bugatti Chiron

I stedet fik den navnet A6, hvorfor den sportslige variant også blev omdøbt S6. Det betyder, at denne Ugens fund reelt set er forfaderen til RS6. Den kom nemlig først til verden 11 år efter lanceringen af Audi S4. 

Audi S4 blev produceret i fra 1991 til 1994, hvor navneskiftet trådte i kraft. I alt blev 9.286 bygget som sedan og 4.654 bygget som stationcar.

På trods af sjældenheden og dens historiske vigtighed for mærket, står den såkaldte Ur-S4 ofte i skyggen af modeller som Audi Sport Quattro og Urquattro, samt Audi S2 og RS2. Også selvom den deler mangt og meget med disse, og tilmed er produceret i samme tidsperiode.

Drømmenes drivlinje

Den fuldfede, sportslige stationcar er udstyret med en drivlinje, der får de fleste Audi-aficionados til at savle. Motoren er nemlig den samme 2,2-liters benzinmotor med fem cylindre, der blev hældt i den legendariske Audi Sport Quattro for første gang i 1984.

Også Audi S2, der blev lanceret i 1990, og senere lagde byggestenene for enhjørningen Audi RS2, kører med dette 5-cylindrede vidunder. Som altid når S’et indgår i en modelbetegnelse for Audi, inkluderer drivlinjen også et permanent Quattro-firehjulstræk.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Audi R8 RWS er rendyrket ondskab

Selvom denne Ugens fund er en halvtung Børge på 1.660 kg, så gør den turboladede motor med 230 hk og det anerkendte firehjulstræk, at den kan stikke fra 0 til 100 km/t på kvikke 7 sekunder. Det er ikke langt fra væsentligt dyrere biler fra samme periode som BMW M5 og Porsche 944 Turbo.

Foto: Quatro Rodas

Audi S4 er ikke for sjov: En kasset stationcar med den søde underlægningsmusik fra fem cylindre samt træk på alle fire. Dét var også noget for F1-legenden Ayrton Senna, der kørte et eksemplar magen til denne Ugens fund privat.

Sennas ejerskab kan have noget at gøre med, at Senna var en af Brasiliens første Audi-importører – men hul i det! Og ja, det er en sedan på billedet, men Senna kørte en stationcarversion selv.

Hvis du vil købe et stykke Audi-historie, forfaderen til Audi RS6, og blive kørende som en F1-legende, må du hellere slå til nu. Denne Ugens fund kan blive din for 130.000 kr., og du kan se den her, hvis ikke den er solgt i mellemtiden.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS