Første tur: Audi E-Tron GT når nye højder
Hvad manglende den fabelagtige Audi E-Tron GT egentlig? Svaret er hverken kræfter eller udstyr, men længere rækkevidde. Det har den fået. Og ja, den har nu også langt flere kræfter.
AF: Zacharias Lund FOTO: Salgsbilleder
Sådan her har du nok ikke set en Land Rover før, og det er med god grund. Land Rover 101 FC er en yderst sjældenhed i Danmark, da den oprindeligt blev bygget til den britiske hær i årene 1972 til 1978.
Der er kun bygget 2.669 eksemplarer af den, og nu er der en til salg i Danmark. Det er en usædvanlig mulighed og er man historieinteresseret, er her en krigsvogn, der kan klare selv de mest ujævne veje og forhindringer.
Den er oprindeligt bygget til krig, men man kan benytte det store lad til mange praktiske ting, og er man på jagt efter en automobil arbejdshest, findes de næppe bedre. Du kan blive klogere på Land Rover 101 FC lige her.
Den kolde krig lurede og det britiske forsvarsministerium manglede terrængående køretøjer. Det bliver starten på projekt 101 FC, der er Land Rovers militærkøretøj specialbygget til den britiske hær.
De britiske tropper skulle bruge en robust og hårdfør vogn, der både kunne fragte tungt artilleri såvel som tropperne frem til frontlinjen. Den opgave løste Norman Busby, der var designeren bag løsningen ‘101 Forward Control’, altså denne Ugens fund.
En firkantet kasse med høj frihøjde, store dæk og en stærk V8-motor. Så simpelt kunne det løses. Der var plads til en hulens masse ammunition på ladet, hvilket gav bilen øgenavnet ‘One Tonne‘ eller ‘One Tunny‘ som soldaterne kaldte den, da den kunne fragte et ton ammunition.
‘101’ stammer fra bilens akselafstand, der måler 101 inches eller det, der svarer til 256 cm. ‘Forward Control’ hentyder ikke til bilens fremadstormende rolle på slagmarken, men til motorens og førerens placering. Motoren er placeret lige under kabinen og fra førersædet sidder man faktisk en my foran motoren.
Der blev bygget forskellige varianter af den firkantede Land Rover, så den blandt andet også kunne bruges som ambulance, kommunikationsvogn og sporingsvogn.
FC 101 kunne konfigureres på mange måder, mens denne Ugens fund dog har haft en af de kedelige funktioner. Ladet og manglende overdæk indikerer at den er blevet brugt som fragtvogn og dermed en af de mange ‘One Tonnes’
De fleste kender nok til Land Rover og deres hårdføre biler. Historien går helt tilbage til 1948, hvor det britiske bilmærke Rover påbegynder produktionen af deres mere terrængående, men fortsat luksuriøse biler, under navnet Land Rover.
Land Rover hed den første model, og det skulle vise sig at være starten på et britisk stykke historie. Det lidt klodsede og meget kantede design har holdt lige siden. Det er efterhånden blevet til en lang række modeller, der har kæmpet sig gennem terrænet. Her har Land Rover gennem tiden overkommet alt fra det britiske højland til Saharas ørken og den australske outback.
Land Rover 101 FC er en mindre afstikker af de mange generationers Land Rovere, som man ikke hører meget til. Bygget specifikt til at være den arbejdshest som militæret havde brug for.
Denne Ugens fund er på mange måder den diametral modsætning til datidens Range Rover. Den militæregnede blikdåse rummer ingen luksus, da alt fra aircondition til blød komfort er en by i Rusland.
Det britiske forsvarsministerium krævede, at den store vogn kunne begå sig i alle miljøer, derfor kan man låse differentialet, når terrænet bliver lidt for udfordrende. Det permanente firehjulstræk gør sit for at overkomme udfordringerne i mudderet, på græsset eller i sandet. Kravet gør dog også, at vognen skulle kunne køres på vejene og praktisk skulle den kunne bruges til hverdagsgøremål.
Man kan da også sagtens tage sin 101 FC en tur til bageren efter brød, der er i hvert fald plads til et par rundstykker eller tusinde på ladet.
Nu er det ikke krigstid i Danmark, men man kan nu alligevel drage god nytte af sådan en militærvogn. Du undrer dig måske over, hvad i alverden du skulle bruge denne krigsmaskine til, men det er der mange bud på.
Det kan for eksempel være, at du snart venter det 7. vidunder i form af endnu en baby til flokken. Med sådan en samling kan indkøb godt være et heldagsarrangement og varerne blive mange. Det behøver man dog ikke at bekymre sig om med en 101 FC.
Her kan du bare smide et helt tons bleer op på ladet og så tøffe tilbage til villakvarteret. Naboerne kommer til at se på dig med misundelse, når du hiver den ene pakke bleer efter den anden ned af ladet.
LÆS OGSÅ | Ugens fund: Første Rivian på dansk jord
Et andet bud er til ivrige fritidsjæger. Det ville være en skam, hvis ikke man gav de store offroaddæk lidt mudder eller græs at arbejde med. Denne Ugens fund er oplagt til skovture samt til at jagte fasaner tværs over marken. Er man lidt smart, bruger man ladet som skydetårn og bagefter til at fragte byttet. Det er genialt, og den store lasteevne gør, at du kan nedlægge og fragte op til tre voksne moskusokser.
Er du jæger eller mangler du plads til familiens indkøb, så er denne arbejdshest bestemt noget for dig. Den koster 295.000 kr., men til den pris får man et stykke britisk krigshistorie og samtidigt muligheden for at fragte et tons gods uden problemer. Du kan opleve den lige her.
Hvad manglende den fabelagtige Audi E-Tron GT egentlig? Svaret er hverken kræfter eller udstyr, men længere rækkevidde. Det har den fået. Og ja, den har nu også langt flere kræfter.
Den første danske kunde har fået sin nye Polestar 3. Bilen blev udleveret fra Polestars Space i Aarhus, og i modsætning til Polestar 2 kommer Polestar 3 ikke fra Kina.
I 1975 blev en handel med over 1.000 Volvo 144 til Nordkorea forvandlet til verdens største biltyveri – og nu kan du læse om denne Volvo P1800 S, som er en del af den vilde historie.
Privatleasing er en stor del af Renaults danske forretning. For at være mere konkurrencedygtig sænkes priserne på elbilerne Megane E-Tech Electric og Scenic E-Tech Electric – i hvert fald i en periode.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.