september 28, 2023

Ugens Fund: Britisk militærvogn og arbejdshest

Denne Ugens fund er en krigsmaskine i form af en Land Rover 101 FC og sådan en, har du nok ikke set magen til før.

AF: Zacharias Lund FOTO: Salgsbilleder

Sådan her har du nok ikke set en Land Rover før, og det er med god grund. Land Rover 101 FC er en yderst sjældenhed i Danmark, da den oprindeligt blev bygget til den britiske hær i årene 1972 til 1978. 

Der er kun bygget 2.669 eksemplarer af den, og nu er der en til salg i Danmark. Det er en usædvanlig mulighed og er man historieinteresseret, er her en krigsvogn, der kan klare selv de mest ujævne veje og forhindringer. 

Den er oprindeligt bygget til krig, men man kan benytte det store lad til mange praktiske ting, og er man på jagt efter en automobil arbejdshest, findes de næppe bedre. Du kan blive klogere på Land Rover 101 FC lige her.

Land Rovers krigsmaskine

Den kolde krig lurede og det britiske forsvarsministerium manglede terrængående køretøjer. Det bliver starten på projekt 101 FC, der er Land Rovers militærkøretøj specialbygget til den britiske hær. 

De britiske tropper skulle bruge en robust og hårdfør vogn, der både kunne fragte tungt artilleri såvel som tropperne frem til frontlinjen. Den opgave løste Norman Busby, der var designeren bag løsningen ‘101 Forward Control’, altså denne Ugens fund. 

En firkantet kasse med høj frihøjde, store dæk og en stærk V8-motor. Så simpelt kunne det løses. Der var plads til en hulens masse ammunition på ladet, hvilket gav bilen øgenavnet ‘One Tonne‘ eller ‘One Tunny‘ som soldaterne kaldte den, da den kunne fragte et ton ammunition. 

‘101’ stammer fra bilens akselafstand, der måler 101 inches eller det, der svarer til 256 cm. ‘Forward Control’ hentyder ikke til bilens fremadstormende rolle på slagmarken, men til motorens og førerens placering. Motoren er placeret lige under kabinen og fra førersædet sidder man faktisk en my foran motoren. 

Der blev bygget forskellige varianter af den firkantede Land Rover, så den blandt andet også kunne bruges som ambulance, kommunikationsvogn og sporingsvogn.

FC 101 kunne konfigureres på mange måder, mens denne Ugens fund dog har haft en af de kedelige funktioner. Ladet og manglende overdæk indikerer at den er blevet brugt som fragtvogn og dermed en af de mange ‘One Tonnes’

Hårdfør historie

De fleste kender nok til Land Rover og deres hårdføre biler. Historien går helt tilbage til 1948, hvor det britiske bilmærke Rover påbegynder produktionen af deres mere terrængående, men fortsat luksuriøse biler, under navnet Land Rover. 

Land Rover hed den første model, og det skulle vise sig at være starten på et britisk stykke historie. Det lidt klodsede og meget kantede design har holdt lige siden. Det er efterhånden blevet til en lang række modeller, der har kæmpet sig gennem terrænet. Her har Land Rover gennem tiden overkommet alt fra det britiske højland til Saharas ørken og den australske outback.

Land Rover 101 FC er en mindre afstikker af de mange generationers Land Rovere, som man ikke hører meget til. Bygget specifikt til at være den arbejdshest som militæret havde brug for.

Denne Ugens fund er på mange måder den diametral modsætning til datidens Range Rover. Den militæregnede blikdåse rummer ingen luksus, da alt fra aircondition til blød komfort er en by i Rusland. 

Det britiske forsvarsministerium krævede, at den store vogn kunne begå sig i alle miljøer, derfor kan man låse differentialet, når terrænet bliver lidt for udfordrende. Det permanente firehjulstræk gør sit for at overkomme udfordringerne i mudderet, på græsset eller i sandet. Kravet gør dog også, at vognen skulle kunne køres på vejene og praktisk skulle den kunne bruges til hverdagsgøremål.

Man kan da også sagtens tage sin 101 FC en tur til bageren efter brød, der er i hvert fald plads til et par rundstykker eller tusinde på ladet.

Arbejdshest og jagtvogn

Nu er det ikke krigstid i Danmark, men man kan nu alligevel drage god nytte af sådan en militærvogn. Du undrer dig måske over, hvad i alverden du skulle bruge denne krigsmaskine til, men det er der mange bud på. 

Det kan for eksempel være, at du snart venter det 7. vidunder i form af endnu en baby til flokken. Med sådan en samling kan indkøb godt være et heldagsarrangement og varerne blive mange. Det behøver man dog ikke at bekymre sig om med en 101 FC. 

Her kan du bare smide et helt tons bleer op på ladet og så tøffe tilbage til villakvarteret. Naboerne kommer til at se på dig med misundelse, når du hiver den ene pakke bleer efter den anden ned af ladet.

Et andet bud er til ivrige fritidsjæger. Det ville være en skam, hvis ikke man gav de store offroaddæk lidt mudder eller græs at arbejde med. Denne Ugens fund er oplagt til skovture samt til at jagte fasaner tværs over marken. Er man lidt smart, bruger man ladet som skydetårn og bagefter til at fragte byttet. Det er genialt, og den store lasteevne gør, at du kan nedlægge og fragte op til tre voksne moskusokser.

Er du jæger eller mangler du plads til familiens indkøb, så er denne arbejdshest bestemt noget for dig. Den koster 295.000 kr., men til den pris får man et stykke britisk krigshistorie og samtidigt muligheden for at fragte et tons gods uden problemer. Du kan opleve den lige her. 

Del artikel:

Flere Land Rover til salg på Bilbasen

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Zacharias Lund

Zacharias er ved at uddanne sig til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er i forbindelse med sit studie i praktik ved Bilbasen, hvor han får lov at udnytte sin store interesse for biler.

Zacharias har trods sin korte tid som motorjournalist allerede bevæget sig rundt blandt større etablerede medier som Børsen og Bilmagasinet, hvor han også har været redaktør for årbogen “Årets Biler” i 2022 og 2023.

Ved siden af skole og praktik driver Zacharias det lille videomedie 3-Punkts-Vending, hvor han laver videoer med biler i fokus.

Zacharias er stor fan af design og flotte linjer, ligesom en vellydende og gennemført sportsvogn også nemt fanger hans opmærksomhed.

Ved Bilbasen laver Zacharias en masse forskelligt, men arbejder typisk med at skrive artikler og finde interessante artikler at bringe.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS