Klumme: Rod i hastighederne er et mareridt
Alle nye bilmodeller skal være udstyret med advarsel mod overskridelse af hastighedsgrænserne. Ingen dum idé – hvis så bare systemerne virkede.
AF: Zacharias Lund FOTO: Salgsbilleder
Inden tastaturkrigerne kommer for godt i gang med deres volapyk om, at denne Ugens fund ikke er en ægte Brabus og at en Brabus altså kun kommer med en V8-motor, så er der altså tale om en serieproduceret Smart/Brabus.
Denne Ugens fund er dobbelt så meget Brabus, som din BMW med M Sport-pakke er en ægte BMW M. Og Mercedes-ejerne skal ikke føle sig hellige med deres AMG-pakker.
LÆS OGSÅ | Ugens fund: Første Rivian på dansk jord
Med dét af vejen er denne Ugens fund faktisk en ganske interessant størrelse. En kompakt SUV, der præsterer en accelerationstid i bedste Brabus-stil.
Det er ikke første gang at Brabus og Smart samarbejder, men denne nye #1 er første serieproducerede møde mellem de to. Vi ser nærmere på den kompakte raket, der har en masse spændende at byde på.
Det er ikke første gang, at folkene fra brutale Brabus har kastet sig over en uskyldig lille Smart. Den lille topersoners ForTwo og den større ForFour har også tidligere været forbi fabrikken i Bottrop, hvor Brabus hører til. Det førte til et par 109 hestes Smart, der nok er det fjerneste man kommer fra de biler, som Brabus normalt sender på gaden.
Denne Ugens fund er dog ikke bare en modificeret Smart-bil, den er en decideret model med en Brabus-udgave fra fabrikken. Selvom der ikke ligger en buldrende V8-motor under kølerhjelmen, er der nu alligevel nogle Brabus-detaljer, der er genkendelige.
LÆS OGSÅ | Ugens fund: En ikonisk racerbil genfødt
Nakkestøtterne prydes af et stort “B”, 19” specialdesignede fælge og en lille hækspoiler er et udsnit af de mange detaljer, der medfølger, hvis man vælger denne Brabus-udgave af den lille elektriske Smart #1. Det er dog i teknikken, at man virkelig kan se forskellen.
Hvor en standard Smart #1 har 272 hk, baghjulstræk og en accelerationstid på 6,7 sekunder, kan man virkelig se at Brabus har sat sig præg på præstationerne. Denne Brabusificerede Smart præsterer at ramme 100 km/t på 3,9 sekunder, ved hjælp af to elmotorer, der tilsammen giver 428 hk.
Motor: 2 elmotorer
Ydelse: 428 hk
0-100 km/t: 3,9 sekunder
Tophastighed: 180 km/t
Rækkevidde: 400 km
Mål (L/B/H): 430/182/164 cm
Køreklar vægt: 1.900 kg
Ser man på prislisten ved Brabus, står denne lille elektriske SUV ret klart ud i mængden af syvcifrede beløb. Tager man for eksempel en Brabus G-klasse, er man i hvert fald på den gode side af 3 millioner kroner, inden det bliver rigtigt sjovt.
Beløbet er lidt anderledes, når ‘Smart’ er en del af navnet. Man kan blive Brabus ejer for 439.900 kr. og så glemmer man bare lige, at det er en Smart også. Det behøver folk ikke at vide.
LÆS OGSÅ | Ugens fund: Ekstravagance fra øverste hylde
Udover at være svinedyre og koste en bondegård, så er benzinøkonomien i de brutale Brabus’er også til at mærke. Det problem skal man ikke tænke på i denne Ugens fund.
På en opladning når den 400 km og når den så skal oplades kan man lade fra 10% til 80% på godt 30 minutter. Efter sådan en opladning gisper pengepungen ikke efter vejret, som den ellers ville, hvis man havde været forbi tankstationen i en Brabus G800.
I kraft af at fremtiden ser elektrisk ud, er det vigtigt at have koryfæer som Brabus, der fortsat laver brutale og spændstige biler, som de gør. Man mærker dog, at de er ved at overgive sig lidt til de elektriske biler.
Det ses ved, at Brabus har kastet sig over Mercedes EQS og Porsche Taycan, men i særdeleshed med denne Ugens fund.
Normalt vil man ikke koble en kompakt elektrisk SUV sammen med Brabus, men det er netop tilfældet her. Hvad der normalt er larmende og iøjnefaldende er blevet lydløst og en smule anonymt.
Jeg er fuldkommen klar over, at Brabus ikke er hovedaktøren bag bilen. De har bestemt sat et præg på netop denne model. Det blandt andet i, at man kan få lyd i bilen, så det lyder som om der er en benzinmotor. Overfladisk vil nogen mene, men vigtigt for bilens sjæl.
Men er denne bil så en Brabus? Hjertet af bilen er en Smart, men spørger du mig, så fylder Brabus mindst lige så meget. Det er ikke et benzinslugende monstrum, men der er elementer af det Brabus står for. Firehjulstræk, røde seler og Brabus-staffering.
Er målet at eje en Brabus i løbet af sit liv, så er der her en ganske attraktiv og forholdsvis billig løsning på den målsætning. Den kan blive din for 439.900 kr. og så koster den under en tiendedel af, hvad en benzindreven Brabus ville koste. Du kan se den lige her.
Alle nye bilmodeller skal være udstyret med advarsel mod overskridelse af hastighedsgrænserne. Ingen dum idé – hvis så bare systemerne virkede.
Inden længe kan livet for de danske Ford-ejere blive lige en tand bedre.
Salget af nye biler i Danmark går over al forventning, og i november blev der indregistreret 25 procent flere nye biler. 44 procent valgte en bil på el – og mange af dem, igen, en Tesla.
En kompakt SUV bliver den mindste elbil fra Toyota, og den kommer på markedet i 2024 med valg mellem to batteristørrelser – og med mulighed for firehjulstræk.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive, og det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark. Vi har lavet en samlet liste med alle elbiler i Danmark i 2023 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller. TEKST Bilbasen FOTO PR (4. marts 2021 – opdateret 5. december 2023) Elbiler i Danmark i […]