januar 18, 2022

Ugens fund: Køb Kronprinsens Fisker Karma

En Fisker Karma er et særsyn her på Bilbasen. Nu har vi fået et helt særligt eksemplar til salg, som både har kørt Gumball 3000 og tilhørt H.K.H. Kronprins Frederik! Vi kigger nærmere på Fisker Karma og historien bag.

Tekst: Simon Hallenslev / Foto: PR & Bilbasen / Dato: 18. januar 2022

Der er ikke mange danskere, som for alvor har sat aftryk på bilverdenen. Der er Troels Vollertsen, som grundlægger af Zenvo. Der er Steen Volmer Jensen, som manden bag Ellerten. Der er Jørgen Skafte Jørgensen, som grundlagde DKW, der senere blev til Audi. Der er Anders Warming, som netop er blevet ny designchef hos Rolls-Royce.

Og så er der Henrik Fisker. Nok styrer han slagets gang fra lunere gemakker i Californien – men han er født i Allerød! Som designer har Fisker lagt blyantstreg og navn til ikoniske biler som BMW Z8, BMW X5, Aston Martin DB9 og Aston Martin V8 Vantage.

Den første bil han selv bygger fra bunden er Fisker Karma, og det er sådan en, der er denne Ugens fund. Jeg tager en snak med sælgeren Emil og dykker ned i historien om den danske hybridbil. Bilen er til salg for 645.000 kr. og du kan se den her, hvis ikke den er solgt.


Fisker Karma

Motor: R4 benzin, 1.998 ccm + to elektriske
Ydelse: 409 hk / 1.300 Nm
0-100 km/t: 5,9 sek.
Tophastighed: 201 km/t
Vægt: 2.400 kg
Forbrug: 47,6 km/l
Pris: 645.000 kr.


Sælger fortæller

Det er Emil fra Kastrup, der sælger bilen privat på Bilbasen. Han driver til dagligt Autoskadestuen, der er et karosseri og skadecenter med speciale i Tesla. Det er også en Tesla-kunde ved Autoskadestuen, der for to-tre år siden skubber ham i retning af Fisker Karma.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Verdens mest eftertragtede BMW?

Kunden fortæller, at Nellemann, som er tidligere Fisker-importør, har to Fisker Karma stående i kælderen, som de ikke har solgt grundet bøvl med afgifterne. Emil griber fat i sin kammerat, der er flymekaniker, og sammen tropper de op i kælderen hos den tidligere Fisker-importør. 

Til deres held har Nellemann netop besluttet, at det er på tide, bilerne sælges. Under samme besøg køber Emil og kammeraten derfor begge de Fisker Karma, Nellemann har holdende. Her udbedrer de et par småfejl i Emils egen biks og får dem på plader til eget privatbrug.

Emil køber bilen med 21.000 km på klokken i begyndelsen af 2020 og sælger den i dag med 35.000 km for 645.000 kr. på fuld afgift. Han fortæller, at prissætningen har været en udfordring, da afgiftsatserne for særligt plug-in hybridbilerne har svinget de senere år. 

Tilsvarende eksemplarer i Tyskland står til 60.000 Euro uden afgift, og med en anslået registreringsafgift på 300.000 kr., synes han selv, at prisen er fornuftig. Derudover skal man huske, at de tilsvarende tyske eksemplarer ikke har samme, særlige historik som denne Ugens fund.

Royal historik

Den Fisker Karma, som Emil køber til sig selv, har en ret unik historie. Nellemann er blandt de første importører i verden til at kunne udbyde bilen til salg i begyndelsen af 2011. Denne Ugens fund er derfor bil nummer ni af i alt 2.450 produceret. 

Den første produktionsbil overdrager Henrik Fisker personligt til Leonardo DiCaprio. Denne niende produktionsbil sælger Nellemann til lige så fornemme kår, da det er Kronprins Frederik, der er første navn på registreringsattesten.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Udkørt Tesla-Taxa har kørt længere end din dieselbil

Denne Ugens fund kører som Krone 78 i en håndfuld år, før Kronprinsen sælger bilen tilbage til forhandleren Nellemann. I 2013 indregistrerer Jacob Nellemann selv bilen for derefter at deltage i det legendariske Gumball 3000 rally, hvor 100 sportsvogne kører 3000 miles gennem Europa – fra København til Monte Carlo.

Foto: Fisker/PR

Efter det berømte og berygtede rigmandsrally afsluttes under lune, Sydeuropæiske himmelstrøg, kører Nellemann Junior bilen tilbage i kælderen. Her står den urørt indtil Emil får nys om det, som altså nu udbyder bilen til salg.

Det er med andre ord en ret overskuelig og eksklusiv ejerhistorik, der følger med denne Ugens fund.

Henriks hovedbrud

Det er ikke nemt at være pioner i bilverdenen. Som nævnt har den danske importør sine udfordringer med afgifterne i 2011, hvorfor der i dag ikke er mere end en håndfuld Fisker Karma indregistreret i Danmark. 

I 2011 er hybridteknologi noget helt nyt og banebrydende. Fordi Fisker Karma hovedsageligt er drevet af elmotorerne og har en forbrændingsmotor til at generere strøm, er Skat ikke sikre på, om bilen skal indregistreres som en elbil eller en almindelig bil. Den eneste grund til at Kronprinsen kommer hurtigt på vejene i sin Karma, er fordi der ikke betales registreringsafgift på Kronebilerne.

LÆS OGSÅ | Dansk taxaselskab køber 300 Fisker-elbiler

Udfordringerne for Henrik Fisker begrænser sig langt fra til lille Danmark og vores vilde afgifter. Kun et enkelt år inde i produktionen af Karma erklærer Fiskers batterileverandør sig konkurs, hvilket truer den lille bilproducent på sin eksistens.

Kun to måneder efter batterileverandørens konkurs rammer en ny krise. Orkanen Sandy hærger den amerikanske østkyst og ødelægger for milliarder – inklusive containerhavnen i New Jersey. Her holder 338 Fisker Karma parkeret, der bliver oversvømmet og må afskrives som totalskadede. Det er endnu et slag i ansigtet på en virksomhed, der ligger ned.

Uenighederne på direktionsgangen ved Fisker vokser sig så store, at Henrik Fisker trækker sig. Efter Henriks afgang går det hurtigt ned ad bakke. Fisker stopper kort efter produktionen og fyrer størstedelen af medarbejderne, hvorefter festen stopper helt i 2014, da virksomheden erklæres konkurs.

LÆS OGSÅ | Dansk designet elektrisk SUV vil konkurrere mod Tesla

Heldigvis beholder Henrik Fisker rettighederne til eget navn. Derfor starter han op på ny med virksomheden Fisker Inc, som er på trapperne med den fuldelektriske Fisker Ocean. Det kan du læse mere om lige her.

Kendisbil

Selvom titlen som first-mover i hybridteknologi giver Fisker store udfordringer i 2011, tiltrækker den også oceaner af positiv opmærksomhed. Den 2,5 tons og fem meter lange hybridbil har 409 hk, er proppet med læder og luksus, er usandsynligt lækker at se på og kategoriseres som miljøvenlig. Det er en kombination, som Hollywood-segmentet er helt vilde med.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Køb Mærsk Mc-Kinney Møllers gamle Buick

De første fire Fisker Karma er testbiler, mens produktionsbilerne nr. 5 til nr. 9 sælges til hhv. Leonardo Di Caprio, politikerne Colin Powell og Al Gore, finansmanden (og daværende Fisker bestyrelsesformand) Ray Lane samt selvfølgelig den danske Kronprins.

Kun de første 100 produktionsbiler er i øvrigt lakeret som denne Ugens fund.

https://twitter.com/henrikfisker/status/1264657951119179776?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1264657951119179776%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fhenrikfisker2Fstatus2F1264657951119179776widget%3DTweet

Listen af berømte ejere stopper dog ikke ved de første fem leverancer. Faktisk er listen over kendisejere lang. Justin Bieber kørte i en Fisker Karma med kromfolie i et års tid, før han gav den videre til sangeren Sean Kingston. 

Skuespillerne Ashton Kutcher og Taylor Lautner har kørt Karma. Mötley Crüe-trommeslageren Tommy Lee har kørt Karma. Sangere og musikere som Joe Jonas, Cee Lo Green og Rick Ross har også kørt Fisker Karma.

Hvis en kendisbil med hybridteknologi og dansk ophav lyder som noget for dig, kan du se Emils Fisker Karma til salg lige her. Du skal af med 645.000 kr., hvis den skal blive din.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS