Ford Mustang Shelby GT500 Eleanor
november 2, 2020

Ugens fund: Filmlegenden ’Eleanor’ er til salg på Bilbasen

Hvis du har set Hollywood-filmen ’Gone in 60 Seconds’, bør Eleanor vække de helt rigtige følelser. Selv hvis du ikke har, er denne Ford Mustang Shelby GT500 legendarisk og absolut et kig værd.

Af: Simon Hallenslev / d. 2. november 2020

Køber du Ugens fund, bør du have dig en lukket og lydtæt garage. Ikke alene fordi bilen skal beskyttes mod vind og vejr – men også for at forhindre, at dine naboer tror du er blevet småtosset.

I den action-pakkede bilfilm ’Gone in 60 Seconds’ deler en Ford Mustang Shelby GT500, magen til denne Ugens fund, hovedrollen sammen med Nicolas Cage. Bilen bliver kaldt Eleanor og er Nicolas Cages ultimative nemesis. Bilen har gentagende gange forsøgt at tage livet af ham. Derfor taler han sødt og pænt til den, inden han skal forsøge at tæmme bæstet.

Skal du være på god fod med Ugens fund, kræver det altså ifølge filmen, at du lige tager en kærlig snak med den, inden du skal på søndagstur.

Forbeholdt filmen

Bilen Eleanor er produceret specifikt til ’Gone in 60 Seconds’. Det er derfor ikke en produktionsbil, som fandtes før, filmen blev skudt. De eneste, der i dag har rettighederne til at bygge Eleanor, er det amerikanske firma Fusion Motor Company.

Skaberen af Eleanor, instruktøren af den første ’Gone in 60 Seconds’ fra 1974, H.B. Halicki, døde i et stunt under optagelserne til efterfølgeren. Derfor er det i dag enken, der ejer rettighederne til bilen. Hun har specifikt godkendt Fusion Motor Company til at lave en gadevariant af Eleanor. De er med andre ord de eneste, der må producere den.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Verdens mest eftertragtede BMW?

Flere producenter har forsøgt sig med kopier af Eleanor, men er alle blevet sagsøgt af de retmæssige indehavere af rettighederne. Selv Carol Shelby, der er skaberen af det ikoniske tuningsfirma Shelby, er blevet sagsøgt af Halicki og Fusion Motor Company.

Da efterfølgeren til ‘Gone in 60 Seconds’ nåede biograferne i 2000 under samme navn men nu med Nicolas Cage i hovedrollen, eksploderede den koksgrå Mustang Shelby GT500 i popularitet. Derfor tænkte Shelby naturligt, at han ville sætte bilen i produktion. Han forsøgte, men blev sagsøgt og tabte sagen til Halickis enke – også selvom hans navn indgår i Eleanors egentlige modelnavn.

Vanvittige vennetjenester

Den snarrådige læser vil opdage, at denne Ugens fund ikke er produceret af Fusion Motor Company. Men det gør den ikke til en ukurant kopi – snarere tværtimod.

Denne Eleanor er bygget af Cinema Vehicle Services, som var dem, der producerede filmbilerne til ’Gone in 60 Seconds’. De byggede kun 11 filmbiler, der skulle medvirke. De fleste som stuntbiler, der kunne afskrives efter optagelserne. Andre blev statistbiler og er i dag klækkelige summer værd og gemt væk på museer.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Den sidste Lamborghini Diablo

Da optagelserne var færdige, gav Halickis enke Cinema Vehicle Services lov til at bygge en håndfuld ekstra biler til privat brug. Biler, som skulle sælges til ’gode venner af filmproduktionen’. Denne Ugens fund er derfor lavet og solgt til direktøren for NOS (Lattergas-systemer til biler). Her var det meningen, den skulle blive, uden at ryge i private hænder.

Hvilken type af økonomiske problemer, direktøren røg ud i, er ikke til at sige. Ikke desto mindre ryger eksemplaret på en amerikansk auktion i 2006, hvor en dansker står klar som højest bydende og tager den med hjem. Danskeren har ejet den siden, lagt cirka 13.000 danske km på tælleren og sælger den nu gennem forhandleren Blue Cars i Århus.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: VW New Beetle RSI er hård, hurtig og super sjælden

Hvis du synes, at historien lyder lidt for god til at være sand, skal du vide, at bilen kommer med et certifikat fra Cinema Vehicle Services. Bilen er også signeret af både Carol Shelby og direktøren for Cinema Vehicle Services, Ray Claridge. Forhandleren slår i øvrigt fast, at du skal lægge over 3 mio. kr. for at få denne Eleanor med hjem – men det er så til gengæld med fuld afgift.

’R’ for Restomod

Er dine øjne endnu skarpere, vil du også lægge mærke til, at der på siden af denne Eleanor står ’GT500R’, mens der på Eleanor i filmen står ’GT500’. Det skyldes ganske enkelt, at bilen her er ligeså voldsomt opdateret, som filmbilerne skulle være under optagelse.

Da ’Gone in 60 Seconds’ blev optaget i slutningen af 90’erne, var den originale Mustang fra 1967 for gammel til at holde til livet som filmstjerne med stunts og voldsom kørsel. Derfor fik den af Cinema Vehicle Services en splinterny drivlinje.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Hårdkogt Ford Escort RS Cosworth

Hvad betyder det? Jo, det betyder, at hvor den originale Ford Mustang Shelby GT500 kørte med 360 hk, formøblet af en 4-trins manuel gearkasse, kører denne Ugens fund med ”mere end” 550 hk, som forhandleren fortæller det, samt en meget mere tidssvarende 6-trins manuel gearkasse.

Til forhandleren har den private sælger sagt, at bilen er så vild, man næsten bliver som Cage i ’Gone in 60 Seconds’. Du får ganske enkelt lyst til at overbevise den om, at den ikke skal slå dig ihjel, før du sætter dig bag rattet.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS