Kategorier
Ugens fund

Ugens fund: Denne sprøde Saab 9-5 Aero har Hirsch-kit og 330 hk

Saab er død. Saab længe leve. Den sidste generation af 9-5 er en slags straks-klassiker. Her er en af de vilde!

Af: Ebbe Sommerlund  / d. 20. juni 2018

Den sidste Saab 9-5 er en af de biler, der er sikret klassikerstatus, selvom den ikke er ret gammel. Og selv om onde tunger vil sige, at den bare er en Opel Insignia i svensk folkedragt, så er klassikerstatussen sikker for den store sedan, der kun er produceret i 11.280 eksemplarer. Og én af de mere grove varianter er til salg her. Hvis ikke den allerede er solgt.

LÆS OGSÅ: 8 ting der var bedre i gamle biler

Okay, kabinens plastmaterialer kunne måske være lidt bedre kvalitet, og vægten er lidt til den høje side, men de ydre linjer spiller da fuldstændig som en skurkebil i en dystopisk sci-fi-film. Desværre kom produktionen af stationcar-varianten aldrig rigtig op at stå, så der findes kun meget få på verdensplan.

Jeg indrømmer, at jeg har et blødt punkt for Saab med alle de særheder, der følger med. For eksempel er Nightpanel, der slukker alt lys undtagen speedometeret fuldstændig genialt.

LÆS OGSÅ: Sådan spotter du en civil politibil

Det er helt modsat næsten alle andre bilmodellers irriterende lysorgier med ambient-belysning og store skærme, der ikke kan slukkes. Knappen til Nightpanel sidder lige til højre for rattet, hvor mange har Start/stop-knap, men en Saab skal jo naturligvis startes mellem forsæderne.

Motormæssigt har Saab i mange år været synonym med turbomotorer, og sidste aftapning af Saab 9-5 er ingen undtagelse. I bilen på billederne er vi i Grand Cru-land med en turboladet V6-motor med 300 hk og 400 Nm (tænk Opel Insignia OPC). Motoren er hidset lidt ekstra op med et Hisrsch-kit, der hæver ydelsen til 330 hk. Fuldt lovligt selvfølgelig.

LÆS OGSÅ: Porsche Cayenne Turbo: 550-hestes V8-monster til tre millioner

Saab er desværre lagt i graven, selvom der efter sigende stadig ruller gamle 9-3’ere ud fra fabrikken i Trollhättan – de hedder bare ikke Saab og kører i øvrigt på strøm. Men det er en helt anden historie.

TIL SALG: Søg efter Saab 9-5 på Bilbasen

Specifikationer Saab 9-5 Aero Hirsch (2012)

Motor: 6 cylindre, Turbo, 330 hk 
Gear: 6 (automat)
Acceleration: under 6,9 sek

Tophastighed: mindst 250 km/t
Forbrug: 9,4 km/l
Vægt: 1.795 kg
Nypris: ca. 930.000 kr.

SE BILEN PÅ BILBASEN

Af Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.