Audi A6
maj 18, 2018

Spritny Audi A6: Nu med ægte køreglæde

Audi A6 er i den nye generation et solidt orgie i teknik og udstyr. Men det er ikke det, der får Berner op at køre. Her kan du læse den første oplevelse bag rattet på den tyske luksus-slæde.

Af: Anders Berner  / d. 18. maj 2018

If it ain’t broken. Don’t fix it. Sådan synes Audi at have tænkt med den nuværende A6-model, som har været på markedet siden begyndelsen af 2011. Syv års levetid er en evighed for en moderne bil – men igen: hvis den virker og kan sælges, hvorfor så ændre opskriften?

Der er ingen tvivl om at kunderne har elsket A6 for dens flotte linier og lækre interiør, men i direkte sammenligning med nyere modeller fra Audi – A4, A5 og senest A7 og A8 virker den nuværende A6 bedaget. Og hvis ikke du kunne eller kan mærke det i måden bilen kører på, så bliver du i det mindste mindet om alderen på A6, når du skulle tune ind på radioen eller finde rundt i navigationen.

“Det er sådan, kunderne forventer det”

Den nye Audi A6 ser ny ud, men er lur mig om der ikke vil være bilignoranter, som ikke vil kunne kende forskel. A6 ligner en A6.

Under huden mønstrer A6 selvfølgelig  en masse ny teknik, nye motorer osv. Og vel indenfor bliver du mødt af en kavalkade af touchskærme kombineret med et absolut minimum af af fysiske knapper og drejeknapper. Som standard har to skærme. Gir du den gas på udstyrlisten, er der tre store skærme – en i instrumenthuset og to i midterkonsollen – og sådan mener Audi, at det skal se ud i 2018. Begge skærmene i midterkonsollen er designet til at minde om de iPhones eller iPads, som de fleste Audi-ejere har alligevel, fortæller en ingeniør til mig.

LÆS OGSÅ: Audi SQ5 koster mere end et hus – og den er det hele værd

Da jeg spørger ham om, hvorfor skærmene er blanke og reflekterer selv det blideste solstrejf, trækker ingeniøren lidt undskyldende på skuldrene:

– Det er sådan, kunderne forventer det. Også vi er nødt til at indgå kompromisser, når vi bygger biler, lyder det meget pragmatisk fra den tyske Audi-repræsentant.

Motorer og udstyr i Audi A6

Audi A6 er stor set ikke vokset udvendigt. Den er en centimeter bredere og har fået en anelse mere plads i kabinen. Ude foran er der foreløbig to motorer at vælge imellem. En 3,0 TDi 286 som den mindste og en 3,0 benzin med 340 hk. Senere på året giver Audi mere gas på motorprogrammet med en 2,0 diesel og en 2.0 benzin. Jeg kørte den lille diesel med 204 hk, og kort fortalt: du har ikke brug for flere kræfter. Den store 340 benzinmotor er selvsagt lynhurtig med en 0-100 tid på 5,1 sekunder og en topfart på 250 km i timen (begrænset).

Den eneste sten i skoen ved at vælge en af de små motorer, er, at du ikke samtidig kan vælge det system, som jeg mener gør den nye A6 til en helt særlig bil: Mod en merpris på rundt regnet 40.000 kr. (den nøjagtige pris kender vi ikke endnu) får du styring på alle fire hjul og et styretøj med variabel udveksling – udover at det ændrer bilens karakter fra tilbagelænet flyder til noget der er en GT-bil værdig giver det også bilen en venderadius, som kun er marginalt større end i en Audi A3. Det er med andre ord ekstraudstyr som gør at du nærmest får to biler i en bil – en luksusflyder og en sportslimousine. Har du råd skal du købe dét – det koster omkring 40.000 kr. i sig selv.

A6 er blevet stivere og sikrere i karosseriet, men i forhold til eksempelvis BMW 5-serie er A6 en noget mere tung bil  – omkring 125 kg. Forklaringen er blandt andet at Audi har været fedtet med brugen af aluminium karosseriet i modsætning til BMW, hvor hele for- og bagenden er opbygget i aluminium.

Audi siger selv, at den nye A6 vejer så meget, fordi den har en masse nye systemer. Min påstand er, at det har en BMW 5-serie altså også. Men sandt nok: Du går ikke ned på udstyr i den nye A6, hvis du da ellers har formuen til at købe den med alle systemerne, som giver sikkerhed og hjælper dig med at køre bilen.

LÆS OGSÅ: Video: Audi A5 er fed, men Berners kone er til Berlingo

Og her er Audi i forreste række:  F.eks. kan du købe et system som hjælper dig med at styre bilen igennem et snævert forløb f.eks. ved vejarbejder. To andre super brugbare systemer er dreje-assistent, som bremser bilen hvis du er igang med en venstresving og en modkørende kommer for tæt på og et system, der bremser bilen op, hvis du bakker ud i trafikken og f.eks. har overset en bil eller en cyklist.

Audi A6 med mild hybrid-løsning

En ting, som Audi har, som BMW i hvert fald ikke har – og som naturligvis gør bilen tungere – er et 48 Volt system med tilhørende lithium-ion-batteri, som gør A6 til en slags hybridbil.

Batteriet driver aldrig bilen fremad som du f.eks. oplever det i en Suzuki Swift med et tilsvarende system, men samler strøm op, når bilen motorbremser og afleverer efterfølgende strømmen til bilens systemer, når der er behov for det – fx når stop-start-systemet er aktiveret, og der er stort behov for energi.  Det nye batteri erstatter ikke 12-volt batteriet. Det skal ses som et supplement, der hjælper til at gøre bilen mere økonomisk – op til syv procent, siger Audi selv.

Har du finanserne i orden, kommer du heller ikke til at gå ned på sound i kabinen: Topversionen af lydsystemerne er udviklet sammen med Bang og Olufsen.

Mindre forvirring med nye navne

I den lidt mere jordnære afdeling har Audi valgt at give alle nye A6’ere nye betegnelser. En Audi hedder ikke længere 3.0 TDI eller 2,0 TFSI. Næ, nu hedder den Audi A6 TDI “40”, hvis den har 204 hk eller TDI “45” hvis den har 231 hk.

De nye numre skal gøre det nemmere at afgøre for ham eller hende, der ser bilen på gaden, om der er tale om en model med få eller mange hestekræfter.

LÆS OGSÅ: Bilbasen tjekker myter: Er alle Audi A6 sorte eller grå?

Den indtil videre hurtigste A6 har 340 hk og har betegnelsen TFSI “55”. Tja, det kan virke mærkeligt, men hensigten er netop at undgå forvirring og alt for mange navnetræk på bilen. Dermed forlader Audi princippet om at benævne bilerne med motorens slagvolumen, som der ellers er en meget lang tradition for.

Priser på Audi A6

Sedanmodellen er i Danmark allerede i juni måned og Avantmodellen – A6 stationcar – lander i  butikkerne til august. Her kan du se, hvad de forskellige udgaver koster:

45 TFSI S tronic 245 hk (2.0) 637.980 kr.
55 TFSI quattro S tronic 340 hk (3.0) 867.980 kr.
40 TDI S tronic 204 hk (2.0) 587.980 kr.
45 TDI quattro tiptronic 231 hk (3.0) 689.980 kr.
50 TDI quattro tiptronic 286 hk (3.0) 709.980 kr.

Merpris for Avant: 35.000 kr.
Merpris for Sport udstyrsversion: ca. 43.000 kr.
Beskatningsgrundlag starter fra 470.000 kr.

Så meget behøver du dog ikke plage din bankrådgiver om, hvis du kan nøjes med et ældre eksemplar. Lige nu er der faktisk mere end 900 eksemplarer af A6 til salg på Bilbasen, så der er masser at vælge imellem.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Anders Berner

Som redaktionens videojournalist og TV-vært er Anders den primære testkører af de nyeste og mest interessante bilmodeller. Det kan blandt andet kan opleves på Bilbasens youtube-kanal.

Anders er fast mand på Bilbasen. Tidligere har blandt andre Ekstra Bladet, FDM og fagbladet Ingeniøren haft fornøjelse af Anders Berners både nørdede og meget entusiastiske tilgang til bilstoffet.

Anders er glad for elbiler og har blandt andet haft både Nissan Leaf og BMW i3 i garagen. Der er dog ikke noget, der kan bringe smilet frem på Berners læber som en baghjulstrukken bandit af en sportsvogn.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS