Kategorier
Elektrisk Forbrugerstof Video

VIDEO: Bliver elbiler snart billigere?

Kunne du tænke dig at køre elbil men synes, at købsprisen er for høj? Læs med her og få svar på, om elbiler snart bliver billigere. I disse år overtager elbiler en større andel af det samlede bilsalg, og det kan få betydning for den pris, du skal betale for en bil.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner | Dato: 10. november 2021

Prisen. Det er ifølge en stor YouGov-undersøgelse fra 2020 den allerstørste grund til at europæiske bilejere afholder sig fra at købe en elbil.

Elbiler er da også dyrere end benzinbiler. Hvis du eksempelvis er på udkig efter den billigste elbil på det danske marked, skal du betale 130.000 kr. for en Dacia Spring Electric. Til sammenligning kan du få en ny Hyundai i10 til 105.000 kr.

LÆS OGSÅ | Hvor meget CO2 udleder en elbil?

Udvalget af billige benzinbiler er betydeligt større end udvalget af billige elbiler. Det er et problem, hvis elbiler skal blive tilgængelige for den almindelige dansker og europæiske bilist.

Bliver elbiler snart billigere? Meget tyder heldigvis på det.

Bliver elbiler snart billigere?

I udgangspunktet er det især to ting, der kan bidrage til at elbiler snart bliver billigere:

  1. Elbiler bliver billigere at producere for bilfabrikanterne
  2. Elbiler bliver billigere som følge af politiske beslutninger

Ifølge Statista er det globale antal af elbiler i brug steget fra omkring 110.000 i 2012 til 4.790.000 i 2019. Fra 2018 til 2019 steg det samlede antal elbiler med 1.500.000. Elbiler har på relativt få år udviklet sig fra at være en nicheindustri til at være en slagmark for de allerstørste bilfabrikanter i verden.

LÆS OGSÅ | Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

“Våbenkapløbet” indenfor elbiler betyder blandt andet, at der bliver postet enorme summer i at udvikle elbiler, som er billigere og mere tilgængelige for flere forbrugere. Eksempelvis annoncerede Volkswagen i 2019, at man vil investere 33 milliarder euro i produktionen af elbiler.

Meget tyder på, at elbiler snart bliver billigere. Investeringsbanken UBS har lavet en omfattende analyse af de syv største leverandører af de – på nuværende tidspunkt meget omkostningstunge – batterier, som elbiler kører på. Konklusionen er ganske opsigtsvækkende: I 2024 vil elbiler være lige så billige i produktion som benzin og dieselbiler. Og allerede i 2022 vil forskellen i omkostninger på at producere en elbil sammenlignet med at producere en benzin og dieselbil være på mindre end 12.000 kr.

Lavere produktionsomkostninger for fabrikanterne vil med al sandsynlighed føre til billigere elbiler for forbrugerne.

Lavere afgifter

Også fra politisk side er der et ønske om at give forbrugerne bedre vilkår for at købe elbiler i stedet for benzin- og dieselbiler.

Det kender vi ikke mindst fra vores egen andedam. I december 2020 annoncerede regeringen sammen med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten en ny aftale for fremtidens bilafgifter. Som en del af aftalen vil prisen for den gennemsnitlige elbil falde med 81.000 kr. frem mod 2025. Det er partiernes ambition, at mindst 775.000 billigere grønne biler skal køre rundt på de danske veje i 2030.

LÆS OGSÅ | Tesla har åbnet deres Superchargers – og der er allerede problemer

Så bliver elbiler snart billigere?

De to store strømninger – bilfabrikanternes investeringer og den grønne vilje hos politikerne – tyder i den grad på det.

Af Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.