Kategorier
Elektrisk Forbrugerstof Video

VIDEO: Service på elbil – hvad koster det?

En elbil har færre bevægelige dele og færre ting, der kan gå i stykker. Alligevel skal en elbil serviceres regelmæssigt for din egen sikkerheds skyld. Vi undersøger hvordan det foregår, hvad der bliver lavet og hvad det koster.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner | Dato: 17. august 2021

Vores biler skal serviceres og der er klare linjer for, hvornår der skal laves hvad afhængig af bilmodellen. Olien skal skiftes, tandremmen skal skiftes og bremserne skal skiftes. Men hvad med elbiler? Der er jo hverken olie i motoren eller nogen tandrem. Og man bruger nærmest ikke bremserne i en elbil. Så hvad er det, der skal serviceres?

LÆS OGSÅ | 2021 oversigt: Se alle elbiler i Danmark samt rækkevidde og pris

Jacob låner Anders Berners Honda e, for der er nemlig en service-lampe, der lyser i instrumentbordet. Vi kører til Honda ude i Kastrup og tager en snak med Robert, der er teknisk chef hos Honda Danmark. Robert gør os klogere på, hvorfor vi skal køre vores elbil til service. Se med og bliv klogere i videoen her.

Hvad koster det at servicere en elbil?

Med færre ting der skal laves er det naturligvis også billigere at få serviceret sin elbil. Udgifterne til stumper er mindre og så tager det kortere tid.

Første service til Honda e koster lige omkring 1.000 kr. Det første service er i bund og grund kun en gennemgang for at se, om alt er, som det skal være. Det vil være sjældent, at der rent faktisk er noget, der skal skiftes eller repareres.

LÆS OGSÅ | Elbil og anhænger: Kan en elbil trække en campingvogn?

Til service nummer to bliver bilen gået igennem igen og så bliver pollenfilteret skiftet. Derfor løber prisen op i 1.300 kr. for 2. års service til Honda e. Det dyreste service er 100.000 km.-service. Her bliver der både skiftet bremsevæske, gearolie på elmotoren og pollenfilter. Det dyreste service til Honda e koster cirka 3.500 kr.

Til sammenligning har vi undersøgt priserne på service af en helt almindelig Honda Civic. Her koster 1-års service over dobbelt så meget og beløber sig til 2.500 kr. Det dyre 100.000 km-service koster mindst 5.000 kr. til Honda Civic.

Uautoriserede værksteder og elbil service

Med al den nye teknologi i elbiler kan det være svært for det lille uautoriserede værksted at servicere elbiler. For det første kan det være farligt på grund af højspænding, men mange gange skal der også særligt udstyr til for at få adgang til bilens systemer. Det er naturligvis lavet så smart, at det ofte kun er autoriserede værksteder, der har adgang til den slags udstyr.

LÆS OGSÅ | Hvordan lader man en elbil?

Er det til gengæld bare et tjek af undervognen eller bremserne, vil vores ekspert Robert ikke være bleg for at bruge et uautoriseret værksted. Her er det god gammeldags mekanik og her kan din gode ven, som er mekaniker, sagtens klare ærterne.

Honda e

Advance

Motor: Elmotor

Batteristørrelse: 35,5 kWh

Ydelse: 154 hk / 315 Nm

0-100 km/t: 8,3 sek.

Tophastighed: 145 km/t

Forbrug: 17,2 kWh / 100 km

Rækkevidde: 222 km

Startpris: 305.000 kr.

(Honda e fås fra 283.000 kr.)

Af Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.