juni 22, 2021

VIDEO: Hvordan lader man en elbil?

Hvordan lader man en elbil mest hensigtsmæssigt? Svaret afhænger af, hvor meget og hvordan du bruger din elbil, og om du ønsker at etablere en ladeboks i hjemmet. I denne artikel får du en introduktion til de tre mest udbredte modeller for, hvordan man som billist lader sin elbil.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner | Dato: 22. juni 2021

Når man skal finde ud af, hvordan man skal lade sin elbil, er det især tre spørgsmål, der tæller:

  • Hvor meget strøm lader du hjemme?
  • Hvor meget strøm lader du ude?
  • Hvor mange kilometer kører du om året?

De fleste elbilister oplader primært deres elbil hjemme, men fordelingen mellem opladning ude og hjemme varierer. Typisk er det mellem 60-100% hjemme, men der er selvfølgelig undtagelser.

Hvordan lader man en elbil? De mest populære ladeløsninger

Du skal vælge en ladeløsning, som er praktisk for dig og passer til, hvor meget du kører i elbilen. Og så skal du selvfølgelig være opmærksom på, at nogle ladeløsninger økonomisk er mere hensigtsmæssige end andre. Hvilken ladeløsning, du skal vælge, afhænger af, hvordan du bruger din elbil.

Der findes i udgangspunktet tre udbredte og populære ladeløsninger, du kan vælge mellem:

  • Opladning med abonnement
  • Leasing af ladeboks
  • Køb af ladeboks

Før du beslutter dig for en ladeløsning, er det meget vigtigt, at du undersøger om din elbil og ladeboksens specifikationer er et godt match. Nogle ladebokse passer nemlig mere eller mindre godt til bestemte elbiler. Det er blandt andet et spørgsmål, om ladeboksens ladestik passer til din elbil. Hvis de ikke passer sammen, kan det eksempelvis være, at det tager længere tid at oplade din bil, end det burde.

Du kan få hjælp af leverandøren af din ladeløsning til at vælge den ladeboks og det ladestik, der passer til din elbil.

Se med i Bilbasen Strøm, hvor Jacob gennemgår opladning af elbil så alle kan forstå det.

Opladning med abonnement

Ved denne ladeløsning indgår du en abonnementsaftale med en udbyder af et ladenetværk; eksempelvis Clever eller E.ON. Abonnementet dækker strøm ude af hjemmet i udbyderens ladebokse og inkluderer som regel også installation af en ladeboks på bilistens adresse. Efterfølgende betaler bilisten et månedligt beløb for en fast mængde strøm eller for ubegrænset strøm. På mange måder ligesom et mobiltelefonabonnement.

En god løsning til dig:

Abonnement med ubegrænset el og ladeboks i hjemmet er ofte en økonomisk fordelagtig løsning, hvis du kører meget i din elbil (over 25.000 kilometer om året), og hvis du ofte har brug for at lade elbilen udenfor hjemmet.

Abonnement uden ladeboks kan faktisk også være en god løsning, hvis du ikke bruger elbilen særligt meget og derfor ikke har brug for at lade hjemme. Der er et etableringsgebyr forbundet med at få monteret en ladeboks i hjemmet, og du kan spare gebyret, hvis du vælger abonnementsløsningen, men udelukkende benytter dig af udbyderens ladebokse. Her giver det formentlig bedst mening at tænke i en fast mængde strøm per måned fremfor ubegrænset.

Leasing af ladeboks

Her leaser du kun selve ladeboksen, og du betaler for strømmen igennem dit eget elselskab. Fordelen er, at du selv kan finde den billigste el på markedet og således spare penge på dit strømforbrug. Du kan finde den billigste strøm på elpris.dk. I øvrigt kan du, som følge af den grønne bilaftale, få refunderet op til 1,11 kr. pr. kWh.

En god løsning til dig:

Leasing af ladeboks er en god løsning, hvis du kører meget i din elbil, men kun sjældent har behov for at lade din elbil på vejen. Det kan også være en smart løsning, hvis du nogle måneder kører mange kilometer, og andre måneder bruger din elbil markant mindre.

Leasing er en nem løsning, fordi udbyderen står for service og vedligeholdelse. Det er til gengæld som regel dyrere end at købe ladeboksen. Du bør være opmærksom på, at nogle udbydere ikke kun tager etableringsgebyr ved montering: du skal også betale for at få ladeboksen fjernet igen.

Køb af ladeboks

Du kan selvfølgelig også købe en ladeboks. Ligesom med leasing af ladeboks får du mulighed for selv at finde den billigste el på markedet, og du kan få refunderet op til 1,11 kr. pr. kWh.

En god løsning til dig:

Ligesom med leasing af ladeboks er køb af ladeboks en god løsning, hvis du kører meget i din elbil, men kun sjældent har behov for at lade din elbil på vejen.

Du skal købe en ladeboks, hvis du er sikker på, at du kommer til at køre elbil i hvert fald en håndfuld år. Du betaler et relativt højt engangsbeløb til køb og installation af ladeboksen, men tjener pengene hjem i det lange løb. Du skal selvølgelig være opmærksom på, at du selv står for service og vedligeholdelse.

Mormorstik

Alternativt kan du også lade din elbil ved at slutte den til en helt almindelig stikkontakt via kabel. Denne løsning kaldes for et “mormorstik”. Det er den løsning, man lige har ved hånden, når man besøger – eksempelvis – sin mormor og akut har brug for noget strøm.

Mormorstikket kan ikke anbefales som den faste ladeløsning. Det er en ineffektiv ladeløsning. Elbilen tager lang tid om at lade, og der er stor risiko for brændte elinstallationer.

Husk: Uanset om du vælger abonnement, leasing eller køb af ladeboks, er det et krav, at en autoriseret elinstallatør udfører elarbejdet ved monteringen.

Kunne du tænke dig at vide, hvor meget det koster at lade en elbil? Læs med her

Honda e

Advance

Motor: Elmotor

Ydelse: 154 hk / 315 Nm

0-100 km/t: 8,3 sek.

Tophastighed: 145 km/t

Forbrug: 18 kWh / 100 km

Rækkevidde: 222 km

Startpris: 305.000 kr.

(Honda e fås fra 283.000 kr)

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS