oktober 13, 2023

Video: Elbilerne sætter salgsrekorder

Elbiler slår salgsrekorder, men samtidig falder priserne. Hvordan kan det lade sig gøre?

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

Selvom efterspørgslen på elbiler stiger, oplever markedet et paradoksalt fænomen: Priserne på brugte elbiler falder. Normalt er det sådan, at priserne stiger i takt med efterspørgslen, men det er altså ikke tilfældet i øjeblikket.

Lige nu oplever man både et købers-marked med lave priser på brugte elbiler, men samtidigt også et sælgers-marked, hvor efterspørgslen er høj og bilerne sælges hurtigt.

Det rejser naturligt en hel del spørgsmål og skaber en interessant dynamik på bilmarkedet, som vi vil udforske i denne artikel.

Prisfald på elbiler

De brugte elbiler er blevet 20% billigere sammenlignet med for to år siden. Dette sker på trods af en stigning i antallet af brugte elbiler til salg. Lige nu er der omkring 7.400 brugte elbiler til salg på Bilbasen, og i uge 39 blev 732 af dem sat ned i pris.

Det betyder altså at godt 10% af elbilerne blev sat ned i pris, hvilket er mere end benzin-, diesel- og plug-in-biler.

Desuden er prisreduktionen på elbiler i gennemsnit højere end for andre biltyper. Den generelle prisreduktion blandt alle biler er omkring 10.000 kr., mens den for elbiler er næsten 13.000 kr.

Hvordan ser markedet ud?

Jan Lang, markedsanalytiker hos Bilbasen, forklarer, at dette fænomen skyldes forhandlernes fokus på hurtige salg for at undgå tab.

Dette blev særligt tydeligt, da Tesla sænkede deres priser med mellem 20 og 30% afhængigt af modellen tidligere på året, hvilket har påvirket markedet bredt og skabt ekstraordinære afskrivninger på andre mærker end Tesla.

Forhandlere kan købe biler i Europa til lavere priser end tidligere, hvilket betyder, at de ikke behøver at hæve priserne, selvom efterspørgslen stiger.

Dette skaber et interessant scenarie, hvor markedet både favoriserer købere og sælgere, da markedet for både nyere og brugte elbiler vokser.

Værdibevarelse af elbiler

Selvom det tidligere er blevet nævnt, at elbiler holder deres værdi godt, har de massive prisnedsættelser fra Tesla og andre mærker ændret dette perspektiv.

Det har ikke noget at gøre med introduktionen af billigere kinesiske biler på det danske marked. Disse har ikke haft den store indflydelse på markedet. De faldende værdier på elbiler skyldes de mange prisnedsættelser, der fortsat sker.

Valg af elbil

Mens nogle måske fristes til at undgå elbiler med mindre batterier, påpeger Jan, at der vil være forbrugere med begrænset dagligt kørselsbehov, som stadig kan nøjes med en elbil, der har et mindre batteri. Derfor behøver man ikke nødvendigvis at være bekymret for at købe en elbil med et lille batteri.

Lige nu er der ‘Happy Hour‘ på elbilmarkedet. De brugte elbiler er lige nu over 20% billigere end for et par år siden. Det betyder altså, at man lige nu kan få rigtig meget brugt elbil for pengene.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS