august 30, 2023

Video: Hvor hurtigt skal din elbil lade hjemme og i byen?

De fleste elbiler oplader med mellem 3,6 og 11 kW, og nogle få oplader med hele 22 kW – men hvad betyder det for dig?

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

De fleste elbiler kan lade med både AC og med DC. Det er ikke så vigtigt, hvad det hedder. Det vigtige er, at AC betyder langsomt og DC betyder hurtigt. Når du lader hjemme i carporten er det altid AC og altså langsomt. Men hvor langsomt varierer fra elbil til elbil. Nogle lader meget langsomt, andre lidt hurtigere.

Det spænder fra 3,6 til 22 kW. Men det betyder ikke, at du nødvendigvis skal gå udenom de elbiler, der lader meget langsomt. Hvis du kan lade derhjemme og du ikke kører mange kilometer, betyder det faktisk ikke så meget.

Se med i Bilbasen Strøm og bliv klogere.

Samme ladestander, forskellige hastigheder

De langsomme ladestandere vi har stående rundt i bybilledet og ladeboksen, som mange elbilsejere har hængende derhjemme, kan typisk levere 11 eller 22 kW. Men det er ikke alle elbiler, der kan tage imod 11 kW og slet ikke 22 kW, når vi taler om langsom opladning (AC).

Det er nemlig billigere at producere elbiler, der kan lade langsomt end det er at producere elbiler, der lader hurtigt. Og det er kun ganske få elbiler på markedet, der kan lade langsomt (AC) med 22 kW.

Om det er nødvendigt med 11 eller hele 22 kW afhænger er op til dit kørselsbehov og til dels din bopæl. Hvis du for eksempel ikke kører så mange kilometer og har mulighed for at lade på din bopæl, kan du sagtens nøjes med den helt langsomme opladning på 3,6 kW.

Med få kilometer har du nemlig ikke behov for at fylde meget strøm på din elbil. Og derfor gør det ikke spor, at det tager tid at fylde strøm på batteriet derhjemme.

Der hvor det til gengæld kan være rigtig smart at kunne lade med 22 kW er inde i byen. Her har man typisk ikke hele natten til at lade og her er det praktisk, at lade mange kWh på kort tid.

3 ting der er værd at vide om 22 kW AC-opladning

  1. Det kræver et kabel, der er dimensioneret til 22 kW, før bilen kan trække 22 kW fra ladestanderen.
  2. Der er sjældent strøm nok på din bopæl til at kunne lade med 22 kW – og det kan være dyrt at få lavet.
  3. Det kan være smart at lade med 22 kW, hvis du for alvor vil udnytte de tidsrum, hvor strømmen er billig.
Del artikel:

Brugte Nissan Ariya til salg på Bilbasen

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS