3x interessante og skæve efterligninger
Når det ‘rigtige’ bliver for dyrt, må man finde billigere alternativer. Vi har samlet tre bud på billigere replikaer.
Video: Jacob Dalby & Anders Berner
De fleste elbiler kan lade med både AC og med DC. Det er ikke så vigtigt, hvad det hedder. Det vigtige er, at AC betyder langsomt og DC betyder hurtigt. Når du lader hjemme i carporten er det altid AC og altså langsomt. Men hvor langsomt varierer fra elbil til elbil. Nogle lader meget langsomt, andre lidt hurtigere.
LÆS OGSÅ | Elbil i byen – sådan gør du
Det spænder fra 3,6 til 22 kW. Men det betyder ikke, at du nødvendigvis skal gå udenom de elbiler, der lader meget langsomt. Hvis du kan lade derhjemme og du ikke kører mange kilometer, betyder det faktisk ikke så meget.
Se med i Bilbasen Strøm og bliv klogere.
De langsomme ladestandere vi har stående rundt i bybilledet og ladeboksen, som mange elbilsejere har hængende derhjemme, kan typisk levere 11 eller 22 kW. Men det er ikke alle elbiler, der kan tage imod 11 kW og slet ikke 22 kW, når vi taler om langsom opladning (AC).
Det er nemlig billigere at producere elbiler, der kan lade langsomt end det er at producere elbiler, der lader hurtigt. Og det er kun ganske få elbiler på markedet, der kan lade langsomt (AC) med 22 kW.
LÆS OGSÅ | Video: Elbils-overblik til begynderen
Om det er nødvendigt med 11 eller hele 22 kW afhænger er op til dit kørselsbehov og til dels din bopæl. Hvis du for eksempel ikke kører så mange kilometer og har mulighed for at lade på din bopæl, kan du sagtens nøjes med den helt langsomme opladning på 3,6 kW.
Med få kilometer har du nemlig ikke behov for at fylde meget strøm på din elbil. Og derfor gør det ikke spor, at det tager tid at fylde strøm på batteriet derhjemme.
LÆS OGSÅ | Video: Elbil i byen – sådan gør du
Der hvor det til gengæld kan være rigtig smart at kunne lade med 22 kW er inde i byen. Her har man typisk ikke hele natten til at lade og her er det praktisk, at lade mange kWh på kort tid.
Når det ‘rigtige’ bliver for dyrt, må man finde billigere alternativer. Vi har samlet tre bud på billigere replikaer.
Vi kan lige så godt vænne os til det. De gamle legender med varme pladser i motorhjerter bliver elektriske – men med den elektriske 5-Serie beviser BMW, at det ikke behøver være helt skidt.
Jo dyrere udgave af Hyundai Ioniq 6, jo hårdere er konkurrencen. Det ser derfor svært ud for den ellers fine elbil i udgaven med 325 hk og alt i udstyr.
Enyaq 80-modellen med 204 hk skiftes nu ud med Enyaq 85 med 286 hk og lidt længere rækkevidde. Den nye variant er marginalt dyrere end den gamle.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive, og det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark. Vi har lavet en samlet liste med alle elbiler i Danmark 2023 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller. TEKST Jacob Dalby FOTO PR (4. marts 2021 – opdateret 10. juli 2023) Elbiler i Danmark i […]