Første tur: MG ZS Hybrid+ er den folkelige familie-hybrid
MG ZS Hybrid+ er en 194 hk stærk hybridbil med plads til fire voksne til kun 249.999 kr. Vi kører de første kilometer for at se, om andet og mere end prisen gør den attraktiv.
TEKST OG VIDEO Morten Bek FOTO OG VIDEO PR
Bilbasen var inviteret til Mallorca af Opel Danmark.
Hvis man er Opel-fan, så har man grund til at være trist og bekymret. I Danmark er det tyske mærke, som for længe siden var med helt i top med Kadett og Vectra, skrumpet ind til det rene ingenting.
I en lang periode kunne Opel holde skindet på næsen ved at skubbe Corsa ud på privatleasing og som billigbil, men den periode er overstået. I løbet af det seneste halve år er Opel i Danmark reduceret til at sælge så få biler, at BYD i samme periode har fået tre gange så mange biler på vejene.
Når det udtrykkes direkte i tal, ser det faktisk meget værre ud: på syv måneder har Opel fået 632 nye biler på gaden i Danmark. Katastrofalt og livstruende.
Det er udvalget af modeller og priserne, som har slået fejl. Det virker til, at ingen rigtig tænker på Opel mere, når der skal ny bil ind i husholdningen. Når det så alligevel sker, at Opel er med i opløbet, så er priserne og elbilernes korte rækkevidde med til at afgøre, at det alligevel ikke bliver en Opel.
Lige nu er der en bilmodel, der kan få Opel-skibet på ret kurs i Danmark. Det er den nye elbil Frontera Electric. En mellemstor crossover med rigtig gode pladsforhold, som gør det på en ny måde: Frontera Electric er simpel – på samme Smart Car-platform som Citroën Ë-C3 – udstyret med det vigtigste, men ikke mere, og sat til lav pris.
Det vil sige, ingen kan fortælle mig, hvad de danske priser bliver. I Tyskland er den billigste Frontera Electric meget, meget billigere end den billigste Mokka Electric. Som i 8.000 euro billigere. I Danmark koster den billigste Mokka Electric lige nu 244.990 kr., men det siger intet om hvor Frontera Electric lander.
20.000 kr. kan blive afgørende for den nye Opel. Prisen skal være opsigtsvækkende, indbydende. Hvis ikke Frontera Electric kan lande i omegnen af 200.000 kr., helst lige under, når den kommer i foråret, så sker det samme, som da den elektriske Astra blev introduceret: absolut ingenting.
Jeg hepper på Opel, for Opel laver bestemt ikke dårlige biler. Frontera Electric er endda helt fremragende på et par områder, som er altafgørende for mange købere af familiebiler i Danmark.
For det første er den stor nok på ydersiden, men direkte fremragende, når det kommer til rummeligheden. Frontera Electric er 439 centimeter lang, så tæt på Nissan Qashqai, og derfor er der god plads på for- og bagsæde. Den er lys og luftig, men det er ikke på bekostning af bagagerummet.
460 liter, praktisk formet og med “falsk” bund, som kan give en plan bund. Fordi bilen er designet som en kasse med runde hjørner, kan man udvide helt op til 1.600 liter. Det er sjældent for en bil i den størrelse – usædvanligt for en elbil i den størrelse.
Prisen, i hvert fald i Tyskland, afspejler, at den nye Stellantis-platform er simpel, og at Frontera Electric er en bil med det vigtigste, men heller ikke mere. Den er fuld af stenhård plast, kan hverken fås med adaptiv fartpilot, massage i sæderne eller panoramatag.
Til gengæld er sæderne virkelig gode, infotainmentsystemet (i basisudgaven skal man bruge sin smartphone) og instrumenteringen velfungerende, og der er rigtige knapper til klimaanlægget. Den må også trække en lille trailer på op til 350 kilo. Det er besparelser på en måde, som jeg vil mene giver rigtig god mening.
Hvis jeg lader som om, Frontera Electric Edition, basismodellen, kommer til at koste 199.990 kr., så vil rækkevidden på 305 kilometer og den elektriske motors 113 hestekræfter være fine attributter til prisen.
På ruten rundt på Mallorca, hvor Opel holder sin præsentation af den nye bil, er der konstant 19-20 grader. Det er noget, en elbil kan lide, så rækkevidden påvirkes ikke af, at jeg udnytter den milde, men tilstrækkelige elmotors kraft.
Men forestiller man sige to grader og blæst i Danmark, ser det næppe ret godt ud. Der er hverken varmepumpe eller batterivarmer i Frontera Electric, og det gælder som en advarsel om, at elbilen ikke er til de store familieudflugter til besøg hos mormor i den anden ende af landet.
Det kan man, hvis man har tid og overskud. I min test af den meget mindre Citroën Ë-C3 med samme drivlinje var batteriet meget påvirket af motorvejskørsel, og ved lynladeren nåede jeg ikke meget over 40 kW.
Igen, hvis jeg underholder tanken om 199.990 kr., så er det måske mere ligegyldigt. Tænk på, at man kan få en så stor elbil til så få penge, og den i hverdagen gør præcis det, den skal. En elbil med rigtig god plads, det mest nødvendige udstyr og de mest komfortable køreegenskaber, man kan forestille sig i en bil til den pris. Affjedringen er nemlig lige så god som pladsforholdene.
Alt er ikke tabt, når det kommer til rækkevidde. Det lille batteri på 44 kWh vil efter sommerferien få en større makker, som gør det muligt at lægge flere kilometer i Frontera Electric. Batteristørrelse vil Opel ikke fortælle om, heller ikke om elmotoren stadig skal yde 113 hestekræfter, men rækkevidden kommer op på 400 kilometer med det større batteri.
Det er som at skulle vurdere en bil med bind for øjnene. Priserne i Danmark på Frontera Electric betyder ualmindeligt meget i forhold til bilen og dens fremtid. En ting ved jeg, og det er, at de skal være lave. Ellers kan Opel i Danmark godt begynde at pakke sammen.
Prisen bliver så afgørende for Opel Frontera Electric, at det kun giver mening at tale om den nye elbil, hvis prisen fra starten bliver rigtig skarp. Opels nye familiebil er godt nok stor og rummelig, virkelig komfortabel og nem at bruge, men den må ikke koste 250.000 kr.
Til omkring 200.000 kr. vil Frontera Electric kunne skære sig et stykke af markedet, som er livsnødvendigt for Opel i Danmark. Til den pris vil man også kunne se mindre kritisk på, at der hverken er varmepumpe eller batterivarmer – og at rækkevidden på en dansk vinterdag kan være meget lav.
Opel Frontera Electric GS
Motor: Elmotor (for)
Ydelse: 113 hk/125 Nm
0-100 km/t: 12,1 sekunder
Tophastighed: 140 km/t
Forbrug: 18,2 kWh/100 km
Rækkevidde: 305 kilometer
Batteristørrelse: 44 kWh
Ladekapacitet: 100 kW
Mål (L/B/H): 339/180/164 cm
Køreklar vægt: 1.514 kilo
Trækvægt: 350 kilo
Bagagerumsvolumen: 460-1.600 liter
Prisgæt: 230.000 kr.
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Ikke oplyst
Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst
MG ZS Hybrid+ er en 194 hk stærk hybridbil med plads til fire voksne til kun 249.999 kr. Vi kører de første kilometer for at se, om andet og mere end prisen gør den attraktiv.
229.990 kr. for en 476 centimeter lang SUV med plug-in-teknologi og syv sæder er en vild pris. Det er prisen på den kinesiske Navor 5, som allerede i februar kommer til salg i Danmark.
Dongfeng Box er den mest nuttede af de kinesiske elbiler, og nu er det officielt, at minibilen i år kommer til Danmark. Box kører med 95 hestekræfter og batteri på 42,3 kWh.
2024 blev det første år, hvor elbilerne stod for mere end halvdelen af de nye personbiler. Modeller som Skoda Enyaq og VW ID.4 solgte som varmt brød, men andre elbiler gik det mindre godt for.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.