november 24, 2021

VIDEO: Må man lade en elbil helt op?

Der går mange rygter om State of Charge (SOC) på elbilers batteri og hvor meget, man må lade batteriet op. Bilbasen Strøm undersøger, hvad der er rigtigt og forkert – det er nemlig slet ikke så svært endda.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner | Dato: 24. november 2021

Begrebet State og Charge betyder egentlig bare, hvor meget strøm der er på batteriet. Ligesom man taler om, hvor meget brændstof der er i tanken på en konventionel bil med forbrændingsmotor. Diskussionerne går på, om man må lade sin elbils batteri helt op hver gang eller om det skader batteriet.

LÆS OGSÅ | Hvor meget CO2 udleder en elbil?

I denne udgave af Bilbasen Strøm taler vi igen med vores batteri-orakel, Mads Aarup. Vi undersøger, om det skader batteriet at lade op til 100 % hver gang og hvad man kan gøre for at forlænge holdbarheden på batteriet længst muligt.

Lad ikke elbilen stå med fuldt batteri

For at slå det helt fast: Det skader ikke batteriet at blive ladet helt op. Til gengæld forringer det levetiden på batteriet, hvis man lader det stå fuldt opladt over en længere periode. Eksempelvis hvis man tager på ferie i 14 dage. Man skal være særlig opmærksom, hvis man parkerer sin elbil under åben himmel når det er rigtig varmt. Høj SOC og høje temperaturer er en skidt kombi for et batteri.

LÆS OGSÅ | Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Hvis batteriet selv kunne bestemme lå SOC konstant et sted imellem yderpunkterne – gerne mellem 20 g 80 %. Her ældes batteriet mindre, end hvis man ofte bevæger sig i yderpunkterne. Det er også derfor, at mange elbiler har en indstilling, hvor man kan vælge, at der kun skal lades op til 80% eller et andet mindre SOC.

100% er ikke 100%

Som sagt vil det aldrig kunne skade at lade batteriet til 100%. Særligt fordi, at de 100% du ser i displayet og har mulighed for at lade op til, ikke er batteriets 100%. Der er fra bilfabrikantens side indlagt en buffer, så at man ikke kan lade til batteriets egentlige 100%.

LÆS OGSÅ | Tesla har åbnet deres Superchargers – og der er allerede problemer

Til gengæld er det en god ide at være opmærksom på, hvor hurtigt man lader. Høj effekt er nemlig noget af det, der slider på et batteri og som gør, at det ældes hurtigere. Og det gælder både opladning og afladning. Se med i Bilbasen Strøm episode 12, og lær mere om, hvordan du forlænger levetiden på din elbils batteri.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS