Langtidstest: Renault Scenic E-Tech – Introduktion
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Tekst & video: Anders Berner / Dato: 20. marts 2020
Har du fået mod på at købe en elbil, ligger den nye Tesla Model 3 lige til højrebenet. Har du et budget på omkring 400.000 kr. er Tesla Model 3 en fin bil med super køreegenskaber og en nogenlunde bygge- og materialekvalitet. Den er lynende hurtig, nem at køre, overskuelig i trafikken og meget billig at holde kørende. Og med en pris fra 370.000 kr. for en baghjulstrukken basismodel er der lang vej op til konkurrenter som Audi A4, Mercedes C-klasse og BMW 3-serie.
Man skal selvfølgelig huske, at Teslaen er hjulpet af lavere registreringsafgift. Model 3 er da heller ikke et match til de tre tyskere, målt på det vi kan kalde oplevet kvalitet – om den er det på den målte kvalitet – eller holdbarheden – må tiden vise. Foreløbig ved vi, at rigtig mange Tesla Model 3 er mandagsbiler. Dårlig lak, elektronikproblemer og sort skærm er hverdag for nogle ejere. Men igen: tyskerne er bestemt ikke perfekte heller.
LÆS OGSÅ: Find alt du skal vide om elbiler her
Og Tesla Model 3 har en langt bedre garanti end de tre dyre tyskere, som efter min mening håner deres ejere med blot to års reklamationsret. Det kan mange BMW og Audi-ejere nok skrive under på, når deres bil har passeret 5-6 år og værkstedregningerne begynder at tårne sig op.
Du kan også vælge at se Tesla Model 3 som et alternativ til dyrere modeller af Ford Focus, Skoda Octavia eller Honda Civic. Ganske enkelt fordi både pris og oplevet kvalitet er et bedre match her. At Teslaen så er hurtigere er selvfølgelig indiskutabelt. Til gengæld er den langt mindre praktisk.
Model 3 er af samme årsag ikke en bil for alle. Kører du langt hver dag er der biler, som er nemmere at have med at gøre. Men dens største bagside er nok, at den ikke er specielt rummelig. Tesla Model 3 er nemlig bygget som en sedan-model og har begrænset plads på både forsæder, bagsæder og i bagagerummet.
Har du brug for den ekstra plads, er der fordele ved at kigge på en brugt Model S. Den er væsentligt større og har endda en stor bagklap og nedfældeligt bagsæde i modsætning til 3’eren. I det følgende fokuserer vi derfor på køb af Tesla model S.
Tesla Model S kom til Danmark i 2013. Bilen var godt tænkt, hurtig og virkelig rummelig: Op til syv pladser, hvis du valgte en model med opklappelige ekstra-sæder i bagagerummet. De første modeller haltede dog efter hvad angår kvalitet. Byggekvaliteten var i bedste fald middelmådig, og vi, der kørte bilerne dengang, oplevede både mislyde og dele, der bare faldt af. Og ikke mindst fejl i elektronikken.
LÆS OGSÅ: De 12 vigtigste spørgsmål, når du ser på elbil
Den første model, som jeg kørte, var en P85, hvor dørsiderne faldt af, når man smækkede døren. Der var pibelyde fra bagruden og bilen kunne finde på at opføre sig som en PC med en uheldig softwareupdate: Nogle gange strejkede den og ville ikke starte.
Men vi kom videre og det samme gjorde Tesla. Da jeg testede Tesla Model S for fjerde gang i sommeren 2015 var kvalitetsforbedringerne til at mærke og få øje på. Den 70’er, som jeg lånte var ganske enkelt den bedste Tesla, jeg havde kørt. Flot bygget med masser af opdateringer på både mekanik, elektronik og software. En stor fornøjelse. Og selvom 70 ikke var den hurtigste model, var den hurtig nok. 0-100 km/t på omkring 6 sekunder.
Tesla lagde oprindeligt ud med tre modeller: en 60 kWh-udgave, en 85’er og en P85’er med lidt ekstra power. Alle bilerne havde baghjulstræk på det tidspunkt. Inden faceliftet i 2015 nåede en P85D – hvor D’et stod for dual motors – at se dagens lys. Sådan en havde angiveligt omkring 700 hk og var ikke just en sinke med en accelerationstid til 100 km/t på omkring 3 sekunder.
LÆS OGSÅ: Se alle elbiler i Danmark og deres rækkevidde
I 2015 fik bilerne et teknisk facelift, mere batterikapacitet og endnu flere kræfter. 60’eren forsvandt til fordel for 70, og en 90, 90D og P90D. Der dukkede endda en model op med 100 kWh batteri. P90D havde nu 770 hk. Køreegenskaberne blev forbedret i den nu faceliftede model, så den var noget mere håndtérbar. Især på vådt underlag. At drible en baghjulstrukken P85’er rundt på en våd, snoet vej kunne godt være lidt angstprovokerende, fordi undervognen ikke helt matchede de mange kilogram og hestekræfter. Vægtskift ved speederslip og bratte retningsskift gjorde at Tesla Model S føltes mere utryg at køre end eksempelvis en Mercedes S-klasse.
LÆS OGSÅ: Hvad koster det at lade en elbil op?
Hvis du ikke går så meget til stålet, opleves Model S som den luksusbil, den er: støjsvag, tilbagelænet og med en blød igangsætning og øjeblikkelig speederrespons, som er vanskelig at opnå i selv en dyr benzin- eller dieselbil. Det er nu ikke noget Tesla er alene om – du har en lignende oplevelse i andre elbiler, men Tesla S skiller sig især ud ved at være støjsvag og hurtig.
Vi vil klart anbefale dig at vælge en faceliftet model. Mestendels på grund af den forbedrede kvalitet. Selv ting som læderkvaliteten er forbedret i den faceliftede model.
Men selv de tidligere modeller var blevet bedre med tiden, fordi Tesla konstant sender trådløse softwareopdateringer ud til bilerne – selv de allerførste fra 2013. Det er noget, som de tyske luksusmærker kunne tage ved lære af.
SE OGSÅ: Berner tester Honda e
En sjov feature i Tesla Model S er, at den ikke har en startknap, fordi den ikke behøver én. Når du sætter dig ind i bilen registrerer bilen nøglekortet eller nøglen, og så er der “tænding på”. Alle andre elbiler har fortsat en startknap, hvilket er både unødvendigt og irriterende, når man én gang har prøvet en Tesla.
Tesla Model S virkede i det hele taget velbygget. Vi har kørt Teslaer med temmelig mange kilometer på bagen, som opleves stort set nye. Kabinen er ikke på samme niveau, som en Mercedes S-klasse – som Tesla jo ret beset er en konkurrent til alle andre steder end i Danmark. Men det du ser på og rører ved i kabinen har tydeligvis en god holdbarhed. Der er selvfølgelig ting, du skal passe på og gå efter, når du er på udkig efter en brugt Tesla Model S.
Der er to ting, du skal sikre dig inden du køber en Tesla model S. Forsikringen kan være dyr – tjek med dit forsikringsselskab og forhør dig hos andre selskaber. Der kan være store prisforskelle.
LÆS OGSÅ: Hvad er afgiften på elbiler?
En yderlige ting, som du skal holde dig for øje er, at Tesla indtil efteråret 2016 benyttede Tesla Autopilot 1.0 – som ikke kan ikke opdateres. De nyere systemer bliver derimod opdateret løbende. Og måske skal du finde ud af om du overhovedet er interesseret i at bruge Tesla Autopilot. Personlig er jeg ikke så vild med dem – som jeg i øvrigt heller ikke er på andre biler til dato. Fartpilot og fartbegrænser giver nok mening for de fleste, men systemer som linievogter og delvis selvstyring er ikke i alles smag.
Bilens forbindelse til internettet er også vigtig. De tidlige modeller nøjedes med 3G-forbindelse, og det er ofte ikke nok til at få navigationen, Spotify eller internetradio til at fungere tilfredsstillende.
Der er i skrivende stund omkring 70 brugte Tesla Model S til salg på Bilbasen. Gå listen herunder igennem, når du ser på brugt Tesla S, for ikke at ende med en mandagsbil.
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
BMW har brug for en ny iX3 her og nu, men produktionen af den nye elektriske SUV starter først i slutningen af 2025 på fabrikken i Ungarn – og den eksisterende iX3 udgår nu af produktion i Kina.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.