Langtidstest: Renault Scenic E-Tech – Introduktion
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Video: Jacob Dalby & Anders Berner
Det kan være, at du stadig føler dig lidt som en first mover, hvis du lige har købt din første elbil. For det der med opladning, det kræver altså, at man sætter sig ind i tingene. I hvert fald hvis du har behov for at lade på de offentligt ladestandere.
Det er nemlig ikke som med en bil med benzin- eller dieselmotor, hvor man triller ind på den første og bedste tank og i løbet af få minutter, har tanken fuld og klar til at køre videre.
SE OGSÅ | Få sikker opladning i sommerhuset
Se med i Bilbasen Strøm hvor vi gennemgår de offentlige ladestandere. Både hvor hurtigt de lader og hvordan du kan kende dem fra hinanden – men også hvordan du finder frem til de forskellige. Og hvad afgør egentlig, hvor hurtigt du kan lade din elbil op?
Den lader ikke specielt hurtigt, men til gengæld er der mange af dem. Det er typisk den langsomme, du finder i bybilledet og der findes efterhånden mange udbydere udover de almen kendte Clever og EOn-standerne.
SE OGSÅ | Sådan får du mere rækkevidde i din elbil
Den langsomme ladestander er også den mindste i fysisk størrelse og den lader typisk mellem 11 og 22 kW. Selvom ladestanderen kan levere 22 kW afhænger det dog af din bil, om den også kan modtage 22 kW – eller om du må nøjes med 11.
Hurtigladerne var engang virkelig hurtige. Det var de første store standere, man begyndte at se enkelte steder rundtomkring i de store byer. Siden er der sket meget og vil man lade endnu hurtigere er der nu også lynladere.
SE OGSÅ | Kan man spare penge på strømmen til sin elbil?
Hurtigladerne lader typisk mellem 50 – 150 kW og kan din bil DC-lade, vil den oftest også kunne tage imod alle 50 kW. Tager vi udgangspunkt i en gennemsnitlig elbil vil hurtigladeren kunne lade cirka 250 km på en time.
Nyeste skud af ladestandere kan lade med op til 350 kW. Det er dog de færreste elbiler, der kan tage imod så meget strøm – og hvis de kan, er det kun i ganske få minutter. Bilerne bliver dog bedre og bedre og det vil ikke vare længe, før der kommer elbiler, der bedre kan udnytte den store stikkontakt.
Der ikke så mange lynladere i Danmark endnu. Man regner med, at omkring 5% af alle ladestandere er lynladere og det svarer til godt 300 styk. Der er heldigvis mange flere på vej og mange af dem bliver stillet op i såkaldte “ladeparker” eller “ladeøer”.
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
BMW har brug for en ny iX3 her og nu, men produktionen af den nye elektriske SUV starter først i slutningen af 2025 på fabrikken i Ungarn – og den eksisterende iX3 udgår nu af produktion i Kina.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.