august 3, 2022

Video: Hvilke ladestandere findes der?

Din ABC til opladning. Der er stor forskel på, hvor meget strøm du kan få fra de forskellige ladestandere rundtom i Danmark. Følg med og få et overblik her.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

Det kan være, at du stadig føler dig lidt som en first mover, hvis du lige har købt din første elbil. For det der med opladning, det kræver altså, at man sætter sig ind i tingene. I hvert fald hvis du har behov for at lade på de offentligt ladestandere.

Det er nemlig ikke som med en bil med benzin- eller dieselmotor, hvor man triller ind på den første og bedste tank og i løbet af få minutter, har tanken fuld og klar til at køre videre.

SE OGSÅ | Få sikker opladning i sommerhuset

Se med i Bilbasen Strøm hvor vi gennemgår de offentlige ladestandere. Både hvor hurtigt de lader og hvordan du kan kende dem fra hinanden – men også hvordan du finder frem til de forskellige. Og hvad afgør egentlig, hvor hurtigt du kan lade din elbil op?

Den langsomme (AC)

Den lader ikke specielt hurtigt, men til gengæld er der mange af dem. Det er typisk den langsomme, du finder i bybilledet og der findes efterhånden mange udbydere udover de almen kendte Clever og EOn-standerne.

SE OGSÅ | Sådan får du mere rækkevidde i din elbil

Den langsomme ladestander er også den mindste i fysisk størrelse og den lader typisk mellem 11 og 22 kW. Selvom ladestanderen kan levere 22 kW afhænger det dog af din bil, om den også kan modtage 22 kW – eller om du må nøjes med 11.

Hurtiglader (DC)

Hurtigladerne var engang virkelig hurtige. Det var de første store standere, man begyndte at se enkelte steder rundtomkring i de store byer. Siden er der sket meget og vil man lade endnu hurtigere er der nu også lynladere.

SE OGSÅ | Kan man spare penge på strømmen til sin elbil?

Hurtigladerne lader typisk mellem 50 – 150 kW og kan din bil DC-lade, vil den oftest også kunne tage imod alle 50 kW. Tager vi udgangspunkt i en gennemsnitlig elbil vil hurtigladeren kunne lade cirka 250 km på en time.

Lynlader (DC)

Nyeste skud af ladestandere kan lade med op til 350 kW. Det er dog de færreste elbiler, der kan tage imod så meget strøm – og hvis de kan, er det kun i ganske få minutter. Bilerne bliver dog bedre og bedre og det vil ikke vare længe, før der kommer elbiler, der bedre kan udnytte den store stikkontakt.

Der ikke så mange lynladere i Danmark endnu. Man regner med, at omkring 5% af alle ladestandere er lynladere og det svarer til godt 300 styk. Der er heldigvis mange flere på vej og mange af dem bliver stillet op i såkaldte “ladeparker” eller “ladeøer”.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS