Video: Vi tester Citroën Ë-C3 – Danmarks billigste elbil
179.990 kr. koster den nye elektriske Ë-C3. Det betyder, at der lige nu ikke findes en billigere nye elbil. Men får man også en god elbil til den lave pris?
Video: Jacob Dalby & Anders Berner
Der er kommet rigtig mange elbiler på vejene og flere af dem har brug for strøm på farten for at komme videre. Det gøres typisk på hurtig- og lynladerne; de her store bokse der ofte står placeret langs motorvejsnettet.
For bare to år siden var der langt i mellem lynladerne og flere var bekymret for at løbe tør for strøm – faktisk afholdt det flere fra at vælge elbilen til. Men tanken er forældet, for på bare et år er antallet af lynladere i Danmark fordoblet fra knap 700 til knap 1.400 standere.
LÆS OGSÅ | Video: Elbilerne sætter salgsrekorder
Det betyder, at der på turen mellem Jylland og Sjælland ikke er ret langt mellem lynladerne. Og de gamle tankemønstre og afholdelse fra skiftet til elbil, fordi man ikke kunne få strøm på, er ovre.
Der er dog en skævhed i markedet og det kan, hvis man ikke ligefrem er ekspert, være ret forvirrende at finde hoved og hale i markedet for lynladere.
Lige nu ser det ud til, at der rigeligt med lynladere på det danske vejnet, til at supportere de mange nye elbiler på vejene. Der er dog to punkter, hvor markedet kan virke lidt skævt. For det først er der store geografiske forskelle og for det andet, er der en enkelt operatør, der oplever mere trafik end de andre.
LÆS OGSÅ | Video: Elbils-overblik til begynderen
Lad os tage snakken om den geografiske skævvridning først. For kører du ruten mellem Sjælland og Jylland er der mere end rigeligt med lynladere. De fleste af dem står faktisk tomme det mest af tiden. Og andre steder i landet er der meget langt i mellem. Eksempelvis på Bornholm, hvor der kun er én lynlader til hele øen.
Men de steder i landet, hvor det ikke vælter med lynladere, er oftest steder, hvor flere bor i hus med mulighed for at lade elbilen op derhjemme – og hvor der sjældnere kommer turister eller andre, der har brug for at lade på farten.
LÆS OGSÅ | Video: Hvilken ladeløsning bør du vælge?
Til gengæld er der én ladeoperatør, der nærmest altid holder mange biler hos. Clever er nemlig den eneste operatør i Danmark, der tilbyder det såkaldte flat rate abonnement. Her betales en fast månedlig pris for fri opladning både hjemme men også på netværket af lynladere.
Det betyder, at kunder med flat rate abonnement hellere holder i kø ved Clever-standerne, end at skulle betale for at lade hos en anden operatør. Helt forståeligt! Selvfølgelig. Men ikke ligefrem den bedste udnyttelse af netværket af lynladere.
179.990 kr. koster den nye elektriske Ë-C3. Det betyder, at der lige nu ikke findes en billigere nye elbil. Men får man også en god elbil til den lave pris?
Alle biler har fede detaljer. Men Renault Scenic E-Tech Electric har flere end de fleste biler, og her viser vi nogle af de bedste.
Priserne på brugte elbiler bliver konstant sat ned, og fordi forhandlerne vil af med lageret inden 2025, er der vilde tilbud på biler, som stort set er som nye. Spar blandt andet 130.000 kr. på BMW i5.
Elektrisk Ford Puma Gen-E kommer med en rækkevidde op til 376 kilometer fra et lille batteri, og den har 168 hestekræfter. En frisk lille elbil, der ikke må koste meget mere end 200.000 kr.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.