november 10, 2023

Video: Kæmpe løft til lynopladning

Der var langt mellem hurtig- og lynopladerne for to år siden, men udviklingen går rasende hurtigt. Desværre virker det stadig en smule uoverskueligt.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

Der er kommet rigtig mange elbiler på vejene og flere af dem har brug for strøm på farten for at komme videre. Det gøres typisk på hurtig- og lynladerne; de her store bokse der ofte står placeret langs motorvejsnettet.

For bare to år siden var der langt i mellem lynladerne og flere var bekymret for at løbe tør for strøm – faktisk afholdt det flere fra at vælge elbilen til. Men tanken er forældet, for på bare et år er antallet af lynladere i Danmark fordoblet fra knap 700 til knap 1.400 standere.

Det betyder, at der på turen mellem Jylland og Sjælland ikke er ret langt mellem lynladerne. Og de gamle tankemønstre og afholdelse fra skiftet til elbil, fordi man ikke kunne få strøm på, er ovre.

Der er dog en skævhed i markedet og det kan, hvis man ikke ligefrem er ekspert, være ret forvirrende at finde hoved og hale i markedet for lynladere.

Skævt marked?

Lige nu ser det ud til, at der rigeligt med lynladere på det danske vejnet, til at supportere de mange nye elbiler på vejene. Der er dog to punkter, hvor markedet kan virke lidt skævt. For det først er der store geografiske forskelle og for det andet, er der en enkelt operatør, der oplever mere trafik end de andre.

Lad os tage snakken om den geografiske skævvridning først. For kører du ruten mellem Sjælland og Jylland er der mere end rigeligt med lynladere. De fleste af dem står faktisk tomme det mest af tiden. Og andre steder i landet er der meget langt i mellem. Eksempelvis på Bornholm, hvor der kun er én lynlader til hele øen.

Men de steder i landet, hvor det ikke vælter med lynladere, er oftest steder, hvor flere bor i hus med mulighed for at lade elbilen op derhjemme – og hvor der sjældnere kommer turister eller andre, der har brug for at lade på farten.

Til gengæld er der én ladeoperatør, der nærmest altid holder mange biler hos. Clever er nemlig den eneste operatør i Danmark, der tilbyder det såkaldte flat rate abonnement. Her betales en fast månedlig pris for fri opladning både hjemme men også på netværket af lynladere.

Det betyder, at kunder med flat rate abonnement hellere holder i kø ved Clever-standerne, end at skulle betale for at lade hos en anden operatør. Helt forståeligt! Selvfølgelig. Men ikke ligefrem den bedste udnyttelse af netværket af lynladere.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS