Fuld fart på familien: Kia EV9 GT har 509 hestekræfter og kunstige gearskift
Den store Kia EV9 bliver nu hurtigere og sjovere. Med cirka 509 hestekræfter, adaptiv undervogn og kunstige gearskift kan den blive den sjoveste store elbil.
Video: Jacob Dalby & Anders Berner
Det er ingen hemmelighed, at elpriserne svinger meget i denne tid og at prisen i løbet af døgnet kan blive meget, meget høj. Men elprisen er kun én del, af den samlede pris du betaler for din strøm. Du betaler også for transporten af den strøm, du bruger.
SE OGSÅ | Elbilen – giver den stadig mening?
Betalingen går til netselskaberne, der ejer ledningerne i jorden og din elmåler ude i skabet. Og ligesom elprisen er steget meget for os som forbrugere, er den også steget for netselskaberne. Og dét betyder, at netselskaberne er nødsaget til at hæve prisen for transporten af strømmen ud til dig som forbruger.
Det gør de med de såkaldte tariffer. Tarifferne er forskellige alt efter hvornår på døgnet, du bruger strøm – men også hvor i landet du bor.
Den 1. oktober hævede netselskaberne priserne. Men det gør de hvert år, for den 1. oktober overgår netselskaberne fra sommertarif til vintertarif. Det går særligt ud over prisen i den såkaldte kogespids i tidsrummet fra kl. 17 til kl. 20. I dét tidsrum blev det den 1. oktober 60 øre / kWh dyrere at bruge strøm i Københavnsområdet.
SE OGSÅ | Hvilken biltype holder prisen bedst? Elbiler, benzinbiler eller dieselbiler?
Og de 60 øre er udelukkende for transporten af den strøm du bruger – så kommer selve elprisen oveni, som typisk også er dyr i netop det tidsrum, fordi mange mennesker bruger meget strøm på samme tid. For eksempel når der skal laves aftensmad.
Og det betyder selvfølgelig, for dig med elbil, at du helt skal undgå at lade din bil op i netop det tidsrum. Det er simpelthen for dyrt og kan ikke betale sig.
Men vi stopper ikke her. For ligesom elprisen er blevet dyrere for dig som forbruger, er den også for netselskaberne. Det betyder, at de har højere udgifter og bliver derfor nødt til at hæve prisen for transporten af strømmen. Men prisen stiger ikke i alle tidsrum. Den falder også.
SE OGSÅ | Oplad din elbil når strømmen er billigst
Den 1. januar sker der to ting. For det første bliver tidsrummet for den dyre kogespidstarif udvidet med en time, så at den gælder fra kl. 17 til 21 og samtidig bliver det endnu dyrere, end det er i dag. I Storkøbenhavn kommer prisen helt op over 1,8 kr. / kWh. Det er en voldsom stigning. Men til 1. februar kommer yderligere en prisstigning. Her stiger prisen til 2 kr. / kWh i kogespidstariffen.
Udover prisstigninger får vi nu en ekstra tidszone. Før havde vi en normal tarif og en kogespidstarif – nu får vi også en nattarif. Nattariffen gælder fra midnat til kl. 6 om morgenen og i dét tidsrum bliver det billigere at bruge strøm, end det er nu.
Bliv klogere på formålet med tarifferne i videoen.
Den store Kia EV9 bliver nu hurtigere og sjovere. Med cirka 509 hestekræfter, adaptiv undervogn og kunstige gearskift kan den blive den sjoveste store elbil.
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.