november 8, 2022

Video: Strømmen bliver dyrere ved spisetid og billigere om natten

Netselskaberne hæver – og sænker – priserne på at levere strømmen til dig fra nytår. De vil ændre på danskernes vaner.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

Det er ingen hemmelighed, at elpriserne svinger meget i denne tid og at prisen i løbet af døgnet kan blive meget, meget høj. Men elprisen er kun én del, af den samlede pris du betaler for din strøm. Du betaler også for transporten af den strøm, du bruger.

SE OGSÅ | Elbilen – giver den stadig mening?

Betalingen går til netselskaberne, der ejer ledningerne i jorden og din elmåler ude i skabet. Og ligesom elprisen er steget meget for os som forbrugere, er den også steget for netselskaberne. Og dét betyder, at netselskaberne er nødsaget til at hæve prisen for transporten af strømmen ud til dig som forbruger.

Det gør de med de såkaldte tariffer. Tarifferne er forskellige alt efter hvornår på døgnet, du bruger strøm – men også hvor i landet du bor.

Transport af strøm koster

Den 1. oktober hævede netselskaberne priserne. Men det gør de hvert år, for den 1. oktober overgår netselskaberne fra sommertarif til vintertarif. Det går særligt ud over prisen i den såkaldte kogespids i tidsrummet fra kl. 17 til kl. 20. I dét tidsrum blev det den 1. oktober 60 øre / kWh dyrere at bruge strøm i Københavnsområdet.

SE OGSÅ | Hvilken biltype holder prisen bedst? Elbiler, benzinbiler eller dieselbiler?

Og de 60 øre er udelukkende for transporten af den strøm du bruger – så kommer selve elprisen oveni, som typisk også er dyr i netop det tidsrum, fordi mange mennesker bruger meget strøm på samme tid. For eksempel når der skal laves aftensmad.

Og det betyder selvfølgelig, for dig med elbil, at du helt skal undgå at lade din bil op i netop det tidsrum. Det er simpelthen for dyrt og kan ikke betale sig.

Yderligere stigninger efter nytår

Men vi stopper ikke her. For ligesom elprisen er blevet dyrere for dig som forbruger, er den også for netselskaberne. Det betyder, at de har højere udgifter og bliver derfor nødt til at hæve prisen for transporten af strømmen. Men prisen stiger ikke i alle tidsrum. Den falder også.

SE OGSÅ | Oplad din elbil når strømmen er billigst

Den 1. januar sker der to ting. For det første bliver tidsrummet for den dyre kogespidstarif udvidet med en time, så at den gælder fra kl. 17 til 21 og samtidig bliver det endnu dyrere, end det er i dag. I Storkøbenhavn kommer prisen helt op over 1,8 kr. / kWh. Det er en voldsom stigning. Men til 1. februar kommer yderligere en prisstigning. Her stiger prisen til 2 kr. / kWh i kogespidstariffen.

Udover prisstigninger får vi nu en ekstra tidszone. Før havde vi en normal tarif og en kogespidstarif – nu får vi også en nattarif. Nattariffen gælder fra midnat til kl. 6 om morgenen og i dét tidsrum bliver det billigere at bruge strøm, end det er nu.

Bliv klogere på formålet med tarifferne i videoen.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Hvad sker der, Mitsubishi?

Mitsubishi i Danmark virker til at være gået i dvale. De nyeste modeller på Renault-basis findes ikke i Danmark, og den nye Outlander lader vente på sig. Nu er der facelift til den Captur-baserede ASX.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS