Langtidstest: Renault Scenic E-Tech – Introduktion
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Video: Jacob Dalby & Anders Berner | Dato: 30. marts 2022
Det kan virke simpelt ved første øjekast. En ladeboks, et kabel og så burde du være klar til at lade din elbil op. Men virkeligheden er en anden – og så snart man begynder at dykke ned i markedet af ladebokse, dukker spørgsmålene op på stribe.
Som udgangspunkt skal du dog vælge mellem to typer; en smart boks eller en “dum” boks. Den smarte kan have mange funktioner og kan typisk programmeres ved hjælp af en app på telefonen. Den “dumme” boks leverer blot strøm til din elbil, når du sætter kablet i.
SE OGSÅ | 2022 oversigt: Se alle elbiler i Danmark samt rækkevidde og pris
Sammen med HC fra City Tekniq, som er specialist i ladeløsninger til elbiler og uvildig rådgiver, finder vi ud af forskellene og gør dig klogere på, hvilken type ladeboks du skal vælge hjem til din carport.
Som udgangspunkt kan alle ladeboks oplade din elbil. Men har du brug for ekstra funktioner er det praktisk med en ladeboks, som kan programmeres. En af de mest benyttede funktioner er den tidsbestemte opladning. På den måde sørger boksen for at lade i det tidsrum, du har indstillet den til. Eksempelvis når elnettet er mindst belastet og strømmen er billigst. Typisk om natten.
SE OGSÅ | Hvor meget strøm i privat ladeboks?
Flere nye elbiler har dog funktionen indbygget og det er muligt at programmere bilen til, hvornår den skal lade. Så hvis den tidsbestemte funktion er den primære årsag til, at du vil investere lidt mere i en smart ladeboks, kan du godt spare og vælge den dumme oplader.
Den smarte boks har dog flere nyttige funktioner. Eksempelvis er det muligt at leje sin boks ud til andre, hvis man har det rette abonnement. På den måde kan andre benytte din ladeboks og afregne forbruget med dig igennem din udbyder.
SE OGSÅ | VW ID.Buzz er fantastisk, finurlig og fuldelektrisk
Den smarte boks sikrer også modsat, at der ikke er andre, der, i smug, kan lade på din private boks. Med en dum lader kan alle trille hen og stikke kablet i, hvor en smart boks skal aktiveres med en brik eller en app.
Og husk nu, at du ikke selv må begynde at opsætte og installere din ladeboks. Dansk lovgivning kræver, at det er en autoriseret elektriker, der skal installere den – og det giver rigtig, rigtig god mening.
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
BMW har brug for en ny iX3 her og nu, men produktionen af den nye elektriske SUV starter først i slutningen af 2025 på fabrikken i Ungarn – og den eksisterende iX3 udgår nu af produktion i Kina.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.