Tyske ZF arbejder på seler med indbygget varme. På den måde kan kroppen holdes varm, selv om klimaanlægget er slukket, og rækkevidden i elbiler forlænges.
TEKST Morten B. Bek FOTO PR
Der skal mere end hurtige ladetider, effektive elmotorer og bedre batterier til at hjælpe elbilsejere gennem koldt vejr og hårde vintre. Batterier hader kulde og elsker, når termometret viser 20-30 grader.
Vintertemperaturer kan æde en stor del af rækkevidden. 30 procent er ikke unormalt, og mange af de dyrebare kilometer bliver i koldt vejr omsat til varme, så kabinen holdes lun. Når der ikke er en motor, der kører på brændstof, er der ingen varme, der går til spilde, som kan varme kabinen op.
Hvis man jagter længst mulig rækkevidde om vinteren, slukker man klimaanlægget. På med sædevarmen og ratvarmen. I længden er det ikke nok, og kun når der er kritisk brug for rækkevidde, og der er langt hjem, er det så nødvendigt, at det er eneste udvej.

På med (varme-)selen
Hvis man kender ZF, ved man, at den tyske elektronik- og mekanikgigant er verdensberømt for sine automatgearkasser til biler. 8-trins gearkassen i mange BMW-modeller kommer fra ZF, og den findes ikke bedre.
ZF har meget andet end gearkasser i sin store værktøjskasse. Virksomheden arbejder intenst med at forbedre virkningsgraden og effektiviteten i elektronik, så elbiler kan køre længere på en opladning.
Nogle gange er der en løsning, som virker så simpel, at det virker utænkeligt, at ingen har tænkt på den før. Sådan en eksperimenterer ZF med i form af en sele med indbygget varme. En sele som gør, at klimaanlægget kan holde pause også om vinteren, så rækkevidden lider mindre.
Varmen skal helt ind på kroppen
Selevarme kan noget helt andet end varme i sædet og varme i rattet. Det kan fungere effektivt til at holde kroppen varm, fordi varmen afgives centralt på kroppen og dække et større område.
Den varmende sele går sammen med varmen i sædet og giver kroppen varme på en stor overflade. Når klimaanlægget i bilen ikke varmer, bliver det meget hurtigt koldt, men ZF spår, at det vil føles anderledes med varmesele end bare med varme i sæde og rat. Det er en forudsætning, som næsten giver sig selv, at man smider den store vinterjakke, så selen ligger tæt på kroppen.

Ligner en helt almindelig sele
Varmeselen ligner stort set en traditionel sele, og den fungerer på præcis samme måde. Det man ikke kan se, som sørger for varmen, er varmeledende tråde, som er vævet ind i selen. Selen er samme tykkelse som en almindelig sele, og den skulle være lige så sikker i et sammenstød.
Når batteriet i elbilen ikke bruges til at køre klimaanlægget, mener ZF, vil rækkevidden kunne forlænges med 15 procent i forhold til, hvis man bruger klimaanlægget til opvarmning.
Varmeselen fra ZF er klar til at komme fra forsøgsfasen til produktion og ind i nye elbiler.