januar 18, 2016

Test af Toyota Mirai

Den japanske fremtidsvision

Toyota Mirai er verdens første serieproducerede brintbil, der er bygget som en brintbil fra første karrosseribuk. Vi har prøvet den!

Man skal nok være japaner for helt at forstå, hvad Mirai egentlig er. Set med europæiske briller er det for det første underligt udelukkende at bygge en sedan. Og så er der det med udseendet. Jeg siger ikke, at den er grim, men japanerne spiser også nogle meget underlige fisk. Til Mirais forsvar skal det siges, at dens forvirrende former vinder lidt med tiden, og at den i hvert fald er futuristisk og genkendelig.

At man har valgt en sedan som eneste base skyldes Chefingeniør Yoshikazu Tanaka at man ville udfordre sig selv på pladsen.

” Det ville være nemt at bygge en SUV, der kan rumme brintsystemet. Vi ville udfordre os selv, siger han på pressemødet i Hamborg. Det er en meget japansk tilgang, og selv om det sidste kunne opfattes som en stikpille til Hyundai, så ville det være meget ulig en japaner at ytre sig spydigt om konkurrenter inden sake og karaoke smører porten til sandheden. Det skal snarere ses som hentydning til tidligere tiders prototyper fra Toyota, der har baseret sig på suv’en RAV4.

Toyota Mirai er for brintbiler, hvad Nissan LEAF er for elbiler. Det er den første brintbil, der er konstrueret som en brintbil fra første pennestrøg. Dog med den ene forskel at Mirai er en luksusbil, mens LEAF er tiltænkt masserne. Mirai er så at sige spækket med komfortudstyr, finesser og sikkerhedsudstyr. Otte airbags sørger for den passive sikkerhed, mens der næsten er lige så mange aktive systemer, som i en Volvo.
Og så er der en ting, som sjældent får meget spalteplads i bilanmeldelser, men Mirai har et lydanlæg i verdensklasse. Og det er ikke japansk, men amerikansk. JBL har nemlig leveret et lydsystem med 11 højttalere, og det spiller formidabelt – en god gang blues med Thorbjørn Risager og The Black Tornadoes kan formentlig ikke leveres bedre på et standardanlæg i en bil.

Accelerationen er stærk – elmotorens 113 kW og 335 Nm fornægter sig ikke. 0-100 km/t klares på 9,6 sekunder, men det føles faktisk hurtigere.

 

Tyve år med prototyper

Toyota har brygget på brintbiler i mange år. Som regel med base i Rav4, der giver god plads til teknikken. Første version af en prototype så offentlighedens lys i 1996 i Osaka, og siden har Toyota produceret adskillige prototyper. Første generation lagrede i øvrigt brinten i metalhydrid, der er en enormt sikker metode, at opbevare brint, men det kræver stadig meget energi at frigøre brinten fra metallerne, så lige nu ser det ud til at de kommende brintbiler får tryktanke på 700 bar- ligesom Mirai. Tankene er bygget af kompositmaterialer, som er lagt på lag med fibrene i skiftende retninger. Væggen er efter øjemål mindst en cm tyk, og tanken er helt ekstremt holdbar ifølge en række crashtests.

Lidt utraditionelt for biler her i magasinet kører Mirai med NiMH-batterier i en pakke på 6,5 kWh.

– NiMH-batterier fungerer bedre, når det er koldt og vi er ikke så afhængige af stor kapacitet, da batterierne mere skal ses som en buffer. Batteripakken er identisk med den der sidder i Camry Hybrid, så vi er sikre på holdbarheden, siger Yoshikazu Tanaka.

Toyota Mirais elmotor yder 113 kW og elmotoren er forbundet til forhjulene via et reduktionsgear, ligesom de fleste andre elbiler på markedet. Den kører som enhver anden elbil, næsten. For det første virker det som om at speederresponsen mangler lidt finjustering – og hvis du giver for meget pedal, så kvitterer den med en hel del hjulspin på våde veje. Ikke ulig en Nissan LEAF, der også har et noget sløvt reagerende antispin. Desuden giver blæseren til fuelstacken en hvinende lyd, når der accelereres hårdt. Lyden er noget mere anmassende end i Hyundai ix35 FC, men Toyota mener selv at kunder, der kommer fra biler med forbrændingsmotor vil værdsætte lidt lyd på acceleration. Jeg kunne godt undvære den, men også godt leve med den. Bilen er i øvrigt godt lyddæmpet med specielle ruder og ekstra lyddæmpning på mange flader. På den måde opfører Mirai sig som den luksusbil, den er bygget som.

Betjeningen er lidt speciel med en stribe informationsdisplay i toppen af instrumentbordet. Hvert segment kan skifte visning til fx forbrug, ydelse og energiflow. Under kørsel er regenerering ret lav, og man opbygger hurtigt en rutine med at vippe gearstangen til B, når den skal ’motorbremse’.

En stille revolution for brændselscellen

I forhold til tidligere generationer af brændselsceller, så har Toyota virkelig foretaget nogle landvindinger. Volumen af brændselscellen er stærkt reduceret og man har ved et snedigt design af cellens vægge kunnet bortspare luftfugteren, der skal holde cellen fugtig – en udtørring forringer effektiviteten betragteligt. Toyota anslår at effektiviteten på brændselscellen alene er ca. 60-70 pct., hvilket er noget bedre end vi havde frygtet. Desuden er koldstart-egenskaberne acceptable. Ved -30 grader er fuelstacken på fuld ydelse efter 70 sekunder. Indtil da er det muligt at køre på batteripakken, så koldstartsproblemer må siges at være elimineret.

Effektiviteten totalt set udstiller alligevel brintbilens udfordring, for som Transportevolved.com har regnet ud, så vil en ren batteri-elbil, der er tilslutttet elnettet kunne køre over dobbelt så mange km på en kWh, som en brintbil kan, hvis strømmen bruges til at fremstille brint på elektrolyse. Dette er den almindelige forbruger formentlig ret ligeglad, men det betyder at hvis brintprisen er som den er nu, så vil en km i en brintbil koste mellem 80 og 100 øre, mens den kan klares for ca. det halve i en batteri-elbil.

Mirai er for forbrugeren først og fremmest interessant, fordi den kan køre over 500 km på én opfyldning og fordi den kan tankes på 3-5 minutter. Det kan meget vel tænkes, at være argumenter, der kan flytte den almene forbruger over i biler uden lokal forurening til glæde og gavn for os alle. Men som bil betragtet er Mirai ikke nogen åbenbaring, hvis man er vant til at køre elbil.

For de der kommer fra diesel og benzin-biler er den noget mere interessant.

Toyota Mirai specifikationer 2016

Motor:

AC-synkronmotor

Gear:

Fast reduktionsgear

Maks. Effekt:

113 kW (154 hk)

Maks. moment:

335 nm

Batteri:

NiMH, 6,5 kWh, 34 celler

0-100 km/t.:

9,6 sek.

Mål:

(L/B/H): 489/181/154 cm

Tilladt totalvægt:

2.180 kg

Rækkevidde:

550 km (NEDC)

Tankvolumen:

122,4 liter 5 kg H2

Bagagerum:

361liter

Effektivitet:

0,76 kg. H2/100 km

Pris:

Fås kun på leasing til 10.000 kr. om måneden inkl. dæk og forsikring

Grøn ejerafgift

0 kr.

Skrevet af Ebbe Sommerlund. Foto: Toyota

  

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS