september 2, 2022

Nye problemer truer salget af nye biler

I august fik kun 12.756 nye personbiler nummerplader på, for leveringstiderne er stadig lange. Forbedringer? Måske, men der er nye problemer.

TEKST Morten Bek FOTO Simon Hallenslev

Det perfekte storm er ved at bygge sig op over salget af nye biler i Danmark. Som om det ikke var nok, at bilforhandlere og kunder i længere tid har kæmpet med leveringstider, som aldrig tidligere er set så endeløse, så er bilerne over få måneder blevet meget dyrere.

LÆS OGSÅ | Ingen elbil i top 10 i første halvdel af 2022

Men der er et nyt element, som forstærker den perfekte storm: Forbrugerusikkerhed. Hvis der er noget, der kan bremse lysten til at købe noget stort og dyrt – en bil er det bedste eksempel – så er det usikkerhed om fremtiden. Jobbet, økonomien, boligen.

Det er ikke længere nok at skyde skylden for svigtende bilsalg på manglende printplader og tusind andre vanskeligheder i produktionen af nye biler.

Privatleasing af Peugeot 208 til under 30.000 kr. for et år, førstegangsydelse inklusive, har været medvirkende til at den lille franskmand i august blev den mest indregistrerede nye bil (den elektriske e-208 her er langt dyrere)

I de kommende måneder kan pessimistiske forbrugere give nye vanskeligheder i bilbranchen. Nervøse forbrugere vil ikke stå klar til pludselig at betale 50.-70.000 kr. mere for en ny bil end før.

Når jeg kigger på indregistreringen af nye personbiler i august måned, er det stadig tal som primært er påvirket af leveringsvanskeligheder. I forhold til august 2021 faldt nyregistreringerne med 19,5 procent.

LÆS OGSÅ | Årets Brugtbil 2022 – fem fornuftige i finalen

I august 2021 fik 15.837 nye personbiler nummerplader på – i dette års august kunne forhandlerne klare i alt 12.756 biler.

Mest populære blandt de fuldelektriske biler er den komfortable og vildt rummelige Skoda Enyaq

Forbedret levering. Måske om et år

Det pibler frem i bilbranchen med nyheder om, at der er lysere tider på vej – når det kommer til levering. Der kommer styr på manglende komponenter, så vi igen kan få biler i en lind strøm.

LÆS OGSÅ | Duel: Renault Megane Electric vs. Kia EV6 – fede og vidt forskellige

De Danske Bilimportører (DBI), brancheorganisationen, har stirret intenst i kaffegrums for at spå om fremtiden. Direktør Mads Rørvig udtaler, at “Vi er (dog) optimistiske i forhold til at have set de længste leveringstider, og vi håber, at det resulterer i forbedringer i leveringstiderne for forbrugerne i løbet af de næste 12 måneder.”

Det er svært at udtale sig mere uklart og mere overordnet, men DBI har selvfølgelig ikke lyst til at stikke næsen for meget frem og love noget, som medlemmerne – de forskellige bilimportører – så skal holde overfor kunderne.

Vi køber elbiler. Men vi køber også plug-in hybrider

Mange af de biler som leveres nu, som indregistreres og kommer ud til kunder, som har ventet i evigheder, er solgt for måneder tilbage, før priserne på de fleste nye biler gik helt amok.

Jeg er sikker på, Opel gerne ville have introduceret deres nye Astra Plug-in Hybrid til en pris, der var meget lavere end de 340.000 kr., den skrabede af dem er endt med at koste.

LÆS OGSÅ | Vision 7S viser det nye Skoda

Af de 12.756 nye personbiler, som fik funklende nye plader skruet på i august, er 18 procent plug-in hybrider – selv om mange af de del-elektriske biler har fået et voldsomt prisløft. Men når alle slags biler har fået et mærkbart prisløft, så er plug-in hybriderne stadig forholdsmæssigt billigere end benzin- og dieselbiler.

Elbilerne står i august for 19,2 procent af de nye biler. Hver femte ny bil er altså en elbil. Mest populær er lige nu Skoda Enyaq, som i august blev sendt ud i 277 eksemplarer.

Mest populære bil i august? Den evigt populære Peugeot 208. 531 styk nye 208’ere blev indregistreret. Ikke så underligt, for Peugeot falbyder minibilen på 12 måneders privatleasing til samlet cirka 30.000 kr. Det er en pris og et tidsrum, som er til at forholde sig til for bekymrede forbrugere.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS