Kategorier
Elektrisk Forbrugerstof

El eller ej? Brugte elbiler bliver revet væk

Nyere el- og hybridbiler er uhyre eftertragtede på brugtvognsmarkedet. Det viser en ny opgørelse lavet af Bilbasen og Spar Nord. Salgstiden er kort, og afskrivningerne er stabile, men der er stadig en væsentlig trussel mod elbilerne.

Af: Simon Hallenslev / d. 13. marts 2019

Efter et par stille år er elbiler først rigtigt kommet tilbage på den danske dagsorden, da Regeringen i efteråret fremlagde en målsætning om, at der allerede i 2030 skal køre en million el- og hybridbiler på de danske landeveje.

Selvom vejen mod den målsætning stadig er uklar, så tyder en ny opgørelse på, at danskerne har lyttet. Nyere el- og hybridbiler går nemlig som varmt brød på det danske brugtvognsmarked.

LÆS OGSÅ | Middelmådig Model 3: Tesla er presset på pålideligheden

Men fortsætter trenden? Og har vi i Danmark langt om længe overvundet frygten for, at elbiler overhales af den teknologiske udvikling i løbet af blot få år på vejene?

Suveræne salgstider

Opgørelsen, som Bilbasen og Spar Nord står bag, viser, at nyere elbiler på Bilbasen gennemsnitligt bliver solgt efter kun 15 dage. Til sammenligning er salgstiden på tværs af drivmidler gennemsnitligt 64 dage. Hybridbiler rives endnu hurtigere af markedet med en gennemsnitlig salgstid på bare 12 dage.

– Det er en ekstrem kort salgstid, som vidner om danskernes store interesse for elbiler, siger Jan Lang – markedsanalytiker hos Bilbasen – og fortsætter:

Det er svært at sammenligne med de tidligere år, da der var så få modeller på markedet, mens flere af dem var første- og andengenerationsmodeller. Men nu sker der for alvor noget på elbilmarkedet. Flere bilmærker lancerer elbiler, mens andre – som eksempelvis Nissan – nu har en fjerdegenerationselbil på markedet i form af Nissan Leaf.

LÆS OGSÅ | Første Audi e-tron i Danmark: Her er prisen på den store elbil

Med flere og flere elbilmodeller bliver danskerne også sikrere på, at fænomenet elbiler ikke er en forbigående trend, og at bilproducenterne efterhånden er ret langt i udviklingen.

Det er gensalgsværdien, der gyser

Cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm siger, at det er vigtigt for salget, at forbrugerne føler sig sikre på, at den nye elbils værdi ikke fordufter med det samme. Det er altså forsat gensalgsværdien, der gyser hos danskerne.

Og der er da også – til en hvis grad – grundlag for gyset. For netop gensalgsværdien har gennem flere år ikke været prangende for elbiler.

LÆS OGSÅ | Her er elbilerne med længst rækkevidde 2019

Nyere elbiler anses dog i dag for at være en meget mere værdifast størrelse end tidligere. Nu er de faktisk på niveau med hybridbiler og de meget energivenlige benzinbiler.

Det vil fortsat være den teknologiske udvikling, der er den største trussel mod elbilernes gensalgsværdi. Rækkevidden bliver længere, og sikkerhedssystemerne mere intelligente. Og det kan naturligvis gøre nye eller kommende elbiler mere attraktive.

Trevne tal for nye elbiler

Selvom der blev solgt 136 elbiler i januar – hvilket er det bedste tal siden december 2015 inden afgiftsfritagelsen for elbiler ophørte – svarer det kun til cirka én procent af det samlede antal nyregistreringer i måneden.

Målsætningen om en hel million elbiler i 2030 har derfor lange udsigter.

LÆS OGSÅ | Ugens test: 10 skarpe om elbilen Hyundai Kona

Man skal dog huske, at bilindustrien lige nu investerer massivt i elbiler. De fleste bilproducenter håber på at kunne indtage en global førerpositionen på markedet, og den udvikling kommer også til at spille ind på det danske salg, når vi får endnu bedre og billigere modeller på markedet, vurderer Jens Nyholm.

Hvis du vil have fingrene i en brugt elbil, kan du søge blandt mere end 300 af slagsen: Se brugte elbiler på Bilbasen. Hvis du er mere interesseret i en hybridbil, kan du søge blandt knap 800 eksemplarer lige her; brugte hybridbiler på Bilbasen.

LÆS OGSÅ | Nu lander ny Tesla: Første test af Model 3 i Danmark

Af Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.