Berlingo e Highres PR-26
Elbiler
22. marts 2022

Første tur: Elektrisk Citroën Ë-Berlingo kunne være storfamiliens nye darling – men målet er aldrig i sigte

En elektrisk Berlingo lyder som en bil, der kunne være perfekt for mange danske familier – især fordi den er ekstremt rummelig og kun koster 275.000 kr. Hvis så bare den havde en rækkevidde, der kunne noget

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

Berlingo er et ikon. Det er det helt store ord, som kommer fra Citroën selv. For mange af os et ikon, der kun er til at grine af. Egentlig slet ikke et ikon, når det kommer til stykket, for ikoner er da noget, vi husker for noget positivt og ikke som noget, de fleste helst vil undvære?

For en lille gruppe mennesker er franske familiecontainer forbundet med enorm glæde – og ægte ikonstatus. Berlingo kørte ind i hjertet på mange danske familier (og mange europæiske familier) i slutningen af 1990’erne, og den første Berlingo kan du stadig møde på landevejen, både i Danmark, Frankrig og alle mulige andre lande.

Problemet er, at ikonet Berlingo med tiden er vokset, blevet dyr – for til sidst at være uinteressant og næsten glemt. De vilde pladsforhold og det simple får man ikke i en SUV, og jeg tror, at kunderne har kigget på prisen på Berlingo de seneste mange år og tænkt, at den var alt for dyr. Dacia Lodgy, simpel og praktisk, men for alt i verden billig, som den første Berlingo, har overtaget kunderne fra Berlingo.

Berlingo e Highres PR-23

El og kun el

Noget drastisk må til, åbenbart. Ikke at Berlingo pludselig bliver en SUV eller en crossover, for den forbliver det, den har været i hele sin karriere. En rummelig kassevogn med sæder til familien – 5 eller 7 personer. Det nye er, at Berlingo fra nu og resten af sin karriere kun fås som elbil. Ë-Berlingo.

Det er et statement, mere end det er af praktiske årsager. Som varebil fås Berlingo også fremover med klassisk forbrændingsmotor, så at kunder til udgaven med bagsæder ikke kan vælge andet end el er Citroëns måde at skille sig ud på. Det er ikke kun Berlingo, men også dens søstermodeller Opel Combo og Peugeot Rifter, der går over til ren el.

Jeg synes, det lyder som en fantastisk idé. Som statement og som praktisk, fremtidsorienteret løsning for moderne familier. En måde at gøre Berlingo relevant igen. Berlingo-familierne, også de mange som ikke ser Berlingo som et ikon på hverken den ene eller den anden måde, kunne i stor stil smutte rundt i byen, ved børnehaven, på genbrugspladsen og i det ganske danske land på strøm.

Berlingo e Highres PR-16

Priserne er folkelige

Jeg tvivler stærkt på, at det kommer til at ske. Kun de mest ihærdige, altså de ikon-fokuserede og de meget rummeligheds-orienterede, vil få et nemt liv med Ë-Berlingo. Det er Citroëns skyld, ikke kundernes.

Det overordnede, altødelæggende problem er ikke prisen, for den er helt i orden. Med 5 sæder og lavt udstyrsniveau fra 274.990 kr. (mere rimeligt udstyret med varme i sæderne, læderrat og automatisk klimaanlæg fra 294.990 kr.) – med 7 sæder og rimeligt udstyrsniveau fra 314.990 kr. 6. og 7. sæde, som sidder bagest, koster 20.000 kr. ekstra og kommer samtidig med forlænget karrosseri (475 cm i stedet for 440 cm), så bilen hedder Ë-Berlingo XL.

Læs også: Test: Hold turen k

Problemet er batteriet i forhold til bilen. Ë-Berlingo og søstrene, hvoraf kollega Simon for nylig testede Opel Combo-e, har samme batteripakke som Peugeot e-208. Samme batteri som en lille og meget lettere bil uden vindmodstand som en skibscontainer. Med en kapacitet på 50 kWh siger den officielle rækkevidde i Ë-Berlingo, med laveste udstyrsniveau og som femsæders, 285 kilometer. Med højeste udstyrsniveau i den længere XL falder tallet til 265 kilometer.

Berlingo e Highres PR-31
Berlingo e Highres PR-28
Berlingo e Highres PR-27
Berlingo e Highres PR-24
Berlingo e Highres PR-13
Berlingo e Highres PR-12
Berlingo e Highres PR-9

Hvem vil leve med det?

I det øjeblik, jeg på en kold martsmorgen sætter mig ind i en sort, fuldt opladet Ë-Berlingo Explorer XL, som er en 7-sæders med hele molevitten, viser den mig 224 kilometers rækkevidde. Det er nok til turen fra Tisvilde til Glostrup og tilbage igen, men jeg nøjes med turen den ene vej. Lidt bykørsel, men primært landevej og senere motorvej. Det er morgen, så der er trafik og ingen høj fart.

Vi er to ombord. Ingen larmende unger, ingen barnevogn, bamser eller bleer. Den kører som enhver anden Berlingo, Rifter og Combo, jeg har prøvet. Sidevindsfølsom, men stabil og komfortabel. Helt sløvt styretøj, så Ë-Berlingo mest føles som en meget stor kassevogn.

Berlingo e Highres PR-18

Det er noget specielt at køre det, der fra førersædet føles som en varevogn, når man er vant til en almindelig bil. Plads til alle sider. Især op mod loftet, hvor der er rum over forruden til krimskrams. Det er den højde, der er med til at give en problematisk vindmodstand. Det begrænser effekten af elmotorens 136 hk, som lige nøjagtigt kan bruges til to personer uden tung oppakning.

Højden forpurrer også enhver drøm om, at en storfamilie kan bruge Ë-Berlingo til alle deres gøremål. Jeg når frem til Glostrup, og rækkevidden er krøbet ned til cirka 95 kilometer. Turen fra Tisvilde til Glostrup er under 60 kilometer, men Ë-Berlingo har altså ædt sig gennem mere end det dobbelte fra batteriet for at nå frem. Hvis bilen var pakket med børn og udstyr, ville det se endnu værre ud.

Løsningen ligger lige for

Testbilens udstyrsniveau hedder Explorer. Det fineste og dyreste, som også koster på rækkevidden, fordi udstyr giver vægt. Og vægt koster rækkevidde. Explorer – opdagelsesrejsende, en der udforsker. Du kan udforske dit nærområde i Ë-Berlingo, men hvis du forsøger at komme til fjerne destinationer, ender du som de mest uheldige polarforskere: Du strander.

Jeg begriber ikke det lille batteri i Ë-Berlingo. Stellantis, moderskibet bag Citroën og de andre mærker, har et batteri på 75 kWh i andre biler. De skulle have valgt det til Ë-Berlingo og co. Tungere og større ja, og en dyrere bil, ja. Men Citroën fortæller selv, at Berlingo-købere har mange penge og vælger Berlingo, fordi den er et ikon for dem. Super. Det er bare at snyde kunderne, at Ë-Berlingo har en rækkevidde, som i praksis gør, at ingen kan køre på længere ture med hele familien.

Et ikon kræver pleje. Pleje med omtanke. Som de har været gode til det hos Ford og BMW med Mustang og Mini. Hvis Citroën ville bevise, at Berlingo fortjener den ophøjede status som ikon, burde de have gjort langt mere for sagen.


SPECIFIKATIONER

Citroën Ë-Berlingo XL Explorer

Motor: Elmotor Ydelse: 136 hk/260 Nm 0-100 km/t: 11,5 sekunder Tophastighed: 135 km/t Rækkevidde: 265 kilometer Mål (L/B/H): 440/ikke oplyst/188 cmBagagerumsvolumen: 1.050-3.500 liter

Pris: 339.990 kr. (Ë-Berlingo fås fra 274.990 kr.) Privatleasing: Ikke oplyst


Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen