november 15, 2022

Første tur: Toyota BZ4X kan asfalt, mudder og meget andet

Det har taget Toyota meget lang tid at lave sin første elbil. Men meget tyder på, at japanerne har fat i meget af det helt rigtige med den nye BZ4X
TEKST MORTEN B. BEK FOTO PR/Morten B. Bek

Elbiler er født forskellige, og jo flere af dem vi her på Bilbasen har gennem test- og prøvetursmøllen, jo mere klart står det, at forskellene stikker langt dybere end bare design og hestekræfter.

Jo flere elbiler jeg tester, jo mere forsvinder et sort-hvidt indtryk af batteristørrelse, motorkraft og rækkevidde – hver eneste ny elbil får en “mappe” på min interne harddisk, som gør sammenligning nemmere.

Jeg indrømmer, at der stadig er meget at lære om elbiler. Men i forhold til for bare et år siden, er jeg ved at se flere forskelle omkring vigtige aspekter. Det handler eksempelvis ikke kun om batteristørrelse – faktisk handler det langt mere om selve strømforbruget, som elbilen belaster battericellerne med.

LÆS OGSÅ | BMW i4, MG4 og Nissan Ariya med i finalen til Årets Bil i Danmark 2023

Tanken bliver påvirket af en mappe harddisken inde i mit hoved, hvor der står “Mellemstor elektrisk SUV/crossover”, bedst som jeg kører friskt på fabelagtige landeveje omkring Tirsbæk Gods ved Vejle. Jeg kører en af de nyeste, som skal lagres: Toyota BZ4X.

Den får rigtig meget ud af sine kWh

Den elektriske BZ4X, en af forbløffende mange biler i en klasse, som kun har to-tre år på bagen, har helt objektivt et batteri, som er for lille til en crossover i den klasse. Den rammer markedet med en kapacitet på 71,4 kWh, og det er instinktivt for lidt, når den mellemstore crossover ikke fås med større batteri. Det gør konkurrenterne, så det må jo være en stor fejl fra Toyotas side?

Nogle af de tunge typer i klassen fås med større batterier. VW ID.4 har en kapacitet på 77 kWh, og Nissan Ariya med et endnu større på 87 kWh.

LÆS OGSÅ | Test: Lille batteri giver god mening i lækker Nissan Ariya

Men uden at behøve at gå ret meget dybere i tallene, så overrasker den nye Toyota med brugen af sin kapacitet. Med 71,4 kWh kommer BZ4X i bedste fald 513 kilometer på en opladning, for den har et forbrug på cirka 14,4 kWh for hver 100 kilometer. ID.4 har en rækkevidde på 531 kilometer fra sine 77 kWh, og Nissan Ariya op til 533 kilometer med sine 87 kWh.

Ariya bruger i snit hele 18,1 kWh for hver eneste kilometer, mens ID.4 er noget bedre med 16,5 kWh. Men mod Toyota-forbruget er de begge grovædere. Noget af det kommer fra mindre effektive drivlinjer, men noget også fordi de vejer meget mere end BZ4X. Ariya med det store batteri vejer 226 kilo mere end den overraskende lette BZ4X, som kun vejer 1.895 kilo med forhjulstræk.

Om det kan mærkes? Det kan mærkes

Der er fine, meget snoede og velholdte veje lige udenfor Tirsbæks flotte arealer. Hvad der måske ikke er så perfekt, er våde veje pakket ind i visne blade, og alligevel står fordækkene på BZ4X solidt plantet i asfalten.

204 hk er ydelsen i den enlige elmotor, som Toyota, som Nissan i Ariya, har placeret i bilens front som trækkende element. Forhjulene får ikke overbalance, og der hives mindre i rattet ved fuld acceleration, end jeg har oplevet det i Ariya. Hvis man mener, man kan bruge det til noget, kommer BZ4X i en udgave med to elmotorer og 218 hk, som i hver sin ende er med til at danne firehjulstræk. Det koster 25.000 kr., og det koster omkring 50 kilometer rækkevidde.

LÆS OGSÅ | Duel: Sport på to måder med ID.5 GTX og Mustang Mach-E GT

BZ4X har med vægten på omkring 1,9 tons noget, Ariya ikke har. Lethed, smidighed og akkuratesse i svingene. Den flytter sig jævnt og prompte, og den kan meget vel være bilen i klassen med det bedste styretøj.

Der skal lyde en advarsel mod de 20” fælge, som Active-testbilen kører med. De kommer som en del af flere pakker, Design eller Premium, hvor man i en af dem får metallak og panoramaglastag for 16.000 kr., men de æder af rækkevidden.

Komforten er meget fin med de hjul, også komforten i Ariya overlegen, men hold fast i de 18”, som er standard. Måske forhandleren kan bytte dem ud, hvis man alligevel vælger en pakkeløsning?

Elbilen fra Toyota har lethed og et rigtig fint styretøj, så den klarer sig godt også på udfordrende landeveje

Hvad skal vi her? – Mere end vi tror

BZ4X bliver hurtigt lagret på min harddisk som en velkørende, køreglad og solid elbil i den mellemstore klasse. Den er mere udsat for indtrængende støj end den meget lydløse Ariya, men den gør det umiddelbart bedre på vigtige områder.

På Tirsbæk Gods’ skovveje finder jeg ud at, at BZ4X kan noget på et område, jeg tror, maksimalt 1 procent af kommende ejere vil udforske. Jeg kørte rundt på landevejen omkring godset, fordi jeg også kan tage elbilen med ud i skoven. Ud i mudder, på skrænter og i sand.

LÆS OGSÅ | Test: Tag bare Hyundai Ioniq 5 med over 300 hk, hvis du har lyst – og kan finde en

Jeg har aldrig kørt elbil i mudder og terræn. Kun på en grusvej med højt græs i midten. BZ4X har en søstermodel i Subaru Solterra, så træk på alle fire var givet fra starten. Hos Toyota er den ekstra elmotor som sagt ekstraudstyr, og for de 25.000 kr. er der også højere drejningsmoment – 337 Nm mod 266 Nm – køreprogrammer til mudder/sne og dyb sne og nedkørselsassistent med justerbar hastighed. Navnet til indstillingerne, X Mode, kommer sågar direkte fra Subaru.

Alene det, at Toyota i brochuren oplyser frihøjde, tilkørselsvinkel og vadedybde fortæller mig, at det ikke kan være helt for sjov. Frihøjden, mindst 17,7 cm, er intet vildt. Men BZ4X må køre i en halv meter vand.

LÆS OGSÅ | Aiways U6 lander som konkurrent til VW ID.5 til 379.990 kr.

Bilen har sine standarddæk på, og den moser sig, bakkende, op af en fedtet bakke, hvor jeg ikke ville kunne stå fast. Men det er de mudrede spor i skoven, lavet af utallige Land Rover Defenders gennem årene, hvor BZ4X nemt justeres præcist på plads, der er mest uventet. Den måde, man kan findosere elmotorernes kræfter er genial i terrænet.

Garantien lokker, priserne passer

En Toyota går aldrig i stykker, og år efter år arbejder den videre. Det er, i sagens natur, for tidligt at sige, om BZ4X slægter Avensis, Yaris og Corolla på, men japanerne selv er ikke i tvivl. 

Garantiforholdene er så gode, at jeg næsten kommer til at tro, at konkurrenterne ikke tror på deres egne bilers holdbarhed: Mindst 70 procent resterende brugbar kapacitet efter hele 10 år. Og op til 1.000.000 kilometer i perioden. Hvis man får sin BZ4X serviceret på et Toyota-værksted får man, som i alle nye Toyota, 10 års garanti på bilen. Bedre bliver det ikke, hvis man gerne vil føle sig rigtig tryg i ejerskabet af den første elbil.

LÆS OGSÅ | Duel: Kia EV6 og Skoda Enyaq er ikke folkefavoritter for sjov

For rigtig mange vil BZ4X være den første elbil. Toyota har loyale kunder, som ved, at når Toyota lancerer noget nyt, så virker det. Ikke kun nu og her, men i riiiigtig lang tid. Derfor vil det være fristende, når en Toyota-kunde skal skifte sin RAV4 Hybrid eller C-HR Hybrid ud, at der nu er en elbil fra Toyota.

Mange andre, som i dag intet forhold har til Toyota, bør også lade sig friste. Der er rigtig mange biler i klassen, og det kan være svært at skelne dem på andet end designet. Om ikke andet, så har BZ4X lagret sig eftertrykkeligt på min harddisk.

BZ4X bringer effektivitet, lethed og fornemme garantiforhold til klassen. Den giver lang rækkevidde og masser af udstyr til priser fra under 400.000 kr. – noget som konkurrenterne har svært ved at matche.


SPECIFIKATIONER

Toyota BZ4X FWD Active 

Motor: Elmotor (foran)
Ydelse: 204 hk/266 Nm
0-100 km/t: 7,5 sekunder
Tophastighed: 160 km/t
Forbrug: 14,7 kWh/100 kilometer
Batterikapacitet: 71,4 kWh
Rækkevidde: 504 kilometer
Ladekapacitet: Op til 150 kW
Mål (L/B/H): 469/186/160 cm
Køreklar vægt: 1.895 kilo
Trækvægt: 750 kilo
Bagagerumsvolumen: 452 liter

Pris: 419.990 kr. (BZ4X fås fra 397.990 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 24.995/5.195 kr. (BZ4X fås fra 24.995/5.045 kr.)*
Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst

*Leasingperioden er 60 måneder


9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS