marts 23, 2024

Hvad skal jeg gøre med min nuværende bil, når jeg køber en ny?

Afhængigt af standen har du en række forskellige muligheder, når du skal vælge, hvad du vil gøre med din nuværende bil. Læs om dine muligheder her.

AF: Bilbasen Blog

I dette blogindlæg kan du læse om:

  • Hvad du kan gøre med din nuværende bil, når du køber en ny
  • Hvilke muligheder du har, hvis du vil sælge bilen
  • Hvordan du skrotter din bil

Når du beslutter dig for at købe en ny bil, har du flere muligheder for at skille dig af med den gamle model på en god måde. 

Den bedste løsning afhænger af bilens stand, men det er også afgørende, om du har mod på selv at sælge bilen til en ny ejer, eller om du vil afsætte den til en forhandler. Du kan selvfølgelig også vælge den praktiske udvej: at skrotte bilen.

De tre mest almindelige løsninger er: 

  • Sælg din bil
  • Byt din bil ind
  • Skrot din bil

Lad os se nærmere på de fire løsninger her:

Sælg din bil privat

Hvis din bil stadigvæk er i god stand, bør du overveje selv at finde en ny ejer. Det har aldrig været nemmere at sætte sin brugte bil til salg: Du kan annoncere på en online platform som Bilbasen og allerede få bud fra interesserede købere samme dag. 

Måske føler du, at du mangler den nødvendige know-how eller erfaring til at varetage et bilsalg. Du skal vide, at mange uprøvede bilejere er gået samme vej som dig og endt med en fuldstændig uproblematisk handel alligevel.

Det kan imidlertid være en god ide at få et autoriseret autoværksted til at besigtige din bil og hjælpe dig med at fastsætte en korrekt pris.

Værkstedet kan også hjælpe dig med at vurdere, om det kan betale sig at reparere eventuelle skader eller mangler inden et forestående salg. Og så er det selvfølgelig en god ide at undersøge, hvordan biler som din generelt er prissat.

Sælg din bil til forhandler

Ønsker du ikke selv at gå på markedet med bilen, kan du vælge at sælge den til en bilforhandler. Undersøg altid på forhånd, hvad lignende biler sælges til på eksempelvis Bilbasen, inden du besøger den første bilforhandler.   

Du skal være varsom med den type salg, hvor forhandleren sælger bilen på dine vegne. Denne type salg kaldes for kommissionssalg eller anvisningssalg. Du risikerer nemlig stridigheder omkring ansvaret for de skader og fejl, som bilens nye ejer måtte komme ud for.

Det kan også være en god ide at tjekke en bilforhandler på Firmatjek, som er oprettet af Nævnenes Hus. Her kan du se en oversigt over virksomheder, som ikke efterlever Forbrugerklagenævnets afgørelser.

Byt din bil ind

Hvis du køber din nye bil hos en forhandler, kan du overveje at bytte din gamle bil ind. Du aftaler værdien af din gamle bil med forhandleren. Efterfølgende indgår prisen som en del af betalingen for din nye bil. 

Fordelen ved denne model er, at du ofte kan få en forholdsvis høj værdiansættelse på din gamle bil, fordi du “til gengæld” køber en ny bil af forhandleren.

Under alle omstændigheder skal du sørge for at møde velforberedt op hos forhandleren. Det vil sige, at du har undersøgt, hvad du kan få for din gamle bil hos andre forhandlere.

Der er en vigtig tommelfingerregel: Tal altid med flere forhandlere, før du træffer en beslutning.

Når du bruger dit gamle køretøj som byttebil, er det vigtigt, at du ikke giver forhandleren nogen garantier på den gamle bil. Slutsedlen skal reflektere bilens reelle værdi og stand, og når den er underskrevet, skal det ikke være muligt for forhandleren at gøre dig ansvarlig for eventuelle nyopståede mangler eller skader.

Skrot din bil

Hvis din bil er i så dårlig stand, at den ikke er værd at reparere, kan du overveje at skrotte den. Det er en nem måde at slippe af med din gamle bil og samtidig få penge for den. 

Du bliver ikke ligefrem millionær af at skrotte din bil. Den nuværende skrotningsgodtgørelse er på 2.200 kr. for personbiler. Dog er beløbet skattefrit, og du betaler ikke noget gebyr for at få bilen skrottet.

Den relativt sparsomme skrotningsgodtgørelse betyder, at du altid bør undersøge, om din gamle bil virkelig ikke har større værdi i anden sammenhæng. Som et salg til en bilforhandler eller reservedelsbil til et autoriseret bilværksted.

Det kan selvfølgelig også være, at du simpelthen ikke orker at bruge mere tid på den gamle spand. Så er skrotningsgodtgørelsen helt sikkert en hurtig vej ud.

Du kan få skrotningsgodtgørelse for din gamle bil, hvis den opfylder følgende betingelser:

  • Bilen skal være afmeldt i Motorregistret efter d. 31. marts 2000.
  • Bilen skal være indleveret til en af Miljøstyrelsen godkendt ophugger.
  • Forhandlere og autoværksteder kan ved aftale med en godkendt ophugger, agere på vegne af denne og derved også være indleveringssted.
  • Bilen må ikke eksporteres efterfølgende. Dvs. den må ikke indregistreres i et andet land efter afmelding i Motorregistret, og der må ikke være opnået godtgørelse af registreringsafgift.
  • Du skal som udgangspunkt være den sidst-registrerede ejer af bilen.     

Læs mere om, hvordan du finder Miljøstyrelsens godkendte ophuggere, og hvad du skal gøre for at få skrotningsgodtgørelse på borger.dk.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS