juni 27, 2018

Kø-alarm: Populær strækning med fuldt stop på vej mod sommerferien

Der er udsigt til massive trafikkøer på den nordlige del af A7 i år. Derfor skal du time rejsetidspunkterne bedst muligt for ikke at spilde op mod adskillige timer bag rattet.

Af: Jan Lang / d. 27. juni 2018

Vi elsker at køre på ferie i egen bil. I juli måned kører over én million afsted sydover sammen med familien, og det sker primært via to hovedfærdselsårer ned gennem Tyskland.

Sjællænderne kører på autobahn A9, mens fynboer og jyder tager autobahn A7, der starter ved den dansk-tyske grænse ved Padborg. Desværre for jyderne og fynboerne er der udsigt til massive kødannelser efter omkring 70 km kørsel, når de har passeret Neumünster, mens sjællænderne slipper mere nådigt. Men hvad er det, der volder problemer for jysk-fynske feriebilister?

LÆS OGSÅ: Elektrisk roadtrip: Sådan er det at køre på ferie i en Tesla

De seneste fire år har tyskerne udvidet vejbanerne syd for Neumünster fra to til tre vejbaner i hver retning. Det vejprojekt strækker sig over godt 90 km ned mod Hamborg, og er desværre først færdigt sidst på efteråret.

Undgå Hamborg: Op mod seks timers kø

Samtidig er Hamborg påbegyndt en overdækning af en strækning af A7 ned mod Elben-tunnelen, og det medfører et massivt vejarbejde på en 15 km lang strækning. Sammen med et andet mindre vejprojekt giver det 110 km vejarbejde på de sidste 120 km motorvej fra Neumünster til Hamborg.

Dét kan ikke undgå at medføre kødannelser, især når sommerferietrafikken er på sit højeste i weekenderne hen over sommeren.

Det er stort set samme situation som sidste år, og her var der på nogle dage over seks timer kø ved Hamborg. Derfor anbefaler den tyske bilistorganisation ADAC, ganske enkelt at man undgår Hamborg i myldretiden på de store rejsedage i sommer.

LÆS OGSÅ: Så meget koster det at tage bilen på ferie

Det vil være ærgerligt at starte bilferien med at sidde i en massiv trafikkø. Derfor handler det om, at planlægge ud- og hjemrejse således, at man kommer nemmest muligt forbi vejarbejderne ved Hamborg.

Faktisk anbefaler ADAC, at man helt undgår strækningen ved Hamborg i dagtiden fredag, lørdag og søndag i juli måned. Feriebilisterne har naturligvis meget fokus på udrejsen, men det handler jo også om at få en god hjemrejse, og her skal man igen undgå Hamborg på de mest belastede tidspunkter.

Overvej A9: Når omvejen bliver en genvej

Mens jyderne og fynboer altså kan se frem til udfordringer på deres hovedvej til feriedestinationerne, så ser det noget nemmere ud for sjællænderne, der i vid udstrækning benytter den østlige autobahn A9. Her er der ikke udsigt til større vejarbejder og kødannelser. Det kan være værd at overveje for de jyder og fynboer, som skal på sommerferie i Tjekkiet, Østrig og det nordøstlige Italien, hvor bl.a. Gardasøen ligger.

LÆS OGSÅ: Ferrari F40 med snekæder: Den ultimative campingferie

Kører man af A7 lige før Neumünster og drejer østover, så kan man komme over på A9. Omvejen er godt nok 120 km længere end den lige vej ned ad A7, men så slipper man for vejarbejderne ned mod Hamborg. Det kan være et godt alternativ for dem, som holder ferie i den østlige del af Europa.

Anbefalingen bliver ikke ringere af, at der faktisk også er et stort vejarbejder på godt 30 km længere sydpå ad A7 syd for Hannover, hvor vejbanerne også bliver udvidet fra to til tre i hver retning.

Skal de jyske og fynske feriebilister til Frankrig og den vestlige del af Italien, så er det vanskeligt at undgå A7. Her handler det til gengæld om timing.

Der er 170 km mellem den danske grænse ved Padborg og Hamborg. Uden kødannelser vil turen tage omkring to en halv time, da der i øjeblikket er hastighedsbegrænsninger på 60 og 80 km/t på lange strækninger.

LÆS OGSÅ: Rabat på Storebælt: Sådan kommer du billigst over broen

Skal man undgå myldretiderne, så skal man passere Padborg kl. fem om morgenen eller kl. et om eftermiddagen. Alternativt kan man køre afsted først på aftenen omkring kl. 18 fra Danmark, og derved køre nogenlunde ugeneret sydpå.

Tyske trafikmeldinger

Talskvinde Melanie Mikulla fra ADAC medgiver også, at kørsel om aftenen og natten giver den korteste rejsetid, men især natkørsel skal man være påpasselig med.

– Hvis man kører om aftenen er det sikrest at dele turen op i to dele, hvor man så hviler sig i nogle timer. Det er hårdt at køre om natten, fordi det strider mod vores døgnrytme, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Stem på Årets brugtbil 2018: Her er de fem finalister

Melanie Mikulla anbefaler ligeledes at lytte til de tyske trafikmeldinger undervejs, og følge rådene herfra. Alle større tyske radiostationer har regelmæssige orienteringer om vejsituationen, sådan som vi kender det fra DR’s P4 i Danmark.

Men før du begiver dig afsted, er det måske en god idé at få et overblik over, hvor høje bøderne er i nogle af de lande, du forventer at køre igennem. Det har vi samlet lige her.

Gode råd fra ADAC om feriekørsel i Tyskland

  • Start med at tjekke trafiksituationen inden du kører afsted. Det gælder også, hvis du overnatter i Tyskland. Brug internettet eller lyt til radioen
  • Undgå de værste udrejse- og hjemrejsetidspunkter som er fredag til søndag i juli og august, især i myldretiderne
  • De mindst trafikbelastede rejsedage er tirsdage og onsdage, og så er vejsituationen generelt bedst tidligt og sent på dagen
  • Har du mindre børn med, så hold gerne en pause hver anden time
  • Del rejsen op og hvil dig nogle timer, hvis du vælger at køre om natten
  • Du behøver ikke miljømærker, hvis du udelukkende kører på autobahn
  • Sørg for løbende at orientere dig om trafikken undervejs via trafikmeldingerne i radio, og følg rådgivningen her

Kilde ADAC

Gør plads til redningskøretøjerne

Tyskerne bruger en helt særlig metode til at skabe plads til redningskøretøjerne i forbindelse med uheld på de tyske motorveje. Er der kø, så skal biler, busser og lastbiler holde til venstre i venstre spor og til højre i højre spor. Derved kan redningskøretøjerne kan komme frem i midten.

Den tyske bilistorganisation har lavet en fin instruktionsvideo, se mere her:

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jan Lang

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS