Kategorier
Forbrugerstof Nyheder

Se kortet: Her skal du passe mest på fotovogne

Mere end en halv million bøder har de danske fotovogne udskrevet i det forgangne år. Nye tal afslører, hvor risikoen for en dyr hilsen fra politiet er størst.

Af: Esben Skrumsager / d. 9. april 2019

Fart dræber. I mere end 70 procent af ulykkerne på de danske veje er fart en medvirkende årsag, viser tal fra Rådet for Sikker Trafik. Et effektivt værktøj til at få nedbragt hastigheden lokalt er de permanente fartkontroller – de såkaldte stærekasser – som foreløbigt er placeret på 11 strækninger i Danmark.

Men når der for alvor skal skrabes penge ind, er de knap 100 fotovogne langt mere effektive. Mere end 540.000 fartbøder udskrev de såkaldte ATK-vogne i 2018, viser tal fra Rigspolitiet, som sammenligningstjenesten Mikonomi har fået aktindsigt i.

SE OGSÅ | Fotovogne: Sådan ved du, om du er blevet fotograferet

Fotovogne: Her er de mest “fotograferede” kommuner og veje

Men hvor skal du egentlig passe mest på fotovogne? Det har Mikonomi.dk forsøgt at illustrere på baggrund af datoen fra Rigspolitiet. Du kan i nedenstående kort se, hvor mange fartbøder der er i givet i din kommune pr. fotovogn, der har været ude på vejen. Derudover kan du se, hvilke tre veje der oftest har haft besøg af en fotovogn i din kommune.

Tryk på din kommune i kortet herover for at se antallet af ATK-udstedte bøder samt de tre strækninger, hvor der er størst risiko for at blive blitzet.

I Aalborg og Vejle Kommune var der henholdsvis 380 og 280 fotovogne ude på vejene i løbet af det forgangne år. Til sammenligning var der i gennemsnit 97 fotovogne ude på vejene pr. kommune. Nedenstående kommuner ligger derfor en del over gennemsnittet, når det kommer til antallet af fotovogne.

TIL SALG | Ugens fund: Fuldt udstyret politibil med V8

5 kommuner med flest besøg fra en fotovogn

Kommune Antal  i 2018 Aalborg Kommune 380 fotovogne Vejle Kommune 280 fotovogne Aarhus Kommune 223 fotovogne København Kommune 215 fotovogne Silkeborg Kommune 206 fotovogne

5 kommuner med flest fartbøder

Kommune Antal  i 2018 København Kommune 53.494 fartbøder Slagelse Kommune 50.830 fartbøder Aalborg Kommune 27.230 fartbøder Vejle Kommune 17.381 fartbøder Odense Kommune 17.209 fartbøder

De fem kommuner med flest fartbøder i 2018 står for 30,49% af de samlede 544.974 fartbøder, der blev skrevet i 2018 ved automatisk fartkontrol.

Københavns Kommune står derudover alene for 9,8% af det samlede antal af fartbøder.

Det er dog ikke alene de almindelige danske bilisters fortjeneste, at indtægterne fra ATK-vognene kan gøres op i milliarder. De danske betjente har også selv skæppet i kassen ved at køre for stærkt uden gyldig grund til det. Det kan du læse mere om her: Her kørte politiet alt for stærkt i 2018.

LÆS OGSÅ | Sådan spotter du en civil politibil

LÆS OGSÅ | 3 biler der får dig til at ligne en civilbetjent

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.