Kategorier
Elektrisk Forbrugerstof Nyheder

Minibilen er ved at dø, men strøm genopliver den

Den kommende Euro 7-norm kan hurtigt og effektivt aflive små biler med forbrændingsmotor. De bliver for dyre at producere. Ford Fiesta er allerede udgået – og VW Polo er i farezonen.

TEKST MORTEN B. BEK FOTO MORTEN B. BEK/PR

Forbuddet i EU mod biler og varevogne, som udleder selv den ringeste mængde skadelige stoffer, der hvor bilerne kører, er en realitet. Det betyder, at biler med forbrændingsmotor fra 1. januar ikke længere kan sælges i EU.

Men længe inden vi fejrer nytåret den 31. december 2034, vil det være slut med rigtig mange af de biler og varevogne med forbrændingsmotor, vi kender i dag. Reglerne strammes allerede i 2030, så det er svært at lave biler med forbrændingsmotor, som er “renlige” nok.

LÆS OGSÅ | Video: Hvad EU-forbuddet mod forbrændingsmotorer egentlig betyder

Hvis 2030 virker som noget, der pludselig ligger ret tæt på, hvad så med 1. juli 2025? Et forslag i EU lægger op til, at en ny norm for blandt andet udledning skal træde i kraft fra den dato – og den nye Euro 7 giver nye vanskeligheder for bilproducenterne.

Vi vil savne den lille spilopmager Fiesta ST. Den er, sammen med alle øvrige Fiesta-modeller, inde i det sidste halve år af sin levetid. Efter det er det helt slut med Fiesta

Forudser en merudgift på op til 37.500 kr.

Euro 7-normen skal afløse den allerede forholdsvis skrappe Euro 6d-norm, som trådte i kraft den 1. januar 2021. Når EU laver en norm, tager den ikke kun hensyn til tal fra bilproducenterne og laboratorietest. Der tages også hensyn til målinger lavet ude i virkeligheden – og bilernes holdbarhed.

Med Euro 7 bliver langt striksere, når det kommer til udledning. Under normen måles biler under mere realistiske forhold og i længere tid. Svingende temperaturer, korte ture (som til bageren) – og skadelige stoffer fra bremser og dæk.

LÆS OGSÅ | Officielt: EU forbyder forbrændingsmotorer fra 2035

Nye normer for sikkerhed vil også blive indført i EU, hvorfor biler som standard skal udstyres med mere avanceret og dyrere sikkerhedsudstyr.

Det er en merpris, som man nok kan sluge, hvis man køber en stor bil til en forholdsvis høj pris. Men hvis man køber en mikro- eller minibil, kan merudgiften blive ekstrem i forhold til købernes økonomiske formåen.

LÆS OGSÅ | Video: Bag om Årets Bil i Danmark 2023

I EU regner man med en merudgift på 90-150 euro, altså omkring 700-1.100 kr. Men hos Volkswagen, har den nyligt indsatte chef Thomas Schäfer udtalt til engelske Autocar, at merprisen mere realistisk vil blive 3.-5.000 euro. 22.500-37.500 kr., hvis eksemplet er en Polo. Derfor overvejer Volkswagen lige nu, om Polo skal udgå, når de nye regler og krav bliver gældende.

VW Polo kan blive det næste offer for konstant stigende krav til sikkerhed og udledning

Et problem for den almindelige bilkøber

Hos Ford slipper man helt for at tage stilling til, om minibilen Fiesta skal leve videre under strengere normer. Den har nemlig allerede fået dødsstødet, og den udgår efter næsten 50 år i sommeren 2023.

Hvis Ford kan sige farvel til Fiesta, og Volkswagen overvejer at lade Polo udgå, kan det samme ske med mange andre minibiler, men også de tilbageværende mikrobiler og mange mindre crossovers.

LÆS OGSÅ | Video: Få tjekket batteriet før du køber brugt elbil

Det er ikke et problem, hvis man har råd til at købe den bil, man har lyst til. Men for de danskere og andre europæere, som køber en lille bil, fordi pengene og behovet rækker til det, er det meget dårlige nyheder.

De tilbageværende små biler med forbrændingsmotor kan blive uforholdsmæssigt dyre. Så taler vi pludselig om, at folk beholder deres gamle bil – til skade for sikkerheden på vejen og udledningen af skadelige stoffer.

Nissans kommende afløser for, regner vi med, Micra, bliver sandsynligvis præsenteret i 2023

Minibilen skal nok overleve. I takt med at det bliver billigere at producere komponenter til elbiler, hvor især batterierne i dag er dyre, kommer der flere små elbiler. Biler som Peugeot e-208 og Opel Mokka-e, som også for nylig har fået nyt batteri med mere brugbar rækkevidde. Små elbiler er på vej fra blandt andet VW, Nissan og Cupra.

LÆS OGSÅ | Peugeot e-208 rammer 400 kilometer

Men før vi når til, at en lille elbiler kan opfylder kundernes behov, udvalget er stort nok og priserne virker rimelige, kan der blive et tomrum, hvor rigtig mange prisbillige biler vil være forsvundet.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.