juli 31, 2023

Tænk alternativt, når du køber brugt bil

Når man køber brugt, er en stor del af afskrivningen allerede klaret. Men det kan alligevel betale sig at gå efter mindre populære biler, som kan give rigtig meget for pengene.

TEKST Morten B. Bek FOTO Bilbasen

Med snusfornuft kommer man langt, hvis man er ude efter en brugt bil. Man kigger selvfølgelig på priserne på sammenlignelige biler, og det er en god idé at sætte sig ind i, hvilke typiske fejl man kan møde i de forskellige bilmodeller.

Og så er der snusfornuft på en anden måde. Hvis man kan slippe et mantra om, at man aldrig kunne drømme om at købe – og det her er bare eksempler – en fransk eller koreansk bil eller en bil af et bestemt mærke, kan pengene række længere, end man tror.

En Volkswagen Passat er en meget eftertragtet familiebil, som er solgt i mange eksemplarer i Danmark. Derfor holder den godt på værdien, og derfor er den dyr på brugtmarkedet. Efterspørgsel og pris har det med at gå hånd i hånd. Men hvad med at prøve en tilsvarende Hyundai i40 i stedet?

De “upopulære” biler giver meget for pengene

Nyprisen og i endnu højere grad værditabet og dermed også efterspørgslen er det, der bestemmer prisen på brugtmarkedet. Nogle biler taber efter 3 år langt mindre end andre biler, og selv efter 5-8 år kan en model som VW Passat være dyr at få fingre i på brugtmarkedet.

På Bilbasen kan man sammenligne på kryds og tværs, og når vi dykker ned i de mange VW Passat til salg, er det tydeligt, at selv 10 år gamle eksemplarer kan holde høje priser, og som stationcar holder den tyske model typisk prisen endnu bedre. Vi finder en 2015-udgave (registreret første gang i oktober) af sedanen med 1,6-liters TDI-dieselmotor med 120 hk, manuel gearkasse og 198.000 kørte kilometer. Prisen er 149.900 kr. hos AL Biler i Asaa.

Der er langt, langt færre Hyundai i40 til salg på brugtmarkedet. Bilen blev aldrig populær i Danmark, og for mange vil det være en ukendt model. Men den kan på mange områder måle sig med Passat.

Vi finder en 2015-version (registreret første gang i november) af sedanen, men en stationcar er også tilgængelig. Bilen til salg hos MP Biler i Køge har 1,6-liters CRDi-dieselmotor med 115 hk, manuel gearkasse og 141.400 kilometer bag sig. Prisen ligger, trods langt færre kørte kilometer, markant under prisen på Passat-eksemplet: 109.800 kr.

Med i40 får man en ret moderne bil med masser af udstyr, og motoren i eksemplet har mange kilometer foran sig. Fordi i40 ikke findes i mange eksemplarer som brugt, og den er ret ukendt, kan den være sværere end en Passat at prissætte, hvis man vil sælge den igen – men da Hyundai er et anerkendt mærke, burde det ikke være et problem.

VW Touran? – Prøv den her i stedet

Der er mange eksempler på “upopulære” biler, hvor man får mere for pengene, end man gør med eftertragtede biler. Hvad med en Renault Talisman i stedet for en Skoda Superb? Eller en Peugeot 508 i stedet for en Ford Mondeo?

De praktiske MPV-modeller er næsten forsvundet på nybilsmarkedet, men på brugtmarkedet lever de i bedste velgående. Bare fordi bilproducenter som Citroën, Ford og Renault har opgivet at sælge MPV-modeller fra ny, er det ikke det samme som at danskerne ikke har et blødt punkt for dem.

VW Touran er en klassisk MPV og nok den mest eftertragtede MPV – og man får lov at betale for den multifunktionelle bil og dens kvaliteter og popularitet. En Touran 1,4 TSI Comfortline med 150 hk fra 1. måned 2016 med 90.000 kilometer på tælleren, til salg hos Volkswagen Næstved, koster som brugt 229.900 kr.

Det er langt over hvad budgettet tillader for mange, som har behovet for en familiebil. En Ford C-Max vil typisk være billigere, men hvis man tænker bredere og mere alternativt, kommer en Kia op på lystavlen: Carens.

Kia Carens har, som Citroën C4 Picasso og Renault Scenic, forladt markedet for nye biler for længe siden, og den står som en af de mindst sælgende Kia-modeller til dato. Men som alternativ til Touran er der rigtig meget godt at sige. Carens er komfortabel, sikker og kommer med syv sæder, og det brugte eksemplar vi har fat i, en 1,6 GDi med 136 hk med udstyrsniveau Style+ fra 1. måned 2015, har med 145.000 kilometer bag sig mange kilometer foran sig.

Den brugte Carens er til salg hos Autolandet i Køge til 129.800 kr. Den er et år ældre end vores Touran, men det gør næppe den store forskel, når begge biler har en forholdsvis høj alder. Her er det service og vedligehold, der i større grad tæller.

Hyundai i40 og Kia Carens var upopulære, da de kunne fås som nye, og det er brugtkøbernes fordel. Men det er svært at generalisere. Nogle modeller, som fra nye ikke var eftertragtede, kan sagtens have udviklet sig til eftertragtede brugtbiler – og så holder de en høj værdi. Hvis det virker svært at gennemskue, så er der kun en løsning: Kom i gang med sammenligningen mellem bilmodeller på Bilbasen.


Brugte biler til salg på Bilbasen

Se flere brugte biler til salg på Bilbasen lige her

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS