Test: Hyundai Santa Fe – strømført koreansk kampvogn med 7 sæder
Man behøver ikke smide alle ambitioner om en fed familiebil over styr, bare fordi man har mange børn. Det er den nye Hyundai Santa Fe et lysende eksempel på.
Af: Simon Hallenslev / d. 15. marts 2019
Tesla har netop præsenteret en ny bil, der bliver lillebror til den store Model X. Det er nemlig en lille SUV, der er sat til at køre fra fabrikkerne i 2020.
Vi kigger nærmere på den dugfriske Tesla og ser, hvad vi kan forvente os.
LÆS OGSÅ | Nu lander ny Tesla: Første test af Model 3 i Danmark
Model Y bliver større og mere rummelig end Model 3. Men samtidig bliver den mindre voldsom og pladskrævende end Model X. Model Y falder således ned i det uhyre populære SUV-segment, og det bliver dermed Teslas andet forsøg på at lave en bil til masserne.
Det bliver muligt at tilkøbe en tredje sæderække som ekstraudstyr, hvilket giver plads til syv personer i den ellers ret kompakte bil. Du skal dog vente lidt længere på tredje sæderække, da det først bliver klar året efter lanceringen i 2020.
LÆS OGSÅ | Tesla lukker butikker og fyrer personale – nu skal bilerne være endnu billigere
Ligesom Model 3 kommer Model Y til at køre med to uafhængige elmotorer, der hver styrer for- og baghjul. I Performance-versionen kommer Model Y ifølge Tesla til at accelerere fra 0 til 100 km/t på 3,5 sekunder.
Interiøret er nærmest identisk med Model 3, hvor minimalisme er nøgleordet, og samtlige af bilens funktioner er samlet i en 15-tommer skærm i midterkonsollen – og det er inklusiv speedometeret. Fuldt glastag er ligeledes noget, der følger med fra Model 3 til Model Y.
Mens alle Teslas modeller som standard kommer med nødbremse og kollisionsadvarsel, så bliver det til Model Y muligt at købe ”Full Self-Driving capability” der er Teslas mest avancerede autopilotsystem, som endnu ikke er implementeret i nogle af deres biler.
Dette avancerede system bliver væsentligt vildere end Teslas nuværende autopilot, der har adaptiv fartpilot, og som selv kan holde og skifte vejbane på motorvejen.
LÆS OGSÅ | 3 brugte biler med selvkørende funktioner
”Full Self-Driving capability” betyder, at Model Y selvstændigt vil kunne køre og navigere i bytrafik og på småveje, uden at du selv skal have en finger på rattet.
Som bonus siger Tesla også, at det snart ikke længere vil være nødvendigt at hente bilen på parkeringspladsen. Model Y kommer omvendt til at hente dig fra parkeringspladsen – i ægte James Bond-stil.
Det forventes, at Model Y kommer til at have en rækkevidde på omkring 500 kilometer, hvilket er 30 kilometer mindre end Model 3.
Prisen på den billigste Tesla Model Y i USA kommer til at lyde på 39.000 dollar. En dansk pris vil inklusive afgifter derfor formodentlig lande på et beløb i omegnen af 430.000 kroner.
Standard: Ca. 430.000 kr. (39.000 dollar)
Long Range: Ca. 485.000 kr. (47.000 dollar)
Dual Motor: Ca. 520.000 kr. (51.000 dollar)
Performance: Ca. 620.000 kr. (60.000 dollar)
Kilde: Bil Magasinet
LÆS OGSÅ | Middelmådig Model 3: Tesla er presset på pålideligheden
Som nævnt kommer Model Y til at dele mange komponenter med den ganske nylancerede Model 3 – og det er absolut ikke tilfældigt.
Ved at bruge mange af de samme dele fra Model 3 i Model Y, bliver Teslas produktionsapparat – og pengepung – ikke belastet i samme grad, som hvis de skulle lave en helt ny bil fra bunden.
Model Y er altså en ny massemarkedsbil fra Tesla, der bygges omkostningseffektivt med Model 3 og som falder lige ned i et marked hvor efterspørgslen på høje SUV’er er kæmpe stor og konstant voksende.
Og det er formodentlig tiltrængt. For økonomien hos den amerikanske elbil-producent har i årevis været en alvorlig akilleshæl, som du kan læse i denne klumme af Christian Frost: Har Tesla kurs mod kollaps eller succes?
Man behøver ikke smide alle ambitioner om en fed familiebil over styr, bare fordi man har mange børn. Det er den nye Hyundai Santa Fe et lysende eksempel på.
Den ligner en Maersk-skibscontainer, og den har samme farve. Den første elektriske Mercedes-Benz G-Klasse er lige så vild, som den skal være.
Det kræver nærmest ekspertviden at gennemskue muligheder og faldgruber, når man skal have ny elbil. Netop derfor spørger vi en forbrugerøkonom om, hvordan man bedst navigerer mellem køb og leasing i et uforudsigeligt marked.
Der er god plads mellem Kia EV3 og EV6, og i efteråret fyldes hullet ud med den kinesisk producerede EV5. Den elektriske afløser til Sportage byder på rækkevidde op til 555 kilometer.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.