Elektrificeringen af Audi A5 Avant fremstår som en svag skygge i specifikationsarket, da der kun er tale om mild hybrid. Og fordi det endnu er usikkert, om plug-in hybridvarianten finder vej til Danmark, svinder kundegruppen til denne bekostelige benzinvariant ind til en flok så lille, at de kunne samles i et forsamlingshus i provinsen.
Ikke desto mindre er Audi A5 Avant en traditionel stationcar med mange styrker, men også svagheder, man skal have for øje. Find ud af hvilke, når jeg tester den lige her.

En stationcar til lange ture
Hvis der er noget, en stationcar skal excellere i, så er det at transportere familien og al dens habengut over lange distancer i høj komfort. Det gør Audi A5 Avant.
Med en kapacitet på 476 liter er bagagerummet ikke i Passat-territorium (som pakker op til 690 liter), men dog stadig ret rummeligt. Stationcar-konturerne sikrer et bredt og højt rum, der med lidt pakketeknisk snilde bør rumme en hel families oppakning til en sommerferie.
Bagsædet følger samme stil. Fraværet af batteri i bunden giver en dyb brønd til fødderne, så baglårene forbliver i siddehynden, mens der også er rigeligt knæ- og hovedplads. Midtersædet er ikke noget at råbe hurra for, takket være en ret markant kardantunnel.



Testbilen er udstyret med S-interiør, der kaster sportssæder og sort læder af sig for 19.500 kr. i ekstraudstyr. Det lyder måske dyrt, og særligt når man ser, at man også skal betale 16.600 kr. for at få dem med elektrisk justering.
Læs også: Første tur: Audi Q5 kan stadig
Prisen glemmes dog hurtigt, når man finder sig til rette i de fede forsæder. Sportssæderne tilgodeser selv brede skuldre, giver god lårstøtte og alle de justeringsmuligheder, man har brug for. En optimal køreposition opnås med lethed, og førersædet er et oprigtigt godt sted at opholde sig.
Og kørekomforten?
Kørekomforten når sit absolutte toppunkt på motorvejen, hvor Audi A5 Avant ganske tydeligt er Autobahn-geprüft. Jo hurtigere man kører, desto roligere ligger A5 på vejen, og ved 130 km/t føles den decideret hjemme. Om det er vindstød eller ujævnheder i vejen, så skal der meget til, at de udfordrer retningsstabiliteten.




Og apropos vindstød og ujævnheder, så får de heller ikke lov til at give megen lyd af sig inde i kabinen. På motorvejen forbliver støjniveauet lavt, hvilket mindsker træthed over de lange stræk, så turen til Sydfrankrig med lidt god vilje kan klares i ét hug.
Den eneste lyd, der kan blive træls, hører man i de 8-10 sekunder, det tager for den firecylindrede turbomotor at komme op til motorvejshastighed. Med 204 hestekræfter er det ikke en motor, der mangler kraft eller kompetence, men det er heller ikke en motor, man forelsker sig i.

Ros skal benzinmotoren dog have for sin samarbejdsvillighed med dobbeltkoblingsgearkassen i syv trin. Denne parring kan variere kraftigt fra model til model, men i den nye A5 Avant har Audi fundet melodien. Gearkassen er ikke markedsledende hurtig, men den er solid på en måde, hvor den er svær at stresse. Det går sjældent i kage.
Solid er også ordet at bruge om Audi A5 Avant, når man trækker den ud af habitatet på motorvejen. Den er ikke sjov eller indlevende på landevejen, som en BMW 3-Serie kan være det. I stedet er den rolig og raffineret med et let, men præcist styretøj samt en undervogn, der minimerer krængning uden at blive for kontant.
Kvaliteten lider et knæk
Hvor er så denne svaghed, jeg nævnte i begyndelsen? Det er tilbage i kabinen, hvilket kan virke overraskende, når den ser ud, som den gør, og rummer hele familien. Det er i den oplevede kvalitet, der er problemer.




Der var engang, hvor Audi gnubbede skuldre med BMW, når det kom til byggekvalitet – og ofte kunne snige sig foran, fordi de turde lege med formgivningen mere end de konforme kammerater fra Bayern. Det kan de ikke længere.
Hård plast er krøbet for højt op til, at det er acceptabelt i en premiumbil. Helt op omkring grebet til døren, tæt på det omstændige touch-panel til lys, spejle og centrallås, er der plastik.
Værre er panelerne i pianolak. Det fylder i midterkonsollen og fungerer som en magnet for ridser såvel som fedtfingre. Og hvis man ikke tilkøber en skærm til passageren, spises man af med et stort stykke pianolak i instrumentbordet i stedet.


Det er ikke billig plastik, der er mest af, men mængden hæmmer helhedsoplevelsen. Det er synd, fordi kabinen også har klare styrker. Skærmene, der måler henholdsvis 11,9” og 14,5” til instrumentering og infotainment, står i knivskarp OLED-opløsning.
Systemet bag skærmene er rimeligt intuitivt og nydeligt at bevæge sig rundt i, selvom manglen på rigtige knapper til klimaanlægget altid er være et hak i tuden på brugervenligheden.
Tilbage i forsamlingshuset
Startprisen er 639.990 kr., mens testbilen løber op i 713.925 kr. med metallak til 17.000 kr., elektriske forsæder til 16.603 kr., S-interiør til 19.533 kr., rødlakerede bremsekalibre til 7.595 kr., akustikglas til 4.115 kr. samt tonede ruder til 9.090 kr.



Man skal hade elbiler med entusiasme, hvis ikke man vælger en Audi A6 E-Tron Avant i dette prisleje. En elbil, der er en hel klasse større, og som til 709.990 kr. fås i den største Quattro-variant med over dobbelt så mange kræfter og en rækkevidde på op til 678 kilometer. Startprisen på A6 E-Tron Avant er 569.990 kr.
Orienterer man sig mod konkurrenter på et afgiftsmæssigt mere fair grundlag, er der BMW 3-Serie og Mercedes-Benz C-Klasse. De bedst sammenlignelige varianter, er BMW 320d xDrive Touring (fordi en almindelig benzin ikke længere udbydes) og Mercedes-Benz C200 Stationcar. I begge tilfælde opererer man omkring 700.000 kr.

DEN ENDELIGE DOM
Veldrejet, velkørende og uden en ærlig chance på det danske marked. Så kort kan konklusionen holdes om den nye Audi A5 Avant. Den brillerer i stationcar-dyder på traditionel facon i et marked, der ikke længere er at betragte som traditionelt.
Er du en af de få i forsamlingshuset, der faktisk er i markedet efter en tysk stationcar som i gamle dage, så er Audi A5 Avant al overvejelse værd. Kan man se igennem fingrene med den svingende kabinekvalitet, får man en familiebil, der nærmest tigger om at køre langt på motorvejen. Kør-selv-feriens konge.
Audi A5 Avant S Line Edition
Motor: R4, 1.984 cm3 Ydelse: 204 hk/340 Nm 0-100 km/t: 7,8 sekunder Tophastighed: 245 km/t Forbrug: 14,3 km/l CO2-udledning: 159 gram/km Mål (L/B/H): 482/186/146 cm Køreklar vægt: 1.785 kilo Trækvægt: 2.315 kilo Bagagerumsvolumen: 476-1.424 liter Pris: 639.990 kr. Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 15.000/6.395 kr. Beskatningsgrundlag, firmabil: 610.000 kr.