Audis længe ventede konkurrent til BMW i5 og Mercedes-Benz EQE er landet i Danmark. Med baghjulstræk, det store batteri og Ultra-udstyr er A6 Avant E-Tron en fornøjelse.
TEKST OG FOTO Morten Bek
Den der ler sidst, ler bedst. Jeg tvivler på, at nogen hos Audi sidder og ler over, at man først nu har en konkurrent til BMW i5 og Mercedes-Benz EQE. Forhandlere og trofaste Audi-fans havde gerne set den nye A6 E-Tron på gaden for flere år siden.
Men store problemer hos softwareudviklerne i VW-koncernens egen virksomhed Cariad har gjort, at sælgere og fans i stedet fik en lang næse og et lommetørklæde at tørre tårerne væk med. A6 E-Tron har været klar længe før introduktionen – men det har softwaren altså ikke.
Jeg er glad for, at Audi ikke har valgt at gøre samme dumhed som blandt andet Polestar, Volvo og Volkswagen, som har hastet produkter på gaden med tvivlsom software. Med den første A6 E-Tron-testbil mellem hænderne, en Avant i Malpeloblå, kan jeg fortælle, at det hele kører som smurt i den elektriske Audi.
Næsten alt kører faktisk som smurt i den nye Audi. Selv om den er overhalet med mere end to et halvt år af EQE og med mere end halvandet år af i5, så kan Audi glæde sig over at have den bedste bil i trioen af tyske luksus-elbiler.




Hvad er den testede udgave for en?
Den blå stationcar er en frygteligt veludstyret variant, der er bygget op med det store af to mulige batterier, en elmotor ved baghjulene med 367 hestekræfter og det omfangsrige, men også dyre Ultra-udstyr.
Det helt præcise navn, Audi A6 Avant Ultra E-Tron Performance, får tyskerne ingen point for. Jeg har ærligt talt svært ved at huske, hvor de tre ord Ultra, E-Tron og Performance skal stå i det lange navn, så jeg har lavet en copy-paste fra udstyrslisten.
E-Tron betyder elbil hos Audi, og Performance betyder baghjulstræk, kraftig elmotor og stort batteri, skulle jeg mene. Ultra betegner højeste udstyrsniveau, og det kommer med en heftig merpris over basismodellen på 110.000 kr. Uha for Ultra. Men Ultra er alene om at indeholde luftaffjedring, som sandsynligvis har stor betydning i A6 E-Tron, da selvsamme type affjedring gør en uvurderlig forskel i søstermodellen Q6 E-Tron.
Rækkevidden er på et nyt niveau, hvad angår elbiler i klassen og elektriske stationcars. Performance-udgaven med det fyldige batteri på 100 kWh, hvoraf man er velkommen til at benytte en usædvanligt stor del – 94,9 kWh – til opladning, kan rulle af sted over ikke færre end 712 kilometer på en opladning. Hvis man flotter sig med ekstraudstyret, som Audi har gjort i mit tilfælde, så ryger rækkevidden ned på 649 kilometer. Det burde række.




Hvordan er indretningen og pladsforholdene?
Jeg skal minde mig selv om, at det er meget få mennesker, som kommer til at eje flere af de nyeste Audi-modeller på samme tid. Hvorfor? Fordi det kun er de mennesker, og så pedanter som mig, at interiøret er som i Q6 E-Tron, som igen er meget som i A5, der har det fra Q5. Eller er det den anden vej rundt?
At give en masse bilmodeller samme interiør er en sikker måde for en bilproducent at spare penge på. Men så skal det altså også være et interiør, især hos Audi, der rammer plet.
Det er ærgerligt, men ikke noget at blive virkelig sur over, at der ikke længere er fine og forkromede drejeknapper i en Audi. Der er kedelig skinnende lak, trykfølsomme flader og en stor touchscreen til det meste. Også klima og sædevarme, naturligvis.
Læs også: Næsten ny BMW i5 til under 445.000 kr.
Men jeg er sur over to ting. Panelet i førerdøren til alt fra sidespejle over forlygter til sædehukommelse og tågebaglygte er en bizar løsning. Det er det samme som at bygge et hus uden vægge mellem værelserne. Hvorfor gøre det? Besparelser.
De forfølger også materialekvaliteten, besparelserne. Jeg opfordrer til en siddeprøve i A6 E-Tron, hvor man hiver i og drejer på de små stilke i ventilationsdyserne – og banker på plastpanelet lige derunder. Følelsen er dyb skuffelse, og jeg ved, hvor ondt det må gøre på Audi-folk, som har været med længe. Den slags plastisk ydmygelse kunne man ikke engang finde i den lille A1, da den kom frem.
Så er der jo heldigvis rigtig meget godt at sige om interiøret i A6 Avant E-Tron. Sæderne er jeg gode venner med i timevis, og kørestillingen er helt optimal. Designet med de to store skærme (plus forsædepassager-skærmen til underholdning) imiterer bilens “grill” og ser godt ud uden at virke for bombastiske.
Softwaren har jeg, som nævnt, ingen problemer med, og skærmene er farverige, klare og skarpe. Det store glastag, hvor man kan dæmpe lyset i blokke, der bliver mælkehvide, er et lækkert stykke udstyr som, hvis ikke det købes i pakke, er tilkøb til 31.970 kr.
Bagagerumspladsen er helt okay, men det er skuffende, at konkurrenten BMW i5 Touring kan rumme væsentligt mere. I forhold til EQE stationcar… Nej, vent, sådan en findes ikke, så lad mig hellere bare glæde mig over, at Audi laver en elektrisk stationcar.














Hvordan kører den store stationcar?
Langt. Og når man skal lade på den lange tur, er A6 E-Tron hurtigere end i5 og EQE, for den kører på 800 volt-system, som gør, at den kan indtage op til 270 kW ved en lynlader. Strøm til 295 kilometer på 10 minutter, 10 til 80 procent på 21 minutter. Selv hvis det kun bliver til 200 eller 220 kW, når det er koldt, eller der er mange på ladestationen, så er det gode præstationer.
Det er en ret stor fornøjelse at se, at selv om A6 Avant E-Tron kan lade hurtigt, så sætter den ikke effektiviteten over styr. Det gør langsomt med at gøre indhug i rækkevidden, hvis man kører på landevej eller motortrafikvej, og der skal mange kilometer på motorvej til at gøre bilen tørstig.
Det bliver et skud baseret på mine ture og de forbrugstal, jeg ser i testugen, men 450 til 500 kilometer ved blandet kørsel burde slet ikke kræve tilbageholdenhed.
Den elektriske Audi føles mindre bastant og lettere end i5 Touring. Mens den store BMW bliver ved med at føles som en stor bil, så føles massen og kiloene mindre i A6 Avant E-Tron. Styretøjet er letgående og ikke helt efter min smag, men sådan er Audi: hellere let og med rimelig præcision end tungt og skarpt.
Den ansvarlige for at stykke testbilen sammen har prøvet at ødelægge affjedringen med en voldsom udstyrspakke, Edition One Blue, til 146.000 kr., som udsmykker bilen med 21” alufælge (20” er standard på Ultra, 19” på de to lavere niveauer). Mislykket forsøg, for luftaffjedringen er et mesterværk, som holder komforten i en dejlig balance.
Jeg har allerede berørt det. At kun Ultra-udstyrsvarianten har luftaffjedring, og at en opstigning fra basisudstyrsniveauet Progress koster 110.000 kr. Fordi jeg endnu har til gode at køre en A6 E-Tron med standardaffjedring, så kan jeg ikke sige, hvordan bilen klarer sig uden luftaffjedring. I den højere Q6 E-Tron gør luftaffjedringen afgørende forskel – men sådan behøver det selvfølgelig ikke være i den lavere A6 E-Tron.




Hvad koster Audi A6 Avant E-Tron?
Testbilen med Edition One Blue-pakke, Ultra-udstyrsniveau, tyverialarm og Vinterpakke med ratvarme og sædevarme bagtil (burde alarm og ratvarme ikke være standard?) stryger af sted mod millionen. Den rammer ikke helt, og prisen står stille på 902.412 kr.
Glem den pris. Det vigtigste er, at Performance-udgaven med 367 hestekræfter, baghjulstræk og den lange rækkevidde i den luftaffjedringsberigede Ultra-udgave koster 729.990 kr. Det er den, man skal gå efter, hvis man har råd. Ingen grund til et mindre batteri, ingen grund til en dyrere udgave med firehjulstræk, men muligvis rigtig god grund til den inkluderede luftaffjedring.
Absolut billigste udgave med 286 hestekræfter og en rækkevidde på 575 kilometer får man i basisudgaven A6 Avant E-Tron Progress til 569.990 kr. Det er 50.000 kr. mindre end med testbilens markant stærkere drivlinje og lige så markant længere rækkevidde med samme udstyrsniveau.
Der er lidt penge at spare ved at købe i5 Touring i stedet, og konkurrenten er samtidig mere kraftfuld og har på papiret længere rækkevidde end A6 Avant E-Tron med det lille batteri. Men det forbrug, jeg har oplevet under vinterkørsel med i5 sedan gav et meget negativt indtryk, så der virker Audi til at have være bedre kørende.
DEN ENDELIGE DOM
Audi A6 E-Tron har været længe undervejs, og konkurrenterne BMW og Mercedes-Benz har overhalet mærket med ringene. Men når det kommer til selve bilen, så er det nu Audi, der står bedst.
A6 Avant E-Tron har lang rækkevidde, lavt forbrug og hurtig opladning, og bortset fra et par graverende ting i kabinen, som Audi må få styr på med et facelift, er indretning og infotainment på et højt niveau.
Køreegenskaber og affjedringskomfort er ligeledes på et et højt niveau. Der er et stort men, og det er, om udgaver med lavere udstyrsniveau, som ikke har luftaffjedring, kan overbevise på samme måde som den testede Ultra-udgave.
SPECIFIKATIONER
Audi A6 Avant Ultra E-Tron Performance
Motor: Elmotor (bag) Ydelse: 367 hk/565 Nm 0-100 km/t: 5,4 sekunder Tophastighed: 210 km/t Forbrug: 15 kWh/100 km Rækkevidde: 712 kilometer Batteristørrelse: 100 kWh (94,9 kWh anvendelig kapacitet) Ladekapacitet: 270 kW Mål (L/B/H): 493/192/153 cm Køreklar vægt: 2.260 kilo Trækvægt: 2.100 kilo Bagagerumsvolumen: 502 til 1.422 liter + 27 liter foran Pris: 729.990 kr. (A6 Avant E-Tron fås fra 569.990 kr.) Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 30.000/8.395 kr. (A6 Avant E-Tron fås fra 30.000/6.695 kr.)* Beskatningsgrundlag, firmabil: 670.000 kr. (A6 Avant E-Tron fås fra 514.999 kr.)
*Privatleasingydelsen inkluderer 15.000 kilometer årligt på en 48 måneders kontrakt.