Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0953
Elbiler
9. oktober 2021

TEST: 3 elmotorer giver Audi E-Tron S Sportback stort overskud

Morten B. Bek

Morten Bek

S-varianten af den store elektriske SUV kommer med en ekstra elmotor ved bagakslen og flere muskler. Batteriet er dog det samme, så rækkevidden tager et dyk.

TEKST: Morten Bek FOTO: Jacob Dalby / d. 9. oktober 2021

Det var uundgåeligt. Audi kan ikke præsentere en ny model, uden at en S-model følger i slipstrømmen; med flere hestekræfter, et dynamisk strejf i designet og lidt mere liv i køreegenskaberne.

Så det skal naturligvis også gælde for elbiler med de fire ringe, og den store SUV E-Tron er den første elektriske S-model. Hvis det skal være vildere endnu, så er der også den første elektriske RS-model – den smukke E-Tron GT.

Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0974

Specifikationer

Audi E-Tron S Sportback

Motor: Tre elmotorer

Batteristørrelse: 86 kWh

Ydelse: 435 hk/808 Nm

(boost: 503/973 Nm)

0-100 km/t: 4,5 sek.

Tophastighed: 210 km/t

Forbrug: 26 kWh/100 km

Rækkevidde: 377 km

Opladning AC/DC: 11 kW / 150 kW

Pris: 809.990 kr.

(E-Tron S Sportback fås fra denne pris)

Som den almindelige E-Tron, der lige nu kun markedsføres i Danmark i varianten 55 Quattro med 360 hk, så fås S-varianten i både klassisk SUV-antræk og i Sportback-udgave, som har fået en omgang med coupé-tryllestaven.

E-Tron S og E-Tron S Sportback er som man forventer det af S-varianter fra Audi: lidt federe at se på og med flere hestekræfter. Men fordi den er elektrisk, har Audi haft mulighed for at lege med kræfterne på en helt ny måde.

Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0964
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0971
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0970
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0989
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0990
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0962
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0963
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0987
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0983
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0986

Hvor mange kræfter – og hvad er det for en ny måde?

Hvis man bare læser antallet af hestekræfter på prislisten, står den almindelige E-Tron 55 quattro til 360 hk og den nye E-Tron S til 503 hk. 143 hk i forskel er en ordentlig opgradering, men det hænger faktisk ikke helt sådan sammen.

360 hk er den normale ydelse for 55-varianten, mens 503 hk er boost-ydelsen for S-varianten – et ekstra skud fra de elektriske motorer, som den kan holde i 8 sekunder, når den kører i Dynamic-køreindstilling. Normalt yder E-Tron S “kun” 435 hk, så det er dén ydelse, der burde stå i prislisten, hvis det skal følge standardydelsen, som oplyses for 55’eren. E-Tron 55 har, for øvrigt, en boost-ydelse på 408 hk.

Så den reelle forskel er 65 hk – og 95 hk i forskel mellem boost-ydelserne. Det er nok til at barbere 1,2 sekunder af den optimale 0-100 km/t-tid, så E-Tron S i den testede Sportback-udgave gør det på 4,5 sekunder. (For begge udgaver får man den hurtigste acceleration i Dynamic-indstilling).

Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0984

Vigtigere for den nye E-Tron S er dog måden kræfterne produceres og distribueres på. Hvor den almindelige E-Tron har én elmotor ved hver aksel, som danner firehjulstræk, så har E-Tron S-modellerne tre elmotorer. I stedet for en ved bagakslen har den to – en til hvert hjul. Det giver en hidtil uset reaktionstid, når det kommer til kraftfordeling mellem baghjulene – for der er ingen mekaniske bindeled, men bare en elektrisk aktivering uden forsinkelse.

E-Tron S og E-Tron S Sportback er i stand til, i de rigtige køreprogrammer, at køre med langt flere kræfter ved baghjulene end 55-varianten. Og hvis man endelig vil danse en hurtig dans, så kan den 2,7 tons tunge elbil tvinges til at drifte, hvis ESC-systemet står i Sport.

Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0982

Så den er et drift-monster?

Det skal jeg være helt ærlig at sige, at det har jeg ingen idé om. Jeg kender ingen offentlig vej, hvor jeg kan teste, om en stor SUV med 503 hk kan dreje rundt om sig selv ved hjælp af rygende bagdæk. Jeg ved heller ikke, hvad idéen skulle være, for som jeg lige har sagt, er E-Tron S Sportback en stor og meget tung SUV. Det lyder mere som en idé Audi S-ingeniørerne har fået for at kunne imponere deres venner på den lokale Bierstube.

Jeg er glad for den hjælp til indstyring og øgede præcision, som den ekstra elmotor og en S-specifik opsætning af luftaffjedringen fører med sig. Hvis du tror, at S-specifik betyder ‘hård i affjedringen’, så tror du fejl. For selv med testbilens store hjul med 285/40 R21-dæk (285/45 R20 er standard) skal man ikke bekymre sig om, at SUV’en hopper og danser over de mindste bump i vejen.

På mange måder er E-Tron S som langt de fleste S-modeller fra Audi har været gennem årene. Ekstremt hurtig på de lige stræk, uhyre effektiv i svingene, men ikke videre meddelsom eller sjov på noget tidspunkt. Den største forskel er nok, at den elektriske S-model er mere komfortabel, end S-modeller typisk har været.

Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0991
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0994
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0997
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0998
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 1002
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 1001
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 1003
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 1005
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 1006
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 1011
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0995
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 1010
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0993
Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0981

Så den er hurtig nok?

Du bliver skubbet hårdt bagud i sædet, når de tre elmotorer giver deres fulde boost, og 973 Nm slippes løs. Det er præcis, som manges forestilling om en elbil er. Den er vildt hurtig. Men slet ikke så hurtig som RS-udgaven af E-Tron GT eller de hurtigste Tesla-modeller. Det eneste man kan nå at fatte under acceleration i de to, mens man knuger rattet mellem hænderne, er, at verden er fløjet forbi. Det behøver altså ikke være hurtigere end E-Tron S gør det. Men i en verden, hvor toppen aldrig er nået, er der altid nogen, der vil have mere.

Som Audi gerne selv advarer om, vil brug af de mange hestekræfter alt andet lige føre til højere strømforbrug og lavere rækkevidde. Det kan jeg kun sige god for. Og fordi S-varianten har samme batteri som 55-varianten (95 kWh), så er rækkevidden reduceret. E-Tron S Sportback har en aktionsradius på 376 km. E-Tron 55 har i Prestige-versionen en rækkevidde på 446 km, mens den som S Line klarer 419 km.

For biler med så stort et batteri er rækkevidden altså langt fra prangende. Og S-modellen vil hurtigt blive tvunget af motorvejen, hvis mange af kræfterne benyttes. Opladning foregår heldigvis med op til 150 kW, så kan man finde en ledig (og aktiv) hurtiglader langs motorvejen, kommer man hurtigt videre.

Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0975

Hvad koster E-Tron S Sportback?

Audi har genberegnet priserne på E-Tron S og E-Tron S Sportback, siden de blev lanceret tidligere i år. Den testede Sportback startede ud med priser fra 1.057.990 kr., som gjorde den næsten 400.000 kr. dyrere end E-Tron 55 med 360 hk og S Line-udstyr. – Men nu er prisen en ganske anden: 809.990 kr., som er 115.000 kr. mere end 55’eren som S Line. (55’eren fås fra 659.990 kr. som Prestige). Du sparer tilmed 30.000 kr., hvis du vælger den som traditionel SUV.

SE OGSÅ | VIDEO: Så meget sparer du med en elbil

S-varianten er udstyret stort set som S Line-versionen af 55’eren. Det betyder 20” alufælge, sportslige detaljer inde og ude, sportssæder med mikrofiber/læder, navigation og meget, meget andet. Den adskiller sig fra S Line ved at have bredere skærme (altså, dem omkring hjulene), el-justerbare sæder og nogle få andre detaljer.

Bilbasen test Audi E-Tron Sportback S 0974
Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen