I starten af 2020 testede jeg første gang den - dengang - nye BMW 1-serie. Testbilen var en 118d. Hvis BMW-lingoen ikke sidder lige på rygraden, så betyder det lille d i navnet dieselmotor. 118 betyder, at den er helt almindelig, fornuftig og ikke ude på løjer.
Den var fin, den hvide hatchback fra BMW. Jeg tænkte ikke over (og hvorfor skulle jeg det?), at jeg fem år senere skulle kalde ikke bare dieselmotoren som grundlæggende koncept, men også 1-serien for ligegyldig.
Det er, hvad 1-serien er i dag. Kun hvis man er indkøber i et biludlejningsselskab kommer den med i overvejelserne. Jeg føler, at jeg kører rundt i en sjælden specialmodel, fordi jeg kører rundt i den seneste 1-serie.
I januar, som godt nok var en særligt sløv måned i Danmark for 1-serien, kom der nummerplader på 19 eksemplarer. Jeg ville nok heller ikke, der i 2020, have taget det seriøst, hvis nogen havde spået, at der i samme måned kom plader på 51 styk Porsche Macan.
Følelsen af noget sjælden forstærkes i høj grad af, at testbilen er den krydrede topmodel M135 xDrive med 300 hestekræfter, firehjulstræk og et prisskilt, der vækker opsigt af de forkerte årsager: 732.547 kr. En pris, der på skammeligste vis hverken inkluderer adaptive LED-forlygter, nøglefri adgang eller trådløs mobilopladning.









Hvorfor så overhovedet teste BMW 1-serie nu?
Fordi BMW siger, den er helt ny, og på Bilbasen tester vi flest mulige af de nye biler, der kommer på markedet. Men hos BMW har de fået storhedsvanvid. Det er i kategorien Kejserens Nye Klæder, det her.
BMW siger, 1-serien er helt ny, og den har endda en helt ny intern kode (F70 i stedet for F40), men alle kan jo set, at bilen bare er en sminket udgave af den, jeg testede i 2020. Hvorfor BMW skal puste sig op på den måde, kan jeg ikke gennemskue, for det er gennemskueligt, at den seneste udgave er en fornyelse af noget eksisterende.
1-serien er vokset med 4,2 centimeter, og det får den til at lyde mere ny, end den er. Det er kofangere og grill, der stikker længere ud, for akselafstanden er den samme som før. Grundlaget er stadig platformen med forhjulstræk, som deles med næsten alle modeller hos søstermærket Mini.
Under den forlængede indpakning venter opdaterede motorer, benzin og diesel, en række forandringer i undervognen - for mere komfort og mere dynamik - og et nyt interiør. I Danmark er diesel ikke længere en mulighed, for modelprogrammet består af en trecylindret 1,5-liters benziner i 120 og testbilens potente 2-liters benziner med fire cylindre og 300 hestekræfter.
Der mangler ikke et lille i i modelbetegnelserne, selv om : 120i er nu 120, M135i xDrive er M135 xDrive. Bogstavet i er nu kun for elbiler. Men det ser amputeret ud, når vi i årtier har været vant til det lille bogstav på BMW-bilerne.
Designet forekommer mig også lidt amputeret og generisk. Hvis BMW viser for meget mod og leflen for kinesiske kunder med 7-serien, så viser de uinspireret ligegyldighed med faceliftet af 1-serien. Det er for ringe bare at kopiere fronten fra Kia Ceed, når man endda også vælger at kalde bilen helt ny. 1-serie er nydelig - jeg kan særligt godt lige bagenden - men også let at glemme.









Hvordan er interiøret?
Pænt sagt en nedskaleret udgave af det, man finder i større BMW-modeller af seneste aftapning. Ikke så pænt sagt: for minimalistisk, for mørkt og ikke godt nok i forhold til materialekvaliteten.
Positive sider ved 1-serien er de rimelige pladsforhold i kabine og bagagerum, forsæder med god støtte, et hurtigt infotainmentsystem med mange funktioner, rimelig menustruktur og en flot touchscreen. Hvis man har brug for maksimal plads i en kompakt bil, så er der bedre bud - Cupra Leon eksempelvis.
Det er meget nemt for interiørdesignere og deres kompagnoner i kabineindretning at fejle, når der skal laves en kørestilling, der kan passe til mennesker i alle størrelser. BMW har folk, der har øvet sig i lang tid, og derfor kan rattet justeres rigtig meget ud og ind, op og ned, og rattets stilling er tilpasset pedalerne og førersædet.
Læs også: BMW presser flere kilometer ud af i5
Men materialerne… De store syninger på instrumentbordet foran passagersædet, som danner M-farverne, er det eneste, der lyser op i kabinen. Materialerne er meget mørke, fordi de fleste lyse materialer som aluminium og lakeret plast er udraderet.
Der er mat, sølvfarvet plast på “øen”, der huser den lille ting, der bruges som gearvælger, p-bremse, volumen-knap og køreindstillinger. Det lyser da lidt op, men gør opmærksom på, at iDrive-drejehjulet er fjernet. Det røg ud sammen med de rigtige knapper til klima og sædevarme. Op i den store skærm med dem.
Indretningen er fin. Som sagt sidder man godt. Men der er paneler i den fornyede 1-serie, blandt andet det store med LED-baggrundsbelysning under infotainmentskærmen, som BMW ikke kan være bekendt. Bilen her i testen koster næsten 850.000 kr., og det bærer interiøret ikke præg af.









Hvordan kører M135 xDrive?
Her tager den kritiserede 1-serie til genmæle. Det er her, modellen har sin berettigelse, for selv om topmodellen M135 xDrive er tung i forhold til sin størrelse og i forhold til at være en benzinbil (1.625 kilo), så er den mere end 400 kilo lettere end den hurtige VW ID.3 GTX Performance med baghjulstræk og 325 hestekræfter.
Vægtforskellen, træk på alle fire hjul, en omdrejningsvillig motor og en ret så fantastisk syvtrins dobbeltkoblingsgearkasse gør M135 xDrive 0,8 sekunder hurtigere fra 0-100 km/t end elbilen fra VW. Tankevækkende, egentlig, fordi elbilens motor ikke skal op i omdrejninger for at levere, mens benzinmotoren skal bruge omdrejninger og skabe turbotryk.
Benzinmotoren har en frisk, ikke overdrevet klang, og den elsker at tage omdrejninger. Ikke at den behøver dem, for bundtrækket og sprintstyrken i 2-liters motoren er en påmindelse om, at benzinmotoren som motor har rigtig meget at komme med.
Affjedringen er, som standard i M135 xDrive, adaptiv, men ikke af slagsen, man selv har kontrol over. Derfor vil jeg kalde den mere passiv-aktiv. Det er bilens egne systemer, der bestemmer, hvornår støddæmperne skal være mere faste eller mere bløde.
Med “kun” 18” hjul er der både plads til bedre komfort end forventet og den dæmpning der skal til, når man kører ud for at have det sjovt. Det er en helt anden effekt, end BMW tidligere arbejdede med, hvor undervognen var stiv som et bræt.
M135 xDrive er engagerende og sjov i en grad, som ingen af elbilerne i samme størrelse er. Det takker jeg den relativt lave vægt for - også selv om lavt tyngdepunkt i elbilerne prises for at give gode køreegenskaber.
Men mange kilo skubber til grænsen for, langt man kan presse bilen i sving. Her brillerer M135 med neutrale køreegenskaber, hvor der ingen ende er på vejgrebet. Så sjov som en gammel 135i med baghjulstræk er den ikke. Den stammer fra en anden tid, den model, og der er ikke økonomi i en sekscylindret hatchback med baghjulstræk.
Det føles lige nu som enden på historien for 1-serien her i Danmark. Den er meget, meget dyrere end tilsvarende elbiler, så salget er der bare ikke. Noget privatleasing, nogle firmabiler, salg til udlejningsselskaber, men det rykker ikke.
Men det bliver kun en midlertidig slutning for 1-serien. Britiske Autocar har talt med BMW-produktchef Bernd Körber på biludstillingen i Shanghai, og han lover, at 1-serien kommer til at leve i bedste velgående i fremtiden. Og den bliver elektrisk fra omkring 2028. Bilen er alt for vigtig for BMW til at skrotte - så i modsætning til Mercedes-Benz, som skrotter de mindste modeller som A-Klassen, så holder BMW fast i de kompakte.
DEN ENDELIGE DOM
BMW 1-serie er ikke, hvad den har været. Den er på nogle punkter væsentligt bedre end de første generationer - mere rummelig, mere komfortabel. Men en relevant model for bilkøbere i Danmark er den ikke lige nu, hvor den kun fås med benzinmotor.
Hvis man tænker på at købe en ny 1-serie (eller en brugt, for den seneste er ingen helt ny bil, uanset hvad BMW siger), så oplever man køreegenskaber bedre end i de fleste elbiler. 1-serie er lettere og sjovere end tilsvarende elbiler. Den er desværre også ret meget dyrere.
Det bliver spændende at se, når BMW laver en elektrisk 1-serie. Desværre er der nogle år til, og i mellemtiden vil den “nye” 1-serie være en sjældenhed i salgsstatistikken.
BMW M135 xDrive Connected
Motor: R4, 1.998 cm3 Ydelse: 300 hk/400 Nm 0-100 km/t: 4,9 sekunder Tophastighed: 250 km/t Forbrug: 13,2 km/l CO2-udledning: 173 gram/km Mål (L/B/H): 436/180/146 cm Køreklar vægt: 1.625 kilo Trækvægt: 750 kilo Bagagerumsvolumen: 380-1.200 liter Pris: 732.547 kr. (1-serie fås fra 407.073 kr.) Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Fås ikke Beskatningsgrundlag, firmabil: 663.114 kr. (1-serie fås fra 376.385 kr.)