januar 25, 2025

Test: Ford Kuga PHEV er over sidste salgsdato

Ford Kuga PHEV er en succeshistorie, og den er nu både pænere, stærkere og opdateret på infotainmentsiden. Men den succes ligger i fortiden.

TEKST OG FOTO Morten Bek

Det er ikke altid, jeg når at køre rigtig mange kilometer i en bil, jeg har til test i en uge. Livet kommer i vejen, alt det andet arbejde fylder, så der er undskyldninger nok at tage af. Men i min uge med den faceliftede Ford Kuga PHEV kommer jeg rundt i Danmark.

Efter en uge har jeg været fra Aarhus til Esbjerg, fra Esbjerg til Fårevejle, fra Fårevejle til Slagelse – og jeg har trukket en campingvogn efter Kuga PHEV, der nu må trække 2.100 kilo mod de tidligere 1.500 kilo.

Omkring 800 kilometer i den største succes, Ford har haft i Danmark og Europa i mange år. Men i Danmark er salget skrumpet rigtig meget ind, og Ford har heldigvis skabt Explorer til, i hvert fald her i Danmark, at holde sig kørende.

I de gode gamle dage i 2020

Kuga PHEV startede som et brag i 2020 med en pris fra 270.000 kr., da plug-in hybrider var rabatkonger og danskerne var klar til at køre del-elektrisk. Den nye Kuga var en stor, nogenlunde udstyret og stærk bil til prisen, og konkurrenterne kom langsomt og typisk til højere priser.

For mig har problemet altid været, at Kuga PHEV ikke er en god bil. Den er kedelig, og den gør nar af både den gamle Kuga og mange andre modeller fra Ford ved at have klumpede, ligegyldige køreegenskaber.

Kuga var gået fra en sprød bil i de første generationer til en billig plastikbil, som de på hovedkontoret i Detroit sikkert har været godt tilfredse med. I USA, hvor hovedparten af kunderne til bilen er, er det mere eller mindre ligegyldigt. Til 270.000 kr. er det også fint nok med følelsen af billig over det hele.

Priserne når nye højder

Overfladisk betragtet kunne det store facelift, introduceret i 2024, være den store velsignelse. Ford har i hvert fald taget designet i en meget bedre retning, og omkring førerpladsen er der ryddet op og installeret en lækker infotainmentskærm på 13,2” med nyt indhold. Den hævede trækvægt på 2.100 kilo er også en bonus.

Det kan måske være nok til at retfærdiggøre, at Kuga PHEV her i 2025 koster mindst 349.990 kr. I den nye og her i testen medvirkende Active-udgave, som har ekstra plast rundt på karrosseriet og en let hævet undervogn, er prisen 379.990 kr. Der skal lægges 31.511 kr. for matrix-LED-forlygter og head-up display, 3.988 kr. for varme i rat og bagsæde, 22.975 kr. for panoramaglastag.

Det er 438.464 kr. for en Kuga PHEV, og det er med ekstraudstyr, som er standard i efterhånden mange elbiler i samme størrelse. 

Interiøret er rummeligt – Kuga PHEV er en stor bil, fordi amerikanerne forventer, at den biltype er stor, og jeg har en gang været inde på, at Kuga er lidt af en amerikaner-bil. Selv om førerpladsen er kommet videre fra sin 2020-status med digital instrumentering som standard og det nye og meget hurtigere SYNC4-infotainmentsystem, så er det usselt i forhold til prisen.

Det knirker altid et sted i Kuga PHEV, og fingrene finder hurtigt den billige plast alle steder, hvor de kommer. Ford virker til at prøve det der med luksus, men de kan bare ikke finde ud af det. Det er i hvert fald heller ikke en luksus, at klimaanlægget nu ligger fanget i infotainmentsystemet. Altså, betjeningen, ikke der hvor luften kommer ud.

Kører som alt andet end en Ford

Det er så gennemført trist og ærgerligt, at Fords gnist blev slukket med Kuga PHEV. Køreegenskaberne har fra starten været med gammel Toyota end skarp Ford, og Active-udgaven, som tilsyneladende står hævet lidt, fremhæver alt det, der ikke fungerer.

Af en benzindrevet crossover at være er Kuga PHEV tung. Det er andre plug-in hybrider i den klasse også. Det er omkring 1.900 kilo, som Fords ingeniører ikke har været i stand til at tøjle. Styretøjet er uldent og vagt, og bilen forstyrres af de mindste ujævnheder og er alt andet end glad for sving.

Affjedringskomforten er simpelthen ikke god nok, før man når motorvejsfart, og der kan man så rigtig brænde de få kilometer af, Kuga PHEV kan levere på strøm. En fuld opladning, siger bilen, giver mig 38 kilometer (WLTP siger 68-69 kilometer), og selv det viser sig hurtigt som en urealistisk afstand.

Der er kommet flere kræfter i hybridsystemet. 243 hestekræfter mod de oprindelige 225 hestekræfter. Hvor de er endt, ved jeg ikke. Der har altid været kræfter nok, og CVT-gearkassen er sågar også okay, men flere kræfter virker bilen ikke til at have.

Med campingvognen, som vejer 1.800 kilo, bliver hybridsystemet presset. Det er helt klart mere, end Kuga PHEV i virkeligheden kan klare, og accelleration og overhalingsevner kan ligge på et meget lille sted.

Der er intet friskt eller virkelig attraktivt over Kuga PHEV. Jeg kan ikke forestille mig at anbefale den som ny til nogen, når priserne er så høje. Kuga PHEV har flyttet sig lidt fra 2020, men den er virkelig kommet over sidste salgsdato.


DEN ENDELIGE DOM

Ford Kuga PHEV har sin bedste tid bag sig. Den delvist elektrificerede crossover har aldrig været en gennemført eller imponerende bil, og i skyggen af Fords egen elektriske Explorer står den nu som et levn fra fortiden.

Fornyelsen med faceliftet er overfladisk, og det bedste ved Kuga PHEV er det nye infotainmentsystem, som bilen burde have haft fra starten. Drivlinjen virker træt, den elektriske rækkevidde er ringe, og affjedringskomforten i den testede Active er middelmådig.

Til 350.000 kr. for basisudgaven og 380.000 kr. uden ekstraudstyr for Active-versionen står Ford ikke engang længere med det, der var det stærkeste kort: de lave priser. Kun hvis man virkelig ikke kan se sig selv i en elbil, bør Kuga PHEV få en chance.


SPECIFIKATIONER

Ford Kuga 2,5 PHEV Active 

Motor: R4, 2.488 cm3 + el
Ydelse: 243 hk/200 + 230 Nm (benzin + el)
0-100 km/t: 7,3 sekunder
Tophastighed: 200 km/t
Forbrug: 111,1 km/l
CO2-udledning: 21 gram/km
Batterikapacitet: 14,4 kWh
Elektrisk rækkevidde: 69 kilometer
Mål (L/B/H): 465/188/168 cm
Køreklar vægt: 1.859 kilo
Trækvægt: 2.100 kilo
Bagagerumsvolumen: 482-1.517 liter

Pris: 379.990 kr. (Kuga PHEV fås fra 349.995 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Ikke oplyst
Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS